In urma decesului lui Serban Ghica, descendent al familiei princiare, publicam un "portret" zugravit in cuvinte de eminentul lider taranist Corneliu Coposu.
Fragment de schita spontana, destinata unui portret al lui Bani Ghica de Corneliu Copos
In urma decesului lui Serban Ghica, descendent al familiei princiare, publicam un "portret" zugravit in cuvinte de eminentul lider taranist Corneliu Coposu.
Fragment de schita spontana, destinata unui portret al lui Bani Ghica de Corneliu Coposu
Apare furtunos, nu stii cind si de unde, cu viteza automobilului pe care-l conduce cu maiestrie, prin reflexe formate in cinci decenii de auto-propulsare precipitate; afiseaza necontenit graba cronica de a solutiona, in viteza, toate problemele contemporane, exploatind temeinic valoarea efectiva a fiecarui moment trecator.
Scund, dar bine legat, cu carura atletica, are sprinteneala de alergator si impulsivitati de tanc; navaleste cu ostentatie permanent sgomotoasa si incita discutii, stirneste larma si imprastie saminta de controverse.
Ideile nenumarate ce-i incoltesc in minte, se succed cu viteza super-sonica, depasind cu multe lungimi exprimarea lui domoala si sacadata.
Diminutivul de Bani vine de la Serban, numele lui la care nasul de botez, Maresalul Averescu i-a mai adaugat si propriul sau nume de Alexandru. Dar putini sint cei care il cunosc altminteri decat Bani. Bani este in societatea noastra, in Capitala, in tara intreaga, un unicat, aproape o notiune. O notiune care insumeaza prietenie, fair-play, temperament, loialitate, onestitate si curaj.
Bani este un prieten adevarat, inimos, saritor, care apare prompt, la orice necaz si isi dubleaza prezenta cu concursul sau neplafonat, oferind generos un umar plin de vigoare, prezent la toate solicitarile si la toate nevoile. El descopera solutii ingenioase pentru toate dificultatile si portite neprevazute de iesire din circumstantele critice care ar deconcerta pe un om cu imaginatie mai saraca.
Atunci cind imprejurarile reclama riscul, dovedeste curaj moral si fizic remarcabil si isi asuma raspunderi temerare, fara sa manifeste reticente generate de calcule sau de teama. Este harnic si neobosit, cheltuind cu dezinvoltura de risipitor o energie aparent inepuizabila.
Inzestrat cu un solid si conturat spirit pragmatic, invedereaza o nezdruncinata temeinicie, nascuta din traditia indepartata tuturor vicisitudinilor caracteristice spatiului nostru geografic. Antrenat de nevoia imperioasa de actiune, se complace intr-o agitatie permanenta, etalind postura de pinda activa, in asteptarea nerabdatoare a unui start imaginar si vigilenta indatinata a celor pregatiti sa pareze o primejdie ascunsa sau un atac neprevazut.
Este curtenitor, politicos si leal, de o corectitudine exemplara si de o integritate fara repros. Nobletea lui nu rezida in hrisoave heraldice, ci in echilibrul spiritual.
Refractar la senzatia de frica, are doar hipersensibilitatea oamenilor robusti, in fata amenintarii misterioase pe care o flutura perspectiva sumbra a maladiilor.
Ca o reminiscenta ancestrala, mostenita de la trecute generatii de ctitori de averi, are o vadita inclinatie spre economie parcimonioasa, cu grije exagerata pentru asigurarea zilei de miine si o prudenta socotita, si un necontestat spirit practic, dozat cu sensibilitate de cintar, care bareaza toate excesele.. Exteriorizeaza maniere alese, manuieste cu suplete replica adecvata si isi impleteste conversatia cu ironie si umor. Are o ascutita inteligenta nativa si o intuitie remarcabila, care suplineste cu succes carentele de informatie si-l dispenseaza de eforturi organizate de documentare. Dealtfel este ajutat de o memorie prodigioasa pentru nume, date si fizionomii.
Daca imprejurarile favorabile i-au ingaduit sa treaca usor si senin peste examenele din timpul scolaritatii, in tara si la politehnica engleza din Birmingham, in schimb asperitatile vremii l-au supus la alte examene dure, pe care le-a depasit victorios. A rabdat, fara sa cricneasca, mizeria si foamea apocaliptica a celei mai crunte perioade de detentiune; a suportat, fara sa capituleze, cele mai nedrepte si mai nastrusnice insulte, persecutii si batai, din analele anchetelor si din istoria canalului Dunare -Marea Neagra, din deceniul al cincilea.
Bani Ghica cunoaste zeci de mii de oameni, cu care intretine relatii cordiale si este, la randul lui, cunoscut de zeci de mii de exponentiai celor mai diferite categorii sociale: fosti boieri, muncitori, oameni politici de toate orientarile, sportivi din toate disciplinele, inalti sau modesti functionari, intelectuali si tarani, oameni din crestetul si de la periferia societatii, toti, fara exceptie, gata sa-l serveasca si bucurosi la gandul ca pot sa-i fie de folos.
Bani este si detinator de necontestat de multiple si insolite recorduri: a fost cel mai tanar component al unei formatii sportive nationale, cel mai tinar jucator international de rugby din lume, cel mai tinar presedinte de federatie, cel mai tinar vice presedinte de organizatie politica de sector, cel mai tinar sef de cabinet ministerial. Este tata a doi copii legitimi, nascuti la interval de trei zile, din doua sotii legitime. Are trei ex-consoarte legitime - si desigur, nenumarate nelegitime - expatriate, pe linga cele din tara. Este stranepot de zece domnitori romani.
Avind o origina sociala considerata, la un moment dat catastrofala si o prabusita situatie economica, socotita balast insurmontabil, pentru exponentii vechii burghezii, a reusit, cu pricepere, tenacitate si zel sa contracareze prin munca asidua si realizari personale, avatarurile antecedentelor si sa le anihileze consecintele, dovedindu-se indispensabil si smulgind aprecieri si laude fara egal, pe care dogamtismul unor cadre handicapate de ermetism ideologic le-ar putea decreta neavenite si superficiale.
Daca ii adaugi o barba - la moda in secolul trecut, ai in fata portertul fidel al scriitorului Ion Ghica, strabunicul lui. Daca mai amplifici podoaba virila a figurii si ii impodobesti crestetul cu un caftan oriental, reproduci imaginea domnitorului Grigore Alexandru Ghica, cel cu slobozenia robilor.
Daca il lipsesti insa de aceste imaginare semne princiare ramii cu un prieten bun, statornic si cinstit, cu inegalabilul Bani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.