Culoarea pielii este data de pigmentul melanic, iar nuanta tegumentului este determinata genetic. Tulburarile de culoare a pielii apar datorita cresterii sau scaderii numarului de celule pigmentate din epiderma si implicit a modificarii nivelului de
Culoarea pielii este data de pigmentul melanic, iar nuanta tegumentului este determinata genetic. Tulburarile de culoare a pielii apar datorita cresterii sau scaderii numarului de celule pigmentate din epiderma si implicit a modificarii nivelului de melanina.
Astfel, apar leziuni cutanate hipercolorate ca de exemplu lentiginele solare, mici pete cafenii localizate de obicei pe umeri, decolteu, spate, dar si pe fata. Le observam adesea pe pielea persoanelor adulte, dar si la tineri si apar urmare a unui episod de arsura cutanata estivala. Pot fi decolorate prin terapie de peeling sau cu ajutorul laserului rubin.

Creme opace de fotoprotectie impotriva melasmei
Melasma, adica hipercolorarea unor portiuni de ten sub influenta luminii, apare mai ales pe obraji, nas sau barbie si afecteaza frecvent femeile dupa sarcina si pe cele care folosesc pilulele contraceptive sau alte medicamente fotosensibilizante. Exista insa si cazuri de melasma in care nu putem depista cauza aparitiei leziunilor cutanate. S-a observat ca persoanele cu ten creol fac mai usor aceasta discromie dupa expunerea la soare. Petele pot disparea spontan daca tenul este pazit de ultraviolete, dar de multe ori nici cremele fotoprotectoare, nici cele de albire nu reusesc sa trateze eficient problema. Pacientii sunt sfatuiti sa utilizeze creme opace de fotoprotectie care contin oxid de titan sau zinc, si nu creme transparente deoarece acestea nu pot bloca complet radiatia luminoasa.

Vitiligo, provocat de arsuri solare, stres sau infectie
Nu numai hiperpigmentarea este o problema, ci si decolorarea pielii. Vitiligo este o afectiune dermatologica importanta prin prejudiciul estetic pe care-l cauzeaza pacientului. Pe pielea normal colorata apar si se dezvolta pete albe din care lipsesc cu desavarsire melanocitele care formeaza pigmentul melanic. Marginile placardelor alb-cretoase sunt bine delimitate de tesutul normal colorat. Tegumentul expus la lumina se bronzeaza in zonele sanatoase si ramane alb in cele afectate, frapand prin contrast. Boala poate aparea la orice varsta, dar mai ales in jurul celei de 20 de ani si afecteaza mai mult de 1% din populatie. De ce si prin ce modalitate sunt distruse celulele formatoare de pigment din piele nu este bine cunoscut.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.