Jean Anouilh (1910-1987) declara ca nu are biografie, ceea ce il multumea pe depline. Importanta era pentru el opera, "istoria propriei sensibilitati". "Anouilh este un scriitor de temperament pe care criticii l-au studiat ca pe un scriitor d

Jean Anouilh (1910-1987) declara ca nu are biografie, ceea ce il multumea pe depline. Importanta era pentru el opera, "istoria propriei sensibilitati". "Anouilh este un scriitor de temperament pe care criticii l-au studiat ca pe un scriitor de idei". (Pol Vandromme). Nici o regula fixata nu trebuie cautata in piesele sale, care nu au dorit niciodata, spune autorul, sa demonstreze nimic. Nu exista aici nici un fel de filosofie - sau daca cineva o va detecta, va ajunge la concluzia ca este un moft. "Piese negre", "piese roz", "scrasnite", "stralucitoare", "costumate", cum si le-a grupat Anouilh, in ele au fost identificate cateva teme principale: a saraciei, a memoriei, a cuplului, a copilariei etc. Un teatru al varstelor, in care visul, realitatea, fantezia, miturile stravechi reactualizate sunt combinate intr-o maniera personala, rareori semnalata ca atare de comentatori.
Jean Anouilh si teatrul varstelor se intituleaza noua emisiune din seria Clasicii dramaturgiei universale, realizata de Pusa Toth si subsemnatul, pe care va invitam sa o ascultati duminica 30 iulie, ora 19.00, la Radio Romania Cultural. Pe langa comentarii critice si fragmente din piese aflate in fonoteca Societatii Romane de Radiodifuziune (Calator fara bagaje, Salbatica, Intalnire la Senlis, Medeea, Ciocarlia), va prezentam in premiera un fragment din Antigona (1942), intrepretat de Delia Nartea si Mircea Constantinescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.