Cabinetul israelian de securitate reunit ieri, a decis mobilizarea unor unitati suplimentare de rezervisti in vederea intensificarii operatiunilor din sudul Libanului, fara a extinde, insa, aria acestora spre interiorul tarii. "Trebuie speculata la m
Cabinetul israelian de securitate reunit ieri, a decis mobilizarea unor unitati suplimentare de rezervisti in vederea intensificarii operatiunilor din sudul Libanului, fara a extinde, insa, aria acestora spre interiorul tarii. "Trebuie speculata la maximum puterea focului", a declarat, inaintea sedintei, ministrul israelian al Justitiei, Haim Ramon, citat de Rompres. "Daca va fi nevoie, vom rade satele din sudul Libanului", a amenintat un alt membru al Cabinetului de securitate, pentru postul Radio Israel, care insa nu i-a specificat numele.
50 de rachete raspuns la 400 de obuze
Orice speranta privind stingerea apropiata a conflictului din Liban este, in acest moment, neindreptatita, daca nu chiar utopica. Aviatia israeliana a continuat bombardamentele asupra sudului acestei tari si a Vaii Bekaa (din est). Raiduri aeriene au avut loc pe toata durata noptii de miercuri spre joi, vizand localitati la est de Saida, si la sud de Beirut. Aproximativ 400 de obuze au fost lansate de avioane israeliene asupra localitatii Khiam, la frontiera intre Liban si Israel. Intr-un atac asupra unui imobil din orasul Tyr, 11 persoane au fost ranite. Explozia a distrus biroul unui responsabil local al miscarii siite libaneze Hezbollah, Nabil Qauk, conform unor surse ale politiei locale. Ieri dimineata a fost bombardata, localitatea Bazalia, o locuinta a fost complet distrusa. Dinspre tabara opusa, cel putin 50 de rachete lansate din Liban au vizat, in prima parte a zilei de ieri orasele Maalot, Safed si Carmiel, din nordul Israelului. In orasul Kiryat Shmona, o racheta a lovit o uzina chimica.
Tzahal congeleaza cadavrele militantilor Hezbollah
Militarii israelieni recupereaza cadavrele combatantilor Hezbollah decedati in ultimele zile, aparent in vederea unui schimb, desi - cel putin oficial - Israelul refuza in continuare orice negociere pentru recuperarea celor doi militari ai sai capturati de militia siita, pe 12 iulie. Conform unor surse Tzahal, sase cadvre au fost introduse in containere refrigerate. Corpurile respective vor fi pastrate pana cand conducatorii israelieni le vor decide soarta, a declarat un purtator de cuvant al Tzahal. De la inceputul ofensivei israeliene, pana ieri, conform Reuters, si-au pierdut viata in Liban 433 de persoane, intre care 340 de civili. Partea israeliana a inregistrat 51 de morti (33 de militari si 18 civili).
Israelul, angajat, inca dinaintea conflictului cu Liban, pe frontul din Gaza, a lansat, ieri, si un atac in Cisiordania. Cel putin 40 de jeepuri militare israeliene si forte speciale au patruns in orasul Jenin, din nordul Cisiordaniei, in tabara de refugiati din estul localitatii si au incercuit mai multe locuinte, in cautarea unor suspecti. Presedintele palestinian, Mahmud Abbas, aflat intr-un turneu in mai multe capitale - traseul nu este cunoscut cu exactitate - urma sa se intalneasca, ieri dupa- amiaza, cu premierul italian, Romano Prodi. Numarul doi al retelei teroriste Al-Queda, egipteanul Ayman al-Zawahiri, intr-un mesaj difuzat ieri de postul de televiziune arab Al-Jazeera, le-a cerut musulmanilor sa isi uneasca fortele si sa lupte impotriva "cruciadei sioniste" in Liban, in teritoriile palestiniene si asupra altor natiuni musulmane.
Esecul de la Roma, aspru criticat
Reuniunea internationala consacrata crizei din Liban, incheiata, miercuri, la Roma, fara ca protagonistii acestui demers diplomatic sa fi ajuns la un consens privind stoparea violentelor, a fost comentata in moduri diferite de catre participantii la dezbateri. Practic, sefii diplomatiilor din 15 state si reprezentantii a trei organisme internationale n-au reusit decat sa lanseze un apel la "cooperare imediata, pentru a se ajunge cat mai urgent la o incetare a focului", in Liban, o formula generala, vaga, fara caracter coercitiv. Tocmai caracterul general al formulei a permis o marja confortabila de interpretari. Ponderat, seful diplomatiei egiptene, Ahmed Abul Gheit, a apreciat ca, desi "nu a raspuns asteptarilor arabilor", reuniunea constituie o etapa pozitiva, in perspectiva solutionarii conflictului.
Rice vede un succes
Israelul a concluzionat ca, in urma discutiilor de la Roma, a obtinut "acceptul de a-si continua" operatiunile in Liban. Ambasadorul israelian la ONU, Danny Gillerman, n-a ratat ocazia de a saluta "pozitia ferma a SUA", la reuniune. Statele Unite au refuzat categoric sa recunoasca esecul evident al intalnirii. Secretarul de Stat, Condoleezza Rice, a respins numeroasele comentarii conform carora, la Roma, Washingtonul s-a gasit izolat in pozitia de a respinge o propunere de incetare imediata a focului intre Israel si militiile siite Hezbollah din Liban, afirmand ca "nu toate tarile au chemat la un armistitiu imediat".
Mai mult, Rice sustie ca reuniunea "a fost un succes pentru ca a identificat elemente ce ar putea constitui eventual un acord durabil de incetare a focului". Presa britanica de ieri s-a dovedit, insa, extrem de critica, semnaland "neputinta diplomatica" a participantilor la conferinta. Marile cotidiane londoneze The Times si The Daily Telegraph acuza direct SUA pentru acceptul implicit acordat Israelului in directia continuarii ofensivei, cel de-al doilea avertizand ca premierul britanic, Tony Blair, va fi supus unor puternice presiuni pentru a-l determina pe presedintele american, George WBush, sa lanseze un apel la o incetare imediata a focului. Acelasi ziar se intreaba, in mod cat se poate de justificat, "care a fost, de fapt, scopul turneului secretarului de stat al SUA, Condoleezza Rice, in Europa si Orientul Mijlociu". In aceeasi nota, si presa franceza apreciaza ca esecul conferintei echivaleaza cu o "lumina verde" data Israelului pentru a-si continua operatiunile militare, evidentiind, totodata, sprijinul acordat in acest sens de catre SUA.
ONU bate pasul pe loc
Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit, ieri, pentru a doua zi consecutiv, dupa ce, miercuri seara, membrii forului nu au reusit sa se puna de acord cu privire la un text care sa condamne atacul israelian, de miercuri, asupra postului ONU de la Khiam, soldat cu moartea a patru observatori internationali. SUA s-au opus categoric oricarei formulari mai ferme, excluzand, din start, calificarea raidului drept "atac deliberat". Australia, care a trimis saptamana trecuta, in sudul Libanului, 65 de militari neinarmati pentru a ajuta la evacuari, a decis, ieri, retragerea acestora din regiune, in conditiile "riscurilor crescute". (Ileana CORNEA)
Manifestatie anti-razboi la Bucuresti
Proteste fata de ofensiva israeliana in sudul Libanului, soldata cu sute de morti in randurile civililor s-au inregistrat, in ultimele zile, in tot mai multe capitale ale lumii arabe si europene, dar chiar si in SUA si Israel. La Bucuresti, comunitatea araba din Romania a organizat, marti, la fosta scoala libaneza (actualmente Scoala Cambridge) o manifestatie de condamnare a razboiului si de cinstire a memoriei celor ucisi in urma raidurilor israeliene asupra Beirutului. In ciuda caniculei, aproximativ 200 de persoane, intre care multi copii, au participat la aceasta manifestatie. (D.E.)
Prima disensiune americano-britanica
Atitudinea de sustinere neconditionata manifestata de-a lungul anilor de cabinetul lui Tony Blair fata de orice decizie adoptata de Casa Alba (indiferent care ar fi fost locatarul acesteia intr-un moment sau altul) a iesit, pentru prima data, din tipar. Ieri, ministrul britanic de Externe, Margaret Beckett (foto), a declarat, pentru postul de televiziune Channel 4, ca va inainta un protest oficial Statelor Unite daca se va dovedi, asa cum a dezvaluit presa, ca doua avioane americane transportand rachete catre Israel au facut escala pe aeroportul scotian Prestwick. Potrivit presei londoneze, doua avioane cargo A310, incarcate cu bombe de tip GBU28 ghidate prin laser, au aterizat la sfarsitul saptamanii trecute pe aeroportul din Prestwick, pentru a alimenta combustibil si a permite membrilor echipajelor sa se odihneasca dupa ce traversasera Oceanul Atlantic. "Nu, nu sunt multumita. Se pare ca desi exista proceduri pentru transportul acestor incarcaturi periculoase este clar ca nu sunt respectate", a comentat ministrul britanic. Tonul categoric al Margaretei Beckett il pune intr-o pozitie cam jenanta pe seful sau direct, premierul Tony Blair, asteptat sa soseasca la Washington. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.