Cercetatorii de la Universitatea din Maryland au descoperit un vaccin impotriva sindromului respirator acut sever (SRAS). Aceasta boala a aparut in anul 2003 in China, apoi s-a raspandit in intreaga lume provocand moartea a peste 8.000 de persoan
Cercetatorii de la Universitatea din Maryland au descoperit un vaccin impotriva sindromului respirator acut sever (SRAS).

Aceasta boala a aparut in anul 2003 in China, apoi s-a raspandit in intreaga lume provocand moartea a peste 8.000 de persoane. Potrivit Buletinului informativ al Centrului National de referinta pentru gripa de la Institutul Cantacuzino, cercetatorii americani au obtinut un vaccin recombinat impotriva sindromului respirator acut sever si a altor infectii cu paramyxovirusuri umane, folosind ca virusul bolii Newcastle (NDV - paramyxovirus aviar). Paramyxovirusurile umane provoaca boli de tipul rubeolei, rujeolei, oreionului. Vaccinul a fost deocamdata testat pe maimute, unde s-a dovedit lipsit de reactii adverse majore.
NOUTATE. Centrul National de referinta pentru gripa a mai anuntat ca in SUA a fost aprobata iesirea pe piata a primului vaccin antigripal cu virus atenuat, administrat intranazal. Acesta este destinat imunizarii copiilor si adolescentilor sanatosi, cu varste intre 5 si 17 ani, dar si adultilor. Vaccinul are in compozitie aceleasi tulpini anuale recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca si pentru varianta injectabila. Vaccinul intranazal se administreaza in doua doze la interval de sase sapta-mani, intre varstele de 5 si 8 ani, si intr-o singura doza intre varstele de 9 si 49 ani. Studiile clinice au aratat ca acest vaccin este eficient in prevenirea gripei in aproximativ 87% dintre cazuri. De asemenea, reduce infectiile febrile severe si complicatiile pulmonare. Reactiile adverse cele mai frecvente sunt congestie nazala, dureri in gat, tuse. Vaccinul nu se administreaza la persoanele cu boli autoimune, cu SIDA, cancer.
Vaccinul este trivalent (doua tulpini de virus de tip A si una de B), avand in compozite aceleasi tulpini anuale recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca la vaccinul inactivat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.