Ministerul Economiei a elaborat deja un proiect de hotarire privind vinzarea Complexului Energetic Turceni. Dupa asta, il va lista la bursa.

Autoritatile vor scoate la vinzare primul producator semnificativ de energie electrica din Rom
Ministerul Economiei a elaborat deja un proiect de hotarire privind vinzarea Complexului Energetic Turceni. Dupa asta, il va lista la bursa.

Autoritatile vor scoate la vinzare primul producator semnificativ de energie electrica din Romania, Complexul Energetic Turceni, prin vinzare directa de actiuni si majorare de capital, astfel incit, in urma acestor operatii, investitorul strategic sa detina 51% din capital, potrivit unui proiect de hotarire initiat de Ministerul Economiei, care ar urma sa intre in dezbaterea Guvernului.

Cel care va dori complexul trebuie sa emita noi actiuni in valoare de 35% din titlurile societatii dupa majorare. Concomitent, statul ii va vinde un pachet de actiuni prin care investitorul sa ajunga la o cota de 51% din capitalul firmei, dupa cum se arata in proiect. La majorarea de capital pot insa participa si ceilalti actionari ai societatii, astfel ca numarul de actiuni care vor fi emise de investitorul strategic nu este unul fix. Selectia investitorului se va face pe baza unor negocieri preliminare, urmate de oferte angajante imbunatatite. In cel mult un an de cind investitorul va ajunge la 51% din capital, statul va vinde prin oferta publica secundara un pachet suplimentar de actiuni, de minimum 5% din capitalul societatii.

Merg cinci din opt

Complexul de la Turceni include cea mai mare termocentrala din Romania si, in acelasi timp, cel mai mare producator de electricitate din tara. Centrala a fost conceputa cu opt grupuri de 330 MW, ultimul nefiind insa terminat.

Asadar, capacitatea centralei este de 2.310 MW, dar, dintre cele sapte grupuri, energie electrica produc doar cinci (1.650 MW nominal, 1.575 operational, dupa cum spune ministerul) care asigura cam 15% din toata puterea instalata a tarii. Centrala functioneaza cu lignit, asigurat de minele din Oltenia, care intra in structura complexului.

Investitii enorme

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, pentru continuarea in bune conditii a producerii de energie electrica la Turceni, se poate merge pe doua scenarii: in primul caz cu functionarea a patru grupuri la care ar trebui sa se monteze instalatii de desulfurare, iar in cel de-al doilea cu functionarea a patru grupuri, doua dintre acestea urmind insa sa fie inlocuite cu grupuri noi. In cele doua cazuri, ar fi vorba despre investitii estimate la 800 de milioane de dolari si, respectiv, 1,4 milioane de dolari. Conform aceluiasi document, autoritatile iau in calcul inclusiv o diminuare a puterii instalate a agregatelor de pe amplasamentul de la Turceni, vorbind despre "o capacitate instalata necesara estimata la aproximativ 1.200-1.300 MW si una efectiv disponibila in jur de 1.100MW".

Posibili ofertanti In ultimul an, mai multe companii si-au manifestat interesul pentru preluarea complexurilor energetice. Prima data au vorbit despre asta americanii de la AES Corporation, care au achizitionat insa ulterior o termocentrala in Bulgaria. Apoi, firmele CEZ (Cehia) si Enel (Italia), care detin distributii de electricitate in Romania, au anuntat ca ar fi dispuse sa participe la privatizarea complexurilor, in momentul in care statul se va decide sa vinda. Printre investitorii institutionali se numara BERD si IFC.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.