Rafinaria din Onesti (RAFO) este necesara economiei tarii si, pentru o asemenea companie, creditorii sunt interesati sa gaseasca un aranjament, astfel incat datoriile mai vechi sa poata fi achitate, a afirmat consilierul prezidential Theodor Stolojan
Rafinaria din Onesti (RAFO) este necesara economiei tarii si, pentru o asemenea companie, creditorii sunt interesati sa gaseasca un aranjament, astfel incat datoriile mai vechi sa poata fi achitate, a afirmat consilierul prezidential Theodor Stolojan, aflat intr-o vizita la RAFO. Stolojan a precizat ca depolitizarea a dus la rentabilizarea activitatii economice, insa pericolul de faliment nu a trecut. "Exista o secure care sta sa cada deasupra rafinariei. Daca in sase luni nu se gaseste o solutie pentru datoriile vechi, RAFO intra in faliment fara nicio discutie", a adaugat consilierul prezidential, citat de NewIn. El a promis ca ii va prezenta situatia de la RAFO si presedintelui Traian Basescu.
Situatia patronatului RAFO Onesti a devenit neclara in 2005, cand vanzarea companiei de catre fostul proprietar Balkan Petroleum catre Calder-A nu a fost recunoscuta de autoritati. Proprietarul companiei Balkan Petroleum a vrut sa vanda, in 2005, rafinaria catre Calder-A, insa Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu a recunoscut contractul dintre cele doua companii. Datoriile istorice ale companiei se ridica la aproximativ 300 de milioane de euro. Calder-A sustine ca este atat proprietar al rafinariei Rafo, cat si al rafinariei Darmanesti. In plus, Calder-A a afirmat ca a depus la Ministerul Finantelor o esalonare a datoriilor bugetare de 300 de milioane de euro si sustine ca asteapta, inca, o decizie a guvernului in acest sens.
Potrivit managerul general al RAFO, Paul Ivascu, rafinaria a platit catre bugetul statului 800 milioane de dolari intr-un an si jumatate, de cand compania bacauana a intrat in proces de restructurare.
Curtea de Apel Bucuresti a mentinut recent decizia Tribunalului privind ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra a 97,94 de procente din actiunile societatii Rafo Onesti. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.