Omar Hayssam a mai facut o victima. Dupa Fulga, Timofte si Ardelean, ieri a demisionat si procurorul general Ilie Botos, invocand acelasi pretext: gestionarea dezastruoasa a cazului Hayssam, care nu a mai fost urmarit, ascultat si intrebat de sana
Omar Hayssam a mai facut o victima. Dupa Fulga, Timofte si Ardelean, ieri a demisionat si procurorul general Ilie Botos, invocand acelasi pretext: gestionarea dezastruoasa a cazului Hayssam, care nu a mai fost urmarit, ascultat si intrebat de sanatate, dupa eliberarea sa din inchisoare si, astfel, si-a luat talpasita nimeni-nu-stie-unde. Daca cineva se mai intreba de ce Traian Basescu nu i-a schimbat pana acum pe sefii serviciilor secrete, desi a promis la prelurea mandatului acest lucru, acum raspunsul vine firesc pentru toata lumea: nu avea pretextul perfect, in speta disparitia lui Hayssam, iar acum il are. Pe de alta parte, graba cu care cei patru si-au demisia inainte de a dovedi ca-si pot repara greseala dovedeste nu ca cei patru si-au asumat neputinta, ci ca Basescu le-a gasit inlocuitorii. Este relevant in acest context faptul ca exact acum un an, Basescu le ridica statui din vorbe sefilor serviciilor secrete, pentru faptul ca au gestionat exemplar criza ziaristilor romani rapiti in Irak, iar acum, in mod spectaculos, au devenit niste incompetenti, care nu pot tine pasul cu un suspect de terorism suferind. Basescu a calculat scenariul inlocuirii sefilor serviciilor secrete pana la ultimul detaliu, mai ales ca, potrivit unor surse, le-a si gasit lui Fulga si Timofte noi locuri de munca. Acestia ar putea sa devina ambasadori, in Marea Britanie, respectiv Africa de Sud.
Un acord principial, nescris, intre PNL si PD prevedea ca, in cazul in care Fulga si Timofte vor fi schimbati, SIE sa revina liberalilor, iar SRI democratilor. Faptul ca relatiile dintre cele doua partide sunt extrem de tensionate, face ca "gentlemen agreement"-ul sa pice fara nici o discutie. Asa ca este foarte probabil ca Basescu sa astepte ca Parlamentul sa adopte noile legi de functionare ale SRI si SIE, pentru a-si putea plasa oamenii in fruntea lor. Presedintele nu ar avea nici un motiv sa se grabeasca sa numeasca noii sefi ai principalelor servicii secrete, deoarece legea actuala nu-i impune un termen limita iar interimarii care vor veni in locul lui Timofte si Fulga sunt oameni propulsati de el ca adjuncti ai celor doi. Cum cei doi adjuncti sunt militari, s-ar putea totusi sa fie presat de UE sa numeasca directori apolitici la SRI si SIE. (C.E.)
Batalia pe servicii
PD si-a stabilit deja nominalizatii pentru functiile ramase vacante in urma demisiei lui Gheorghe Fulga si Radu Timofte. Astfel, democratii ii iau in calcul pe Claudiu Saftoiu, Mihai Stanisoara sau Sorin Frunzaverde pentru nominalizarea la sefia SIE si SRI. In ceea ce-l priveste pe consilierul prezidential Claudiu Saftoiu a fost coordonatorul grupului operativ de la nivelul CSAT care a elaborat pachetul legilor securitatii nationale, el conducand si Departamentul de politica interna al Presedintiei. Secretarul executiv al PD Mihai Stanisoara este presedintele Comisiei pentru aparare, securitate nationala si ordine publica a Camerei Deputatilor. Vicepresedintele PD Sorin Funzaverde este fost ministru al Apararii, fost membru in Comisia SIE, iar in prezent este presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin. Pe de alta parte, daca e sa dam crezare declaratiilor mai vechi ale lui Basescu este de asteptat ca la conducerea SRI sa fie propusa o persoana care nu este membru al nici unui partid si nici nu provine din vreun serviciu secret. Chiar daca Mihai Stanisoara este in carti pentru postul de director al SRI, surse neoficiale vehiculeaza un alt nume: Alexandru Cosac. O persoana despre care nu se stie aproape nimic, dar care ar avea mare trecere la Basescu si care i-ar fi aranjat sefului statului o serie de intalniri in timpul vizitelor pe care Basescu le-a facut pe axa Paris-Londra-Washington.
Romeo Raicu, in carti pentru SIE
Referitor la nominalizarile pentru postul de sef al SIE, lucrurile sunt si mai complicate. Liberalii tin mortis sa isi adjudece conducerea acestui serviciu iar un nume vehiculat cu insistenta este cel al lui Catalin Harnagea, care a mai ocupat acest post in mandatul lui Constantinescu. Numai ca, Basescu isi doreste cu ardoare sa aiba controlul total al serviciilor de informatii din Romania si n-ar mai vrea sa respecte intelegerea nescrisa intre liberali si democrati. Ar fi dispus sa faca totusi un troc. Liberalii sa renunte la portofoliul apararii pe fondul scandalului declansat de Atanasiu iar democratii sa nominalizeze o persoana la MApN. In aceste conditii, ar fi posibil ca liberali sa ramana cu postul de la SIE. Totusi, democratii au pregatit si ei cateva dosare cu CV-urile unor parlamentari care ar putea fi nominalizati sa ocupe postul de director al SIE. Printre ei si Romeo Raicu, cel care a reusit sa-si impuna omul la conducerea Comunitatii Nationale de Informatii. Totusi, Traian Basescu este o persoana imprevizibila si un maestru al deciziilor surpriza. Nu este exclus ca toate negocierile care se vor purta in zilele urmatoare sa fie spulberate de seful statului prin numiri surpriza care vor bulversa atat mediul politic cat si cel al comunitatii serviciilor de informatii.
Liberalii se tem ca nu vor fi bagati in seama
De altfel, deputatul PNL de Mures Eugen Nicolaescu a anuntat ieri ca liberalii au cate trei propuneri pentru functiile de director al SRI, respectiv SIE. "Avem trei propuneri, de cand asteptam ca Traian Basescu sa procedeze la schimbarea acestor sefi de servicii mosteniti de la regimul anterior. Propunem apolitici sau oameni a caror incarcatura politica nu conteaza", a spus Nicolaescu, refuzand sa ii nominalizeze. Pentru functia de director general al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din MAI, lasata libera de generalul Virgil Ardelean, PNL nu are propuneri, a mai spus Nicolaescu. Pe de alta parte, liderul PNL Bucuresti Ludovic Orban ne-a declarat ieri ca, desi partidul sau are nominalizari pregatite pentru SRI si SIE, liberalii se asteapta ca Basescu sa nu le ia in seama. Mai mult, Orban s-a declarat convins ca Basescu stie deja pe cine va numi in fruntea celor trei servicii. Liderul PD, Emil Boc, a confirmat ieri temerile lui Orban. Boc a anuntat ieri ca numirea noilor sefi ai serviciilor secrete nu ar trebui sa se faca cu implicarea politicului si a exclus PNL direct din cursa pentru alegerea noilor capi ai spionajului. "Nu exista nici un fel de prevedere in protocolul aliantei PNL-PD cu privire la nominalizarea sefilor serviciilor secrete, pentru ca aici avem prerogative constitutionale clare: presedintele propune si Parlamentul voteaza", a spus Boc. (Doru DRAGOMIR, Carmen EPURAN)
Ambasade pentru Timofte si Fulga
Radu Timofte si Gheorghe Fulga nu vor fi trasi pe linie moarta. Potrivit unor informatii neoficiale, in scurt timp, cei doi vor fi nominalizati pentru a ocupa posturile de ambasadori. Din datele pe care le detinem, cei doi vor fi nominalizati pentru a ocupa posturile de ambasadori ai Romaniei in Africa de Sud si in Marea Britanie. (Doru DRAGOMIR)
Basescu simte structurile statului ticalosit
"Inca vedem structuri ale statului ticalosit, actionand in viata de zi cu zi. Inca ne jucam cu infractori care ne scapa si inca avem tentatia sa raspundem la comenzi politice", a afirmat presedintele Traian Basescu la ceremonia depunerii juramantului de credinta de catre absolventii Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza". El a adaugat ca inca mai exista in institutiile statului tentatia unor persoane de a se considera ca facand parte din clanuri. Basescu le-a transmis absolventilor ca au obligatia sa respinga o astfel de abordare chiar prin juramantul pe care l-au depus ieri. El a sustinut ca absolventii Academiei nu trebuie sa serveasca pe nimeni altcineva decat poporul roman, cetateanul si comunitatea.
Geoana vrea exemple
Presedintele PSD, Mircea Geoana, i-a mai cerut sefului statului sa nu se mai limiteze la "ridicarea unor probleme fara sa vina dupa aceea si cu exemple" si sa demaste clanurile politizate din institutiile care actioneaza in domeniul sigurantei nationale. "Presedintele Basescu s-a specializat in ridicarea unor probleme fara sa vina dupa aceea si cu exemple, si cu masuri. Daca exista grupuri de interese in jurul premierului Tariceanu, daca exista clanuri politizate la nivelul serviciilor si al structurilor de forta ale statului roman, ele trebuie demascate fara intarziere. Nu este posibil ca in aceste structuri sa existe asa ceva". (A.H., R.A.)
Timofte va fi audiat la Parlament
Seful SRI, Radu Timofte, va fi audiat luni de catre comisia parlamentara comuna pentru exercitarea controlului asupra acestui serviciu, pentru stabilirea cauzelor reale ale demisiei anuntate joi, a declarat ieri vicepresedintele comisiei, Ion Stan, citat de NewsIn. El a explicat ca membrii comisiei comune pentru controlul SRI au trimis deja o scrisoare lui Radu Timofte prin care este invitat sa prezinte parlamentarilor motivele reale ale demisiei sale. Stan a precizat ca demisiile in bloc ale sefilor SRI, SIE si DGIPI din MAI "reprezinta un lucru ciudat". El s-a aratat nedumerit de faptul ca, in cazul lui Radu Timofte, presedintele Traian Basescu s-a aratat multumit si chiar a laudat activitatea acestuia, in urma cu cateva saptamani, iar acum si-a schimbat pozitia si critica performanta lui Timofte. Potrivit lui Stan, comisia comuna pentru exercitarea controlului asupra SRI se va intruni luni, la ora 12.00, la Parlament. (R.P.)
Ancheta CSM in cazul Hayssam
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Galca, a declarat ca CSM s-a autosesizat in legatura cu disparitia lui Omar Hayssam si cu modul in care magistratii s-au ocupat de acest caz. Iulian Galca a anuntat ca institutia pe care o conduce a dispus inceperea unei verificari din partea inspectorilor judiciari. "O echipa de la inspectia judiciara, un procuror si un judecator vor face o evaluare, sa vedem daca este sau nu vorba despre vreo abatere de la conduita profesionala din partea colegilor procurori si judecatori care au avut acest caz in solutionare", a explicat Galca. Acesta i-a luat apararea lui Ilie Botos si procurorilor din subordinea lui, spunand ca "nu era totusi problema procurorului care s-a ocupat de caz sa-l supravegheze in continuare pe Hayssam, ci a altor structuri".
Referindu-se la demisia lui Ilie Botos, seful CSM a spus ca daca seful statului a luat act de ea, inseamna ca era "necesara". "Nu pot comenta decizia domnului Ilie Botos, dar daca presedintele a luat act de ea inseamna ca era necesar", a spus judecatorul Iulian Galca. Potrivit acestuia, procedura nu impune ca CSM sa-si dea avizul asupra demisiei, care este un act unilateral. (G.T.)
PSD vrea sesiune extraordinara
PSD vrea sa convoace Parlamentul in sesiune extraordinara pentru numirea noilor sefi ai serviciilor secrete si cere constituirea unei comisii de ancheta in cazul Hayssam. Acest anunt a fost facut ieri, de presedintele PSD Mircea Geoana care, a mai declarat, citat de Mediafax, ca este absolut necesar ca Traian Basescu sa prezinte in aceasta sesiune, in fata Parlamentului, Strategia de Securitate. "Suntem in fata celei mai grave crize din sistemul de securitate nationala si prima obligatie pe care o avem este sa clarificam toate circumstantele legate de disparitia lui Omar Hayssam, care a generat si demisiile in lant ale sefilor serviciilor de informatii din Romania", spune Geoana.
El a sustinut ca se impune si prezentarea de catre presedintele Traian Basescu a Strategiei de Securitate. "Avea obligatia ca, in sase luni, de la preluarea mandatului sa o faca. Aceasta sesiune extraordinara va trebui sa il aiba si pe presedintele Traian Basescu in fata tarii, cu raspunsul la intrebarile esentiale: unde este strategia de siguranta nationala a tarii, care este pozitia domniei sale fata de prezenta noastra cu trupe in strainatate, cat de pregatite sunt serviciile de informatii romane pentru a face fata terorismului international, care sunt provocarile de securitate pentru Romania in conditiile in care in Liban, in Israel, in teritoriile ocupate sunt probleme foarte serioase", a mai spus Geoana. Peremistii vor sustine organizarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului ca urmare a situatiei create de demisia sefilor SRI, SIE si DGIPI. (Roxana ANDRONIC)
Trei "Boci" pentru servicii
Liderul PIN Cozmin Gusa este de parere ca gestul sefilor SIE, SRI si DGIPI de a demisiona "nu este decat un sacrificiu pentru imaginea lui Basescu". In opinia presedintelui PIN, Basescu urmeaza sa numeasca "trei Boci" in locul demisionarilor. "In primul rand, este clara responsabilitatea unor oameni din serviciile secrete pentru disparitia lui Omar Hayssam, aflat in atentie maxima de cel putin 20 de ani la nivelul acestor servicii", a comentat Gusa, citat de Mediafax. "Nu cred ca responsabilitatea este la nivelul sefilor serviciilor secrete, ci la nivelul unor sefi de divizii care il cunosteau pe Omar din vremea comunista si aveau relatii cu el din acea perioada", a completat liderul PIN.
In opinia acestuia, "gestul celor trei nu este decat un sacrificiu pentru imaginea lui Basescu". "Spun acest lucru pentru ca responsabilitatea publica pentru cazul Hayssam ii revine lui Traian Basescu, care a fost seful celulei de criza in scandalul rapirii, unde Omar a fost personaj principal", a explicat Gusa. "In mod sigur, profilul psihologic al viitorilor sefi va fi, din nefericire, similar profilului psihologic al lui Emil Boc. Deci, vom avea la conducerea serviciilor trei boci, din punct de vedere al obedientei", a aratat liderul PIN. Acesta a mai spus ca, dupa parerea sa, Basescu va propune la sefia celor trei servicii persoane independente politic "pentru a nu da posibilitatea partidelor din coalitie, mai ales PNL-ului, sa-si nominalizeze persoane". (V.D.)
Constantinescu: Fosta Secu il conduce pe Basescu
"Au fost toti, toti au fost agenti dubli si tripli, si Zaher Iskandarani, si Omar Hayssam, au fost agenti ai Securitatii romane, ai serviciilor siriene si tripli, ai KGB. Acesta este un lucru..., ei cunosc aceste..., numai ca le-au acoperit, pentru ca in aceasta perioada cei care au fost pana acum la serviciile secrete au acoperit acest lucru", a sustinut fostul presedinte Emil Constantinescu, la emisiunea "100%" a lui Robert Turcescu, de la Realitatea tv. Constantinescu a explicat: "A existat o retea a Securitatii romane, si am spus de multe ori acest lucru, care a lucrat in complicitate cu serviciile siriene, in special arabe, si cu KGB pe filiera de arme si care a continuat si dupa '90 cu aceiasi oameni. (...)"
Filiera de scoatere din tara a condamnatilor
Fostul sef de stat a confirmat faptul ca SRI sau acea parte din SRI care a mai ramas in legatura cu batrana Securitate este cea care l-a facut scapat pe Omar Hayssam. El a relatat din timpul mandatului sau: "In prima perioada cand, ma rog, a fost o campanie de presa impotriva mea, care a aratat ca nu s-ar fi intamplat nimic, in perioada '97, cand am scos toate dosarele, care erau numai dosare de presa si de santaj, si au fost bagate in lucru sub CSAT la CNAICO, in momentul in care incepeau arestarile si anchetele de la Procuratura, erau eliberati de justitie, plina si ea de securisti, dupa care imediat erau scosi de filiera aceasta din tara. Si este vorba de conducatorii bancilor - care v-am spus ca erau fosti ofiteri de Securitate, am dovedit acest lucru, toti erau fosti ofiteri de Securitate, fosti militieni si fosti criminali si din lumea interlopa, care conduceau bancile private din Romania si care jefuiau banii tarii. Toti acestia, care au fost condamnati ulterior, erau scosi din tara - ca Steriu Popescu, ceilalti - si au ajuns, abia tarziu au fost recuperati, dupa sfarsitul mandatului meu. Deci, a existat o filiera de scoatere din tara la toate nivelele, pana la cele mai inalte nivele. Si armata participa, ca a fost cazul generalului Stanculescu, care a fost condamnat la 18 ani de inchisoare, hotarare definitiva a Curtii Supreme de Justitie si care a fost scos din tara".
Pion al sistemului
"Traian Basescu face parte din acest sistem. Traian Basescu, nu dansul i-a condus, fosta Securitate il conduce pe dansul. Este unul din pionii acestui sistem. Deci, atat timp cat cu acordul sistemului trebuia sa devina presedintele Romaniei, pentru ca era o solutie, se apreciase mai buna decat Adrian Nastase si chiar mai buna decat Theodor Stolojan, care a fost schimbat in ultimul moment, au fost obligati sa fie schimbat, Traian Basescu a fost impins in fata. Amintiti-va cum a mintit - pot sa spun acum, ca sa folosesc cuvintele cele mai dure, pentru ca oamenii nu mai reactioneaza la altfel de cuvinte - opinia publica, vorbind cum SRI era la picioarele lui Adrian Nastase. Cred ca va amintiti acele discursuri in care pe dl Timofte il vestejea si SIE, dupa care nu s-a intamplat nimic. Nu s-a intamplat nimic, pentru ca nu putea sa se intample nimic, si ar fi trebuit sa apara acest fenomen care a scandalizat opinia publica si, sigur, in aceasta situatie presedintele nu mai are ce sa faca", a subliniat fostul presedinte. (A.H.)
Pavelescu cere desecretizarea dosarului rapitilor
Vicepresedintele PNTCD Aurelian Pavelescu face un apel, in calitate de deputat, catre clasa politica, opinia publica, dar si catre principalii aliati ai Romaniei, Statele Unite si Uniunea Europeana, "sa-si concentreze eforturile intr-o actiune comuna pentru democratizarea tarii, pentru apararea statului de drept si distrugerea retelelor care compromit legitimitatea statului. "Formal, ii solicit lui Traian Basescu desecretizarea tuturor informatiilor privind afacerea Omar Hayssam, ascunderea acestora fiind o dovada a negarii principiului legalitatii si suprematiei Constitutiei", sustine Pavelescu, adaugand: "Invocarea sigurantei nationale pentru ascunderea adevarului reprezinta o negare a statului de drept". Vicepresedintele PNTCD ii mai solicita sefului statului convocarea de urgenta a CSAT si sesizarea Parchetului pentru tragerea la raspundere a vinovatilor, prin actiuni directe, indirecte sau de pasivitate in cazul Omar Hayssam, inclusiv a sefilor serviciilor secrete. (R.P.)
Calin Popescu Tariceanu vrea reforma cu apolitici
"Viitorii sefi ai serviciilor secrete trebuie sa fie persoane cu profunde convingeri democratice, apolitice si fara legaturi cu structurile militare", a declarat ieri premierul Tariceanu. El a sustinut ca demisia directorilor serviciilor secrete creeaza o oportunitate pentru reformarea si profesionalizarea acestor institutii si a aratat ca ar fi fost mai bine ca schimbarile la varfurile serviciilor secrete sa aiba loc inca de anul trecut. Premierul a precizat ca Executivul analizeaza proiectele de lege privind siguranta nationala, si ca este necesar ca aceste proiecte sa creeze un cadru democratic pentru functionarea profesionista a serviciilor, in folosul societatii si sa se previna orice fel de abuzuri impotriva drepturilor cetatenilor. In ceea ce priveste Parchetul General, premierul a declarat ca este absolut necesar si in interesul Romaniei ca reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei sa continue intr-un ritm sustinut si sa duca la rezultate concrete in folosul cetatenilor. Aceste doua obiective trebuie sa fie prioritati de actiune pentru viitoarea conducere a Parchetului General, a conchis premierul. (R.P.)
Stelian Tanase: Sub control civil
Analistul politic Stelian Tanase considera ca demisiile celor trei sefi ai principalelor servicii de informatii nu va avea un efect institutional, insa va exista un pret politic, pe care il va plati Traian Basescu, "care i-a laudat, decorat, sustinut si i-a considerat principalul sau aliat". In opinia analistului, o solutie ar fi ca, profitandu-se de acest scandal, sa se dea unda verde trecerii sub control civil a serviciilor de informatii, iar societatea civila, presa, trebuie sa exercite o presiune in acest sens. "Sper ca scandalul Omar Hayssam sa dea curajul clasei politice sa faca acest lucru", a afirmat el. Tanase a spus, de asemenea, ca este nevoie de un control parlamentar riguros, nu unul formal, cum a fost pana acum, in contextul in care, invocand secretul, aceste servicii s-au sustras oricarui control. (R.A.)
Botos a demisionat
Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, si-a dat demisia ieri, ca urmare a scandalului provocat de disparitia lui Omar Hayssam. "Biroul de relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele: Astazi, (n.r.-ieri) 21 iulie 2006, domnul Ilie Botos i-a prezentat presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, demisia din functia de Procuror General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", se arata in comunicatul Ministerului Public. Asa suna comunicatul sec al Parchetului General remis redactiilor la scurt timp dupa demisia lui Botos. Seful statului a luat nota de demisie, informandu-l pe ministrul Justitiei si CSM.
Blaga: "Un fapt pozitiv"
Ministrul de Interne Vasile Blaga a declarat la scurt timp dupa gestul lui Botos ca a fost surprins de demisia acestuia, dar o considera "un fapt pozitiv". "Am aflat si eu cu surprindere despre aceasta demisie dar consider ca este un fapt pozitiv", a afirmat Blaga. El a mentionat ca, "in calitate de simplu cetatean, a fost neplacut surprins" de prestatia atat a lui Ilie Botos, cat si a procurorului care a instrumentat cazul Omar Hayssam. Blaga considera un act intelept gestul demisiei procurorului general. Demisia lui Ilie Botos a survenit declaratiei lui Vasile Blaga, care a spus ca este posibil ca Omar Hayssam - judecat pentru acte de terorism in legatura cu rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak - sa fi parasit Romania, criticand, totodata, modul in care a fost instrumentat dosarul acestuia. Blaga a afirmat ca instrumentarea dosarului lui Hayssam lasa de dorit. "In locul procurorului de caz, mi-as da demisia imediat", a spus ministrul Administratiei si Internelor. Ministrul a apreciat, citat de Mediafax, ca procurorul care a instrumentat dosarul jurnalistilor rapiti la Bagdad ar fi trebuit sa ceara monitorizarea lui Omar Hayssam dupa ce acesta a parasit arestul. Concret, procurorul Ciprian Nastasiu din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) ar fi trebuit sa solicite SRI suprtavegherea lui Hayssam, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis punerea in libertate a acestuia.
Surprindere
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au declarat surprinsi de decizia lui Ilie Botos. Vicepresedintele CSM, procurorul Cristian Deliorga, a declarat ca decizia lui Ilie Botos constituie un act unilateral de vointa. "Fiind vorba de procurorul general al Romaniei nu pot face alte comentarii", a spus Deliorga. La randul sau, judecatorul Dan Lupascu - presedintele Curtii de Apel Bucuresti a spus ca demisia lui Botos - membru de drept al CSM - ar trebui inregistrata la Consiliul, conform Legii 317/2004. "Este o simpla formalitate, avand in vedere ca este un act unilateral de vointa", a declarat Lupascu. Acesta a afirmat ca nu intelege care ar fi responsabilitatea procurorilor pentru cazul Omar Hayssam, in conditiile in care acesta a fost trimis in judecata. (Bogdan GALCA)
Numirea capilor serviciilor secrete
Presedintia a tinut ieri sa sublinieze ca, in conformitate cu prevederile constitutionale, seful statului va transmite Parlamentului Romaniei propunerile pentru numirea in functie a noilor directori ai serviciilor de informatii. "Parlamentul Romaniei este singura autoritate care, potrivit Constitutiei, are dreptul sa numeasca in aceste functii publice", se mai arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale. Constitutia prevede explicit, la articolul 65, litera h, ca cele doua Camere reunite in sedinta comuna ii numesc, la propunerea presedintelui Romaniei, pe sefii serviciilor de informatii. Traian Basescu a comunicat astfel ca atat seful SRI, cat si cel al SIE au nevoie de girul Parlamentului. In cazul numirii noului director general al Directiei de Informatii a Ministerului de Interne, lucrurile se vor transa intre ministrul de Interne - secretarul general al PD, Vasile Blaga - care propune - si premierul Calin Popescu Tariceanu, liderul PNL, care trebuie sa isi dea acceptul. Constitutia Romaniei a fost adoptata in 2003, insa legile dupa care functioneaza SRI si SIE nu au fost inca modificate in acest sens. (R.A.)
Macovei va propune noul procuroul general
Ministrul justitiei, Monica Macovei, a luat act de demisia procurorului general al Romaniei, Ilie Botos si va initia in scurt timp procedura de propunere a unui procuror general. "Ministrul Justitiei si-a exprimat in repetate randuri punctul sau de vedere in legatura cu competentele manageriale ale procurorului general Ilie Botos", se precizeaza in comunicatul MJ. Monica Macovei va propune un inlocuitor in locul lui Botos. Propunerea ministrului va trece pe la CSM, al carui aviz este consultativ, numirea fiind atributia presedintelui Romaniei.
Blaga nu stie unde e Hayssam
Vasile Blaga a declarat ca nu se stie unde este Hayssam acum, fiind posibil sa fi parasit tara. "Analizam deja. Am si astfel de date ca ar putea sa fi parasit Romania. Si datele pe care le lansez sunt 12, 13 iulie", a spus ministrul de Interne.
Politistii au declansat procedurile de urmarire internationala in vederea extradari lui Omar Hayssam, intrucat nu a putut fi dus la indeplinire mandatul de arestare emis de Curtea de Apel Bucuresti. Totodata, sirianul este cautat in toata tara. Trenurile intarzie fiindca au opriri mai lungi, in fiecare statie CFR, pentru ca jandarmii si politistii, "dotati" cu poza sirianului verifica fiecare vagon in cautarea acestuia. De asemenea, sunt verificate si trenurile de marfa care ies din Romania, Omar fiind cautat si in porturi. (B.C.G.)
Doctorul care l-a eliberat pe "terorist" e cercetat
Medicul din Penitenciarul Rahova care a eliberat adeverinta medicala a lui Omar Hayssam este cercetat de comisia de disciplina a inchisorii, pentru ca nu a respectat procedurile in vigoare privind eliberarea de acte medicale catre detinuti. Directorul adjunct al Penitenciarului Rahova, Marius Stef, a declarat ca medicul Constantin Tanasescu a eliberat, in 25 aprilie, o adeverinta medicala pe numele lui Omar Hayssam, fara sa aiba avizul conducerii penitenciarului, conform procedurii. La vremea respectiva, Hayssam i-a cerut verbal lui Tanasescu eliberarea adeverintei, desi aceasta solicitare trebuia formulata in scris. Medicul a eliberat adeverinta si i-a inmanat-o personal detinutului, acest document fiind cel care a ajuns, ulterior, in instanta, a spus Stef. "Tanasescu a eliberat direct detinutului Omar Hayssam adeverinta medicala, desi conform procedurii, persoanele aflate in detentie trebuie sa solicite conducerii penitenciarului eliberarea unui referat medical. Dupa obtinerea aprobarii conducerii penitenciarului, medicul poate da respectivul act", a completat Stef.
Parchetul ar putea fi sesizat
Potrivit procedurii, Hayssam trebuia sa solicite, in scris, la conducerea penitenciarului, eliberarea unei adeverinte medicale. Acest aviz al conducerii trebuia sa ajunga la medicul Tanasescu si abia dupa aceea acesta sa elibereze adeverinta. Stef a mai spus ca in cazul lui Hayssam, adeverinta eliberata are un aspect atipic, diferit de formularele inchisorii, dar a precizat ca "nu exista reglementari specifice in acest sens". La doua zile de la aparitia in presa a informatiei privind eliberarea adeverintei medicale, sesizarea a fost pusa pe rolul comisiei de disciplina din cadrul penitenciarului la solicitarea conducerii unitatii. Comisia nu si-a definitivat cercetarile pentru ca Tanasescu este in concediu din data de 17 iulie, a precizat directorul adjunct al penitenciarului, citat de Mediafax. Tanasescu a trimis concediile medicale catre comisia care il ancheta din care rezulta ca in perioada 8-29 mai, precum si in perioada 29 iunie - 17 iulie acesta a fost spitalizat. Pentru intervalul de o luna dintre spitalizari medicul are alte adeverinte de concediu medical, a adaugat Stef. Totodata, medicul Tanasescu a inaintat o alta adeverinta din care rezulta ca pana pe 5 august are concediu medical. Tanasescu era medicul curant al lui Omar Hayssam. El trata detinutii cu boli cronici si cu diabet, a mai spus Stef. El a recunoscut ca Tanasescu ar putea sa depuna cerere de pensionare, situatie in care, daca ancheta nu este definitivata pana la aprobarea acesteia, medicul ar putea scapa nepedepsit. Pe de alta parte, directorul adjunct al penitenciarului Rahova a spus ca aceasta comisie de disciplina ar putea sesiza, dupa finalizarea anchetei, Parchetul, pentru fals. Intrebat in legatura cu diagnosticul lui Tanasescu, Stef a precizat ca Legea pacientului nu ii da voie sa se pronunte. (Bogdan GALCA)
Remus Span in pole-position in locul lui Ardelean
Surse apropiate staff-ului lui Vasile Blaga il pun in pole-position pentru preluarea functiei lui Virgil Ardelean pe fostul ofiter al "Doi s'un sfert" Satu Mare Remus Span (foto), cel care a fost destituit din functie in urma unui articol al ziarului ZIUA care dezvaluia matrapazlacurile din unitatea de informatii a MAI. Remus Span, fost sef al unitatii "Doi s'un sfert" si fost adjunct al lui Marian Santion directorul Directiei Generale Anticoruptie din cadrul MAI, ne-a declarat: "Demisia lui Ilie Botos este un act de onoare care trebuia sa se intample mai devreme sau mai tarziu dar care, din pacate, nu rezolva problema mafiei care exista in serviciile secrete si in magistratura. Ofiterii adevarati din serviciile de informatii trebuie sa stranga acum randurile pentru ca serviciile secrete romanesti sa actioneze intr-adevar in favoarea intereselor Romaniei".
Remus Span este un apropiat al fostului procuror general al Romaniei. Acesta a folosit multa vreme unul dintre apartamentele lui Botos si a fost lasat de ex-procurorul general sa predea in locul sau la Facultatea de Drept "Bogdan Voda" din Cluj. Asa cum ziarul ZIUA a dezvaluit, el este acela care a facut legatura intre consilierul lui Ioan Talpes, Paul Sarbu, autorul memorandumului Rompetrol, si procuroarea Adriana Cristescu, cea care a instrumentat dosarul Rompetrol.
Ofiterul de informatii Remus Span este cel care trage in acest moment sforile pentru a prelua functia detinuta pana in urma cu doua zile de Vigil "Vulpea" Ardelean. Cu atat mai mult cu cat Vasile Blaga a anuntat ca va rezerva acest post unui ofiter tanar si cu experienta in domeniu. Remus Span este la ora actuala consilierul personal al lui Anghel Andreescu, adjunct al ministrului Internelor. El a facut, in ultima vreme, numeroase rapoarte pe care i le-a inaintat lui Vasile Blaga prin Anghel Andreescu si nasul sau, Pavel Abraham, referitor la situatia din serviciile de informatii ale Politiei. Reamintim ca Remus Span a fost dat afara din functia de la Directia Generala Anticoruptie la indicatiile "Vulpii". (B.C.)
Demisia "Vulpii" a ajuns la premier
Vasile Blaga a inaintat ieri demisia chestorului general Virgil Ardelean premierului Calin Popescu Tariceanu, care este abilitat de lege sa-l elibereze din functie. Functia detinuta de Ardelean are rang de secretar de stat, acesta fiind motivul pentru care premierul trebuie sa decida eliberarea din post. Ministrul a declarat dupa festivitatea de depunere a jurnamantului a absolventilor Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti, ca dintr-un anumit punct de vedere considera normale demisiile celor trei sefi de institutii. "Din punct de vedere legal, in momentul in care a inceput urmarirea penala asupra cuiva, si mai ales in care dosarul este deja in instanta, orice actiune legata de dosar sau de mai multe dosare, in cazul lui Omar Hayssam, orice activitate trebuie coordonata de catre procuror. Din acest punct de vedere lucrurile sunt clare. In acelasi timp nimeni, absolut nimeni, nu oprea institutiile statului sa desfasoare actiuni specifice pentru ca aici nu discutam despre mere sau de pere, ci de un om acuzat de terorism. Din acest punct de vedere deciziile celor trei sefi de institutii mi se par corecte", a spus ministrul.
"Politia nu are nici o vina"
Intrebat daca a luat o decizie in ceea ce priveste inlocuitorul chestorului general Virgil Ardelean, ministrul Blaga a precizat ca inca nu s-a gandit la o anumita persoana, dar ca doreste ca la conducerea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna sa fie un om tanar si foarte bine pregatit. El a precizat ca, in termen de 30 de zile, se va gandi la un succesor pentru Virgil Ardelean. Blaga a mentionat ca, pentru aceasta functie s-ar putea gandi la unul dintre cei 30-40 de atasati de afaceri interne care lucreaza in statele UE. Blaga a mai spus ca nu Politia poarta responsabilitatea disparitiei lui Omar Hayssam, ci serviciile de informatii. "Daca Politia Romana ar urmari activitatea tuturor cetatenilor acestei tari, atunci s-ar putea vorbi despre faptul ca Romania este un stat politienesc", a declarat ministrul. El a mai spus ca este posibil ca Omar Hayssam sa fi parasit Romania. "Sa fim seriosi, mai avem pana sa impermeabilizam vamile", a spus acesta. (Bogdan GALCA)
Procurorul general cere investigatii in cazul sirianului
Procurorul general al Romaniei Ilie Botos a solicitat sefului DIICOT si adjunctului sau, Marcel Sampetru, sa investigheze imprejurarile in care Omar Hayssam a reusit sa plece din tara, apreciind ca institutiile nu au conlucrat, iar foarte multe lucruri sunt necorelate. Botos a precizat ca nu "i s-a fortat mana" sa demisioneze, respingand orice speculatie pe aceasta tema. "Raman in sistem si voi lucra in sistem!", a spus Botos. El i-a convocat ieri dimineata, inainte de a-si da demisia, pe procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) cu care a analizat situatia cazului Omar Hayssam. "Din punctul meu de vedere, au existat foarte multe chestiuni de necorelare, timpi morti, trebuia o monitorizare mult mai ofensiva si atenta", a spus el. Conducerea Ministerului Public va fi asigurata de adjunctul lui Botos, Marcel Sampetru, pana la desemnarea procurorului general al Romaniei. (B. GALCA)
Diagnosticul de cancer n-a fost confirmat
Mircea Beuran a declarat ieri ca Omar Hayssam a fost spitalizat in perioada 20-26 iunie la Spitalul de Urgenta Floreasca pentru o evaluare ceruta de comisia oncologica ce a recomandat biopsie pentru zona ganglionara. Acesta a precizat ca pentru zona din care s-a recoltat biopsia nu s-a identificat nici o celula canceroasa. Hayssam avea patru zone ganglionare afectate, iar biopsia a fost recomandata pentru ganglionul cel mai mare. Doctorul Mircea Beuran a explicat ca evolutia cancerului are anumite etape si cei afectati trebuie monitorizati pe perioade lungi de timp.
In luna martie, cand Hayssam a fost supus unui consult la Institutul Oncologic, el avea doi ganglioni palpabili, dar comisia care a analizat cazul a precizat ca in acel moment nu era vorba de metastaza. Comisia a recomandat cu acea ocazie sase cicluri de chimioterapie, urmand ca in functie de evolutia starii de sanatate sa se decida ce tratament va urma sirianul. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.