Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) propune Ministerului Sanatatii (MS) si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa analizeze oportunitatea organizarii - sau nu - si in viitor a licitatiilor pentru achizi

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) propune Ministerului Sanatatii (MS) si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa analizeze oportunitatea organizarii - sau nu - si in viitor a licitatiilor pentru achizitionarea medicamentelor care fac parte din programele nationale.
''Asemenea licitatii nu au mai fost organizate din anul 2003. Din acelasi an nu au mai fost reactualizate nici listele cu medicamente care se incadreaza in programele nationale. In opinia noastra, ideea organizarii de licitatii este una depasita. In tarile UE nu se organizeaza licitatii. Dar, in Romania, prin acest sistem, MS si CNAS cred ca ies mai bine la costuri, ceea ce nu este adevarat'', ne-a declarat Marius Savu, presedintele ARPIM.
Acesta este de parere ca ''MS si CNAS ar iesi mai bine la costuri daca ar efectua controale la cabinetele medicilor prescriptori. Trebuie vazut daca acesti medici respecta schemele terapeutice.
Medicii nu trebuie sa mai prescrie medicamente care, conform ghidurilor terapeutice, se prescriu in fazele avansate ale bolilor. Intai se pot prescrie medicamente mai ieftine si eficiente pentru stadiul respectiv al unei boli, dupa care, daca boala avanseaza, se prescriu medicamente mai scumpe si eficiente. Tot MS si CNAS ar trebui sa ia masuri dure impotriva medicilor care nu respecta ghidurile terapeutice sau care prescriu retete cu medicamente compensate si gratuite pe numele persoanelor decedate''.
In acelasi timp, reprezentantii ARPIM spun ca ''la licitatiile pentru achizitionarea medicamentelor care fac parte din programele nationale nici nu participa producatorii de medicamente, ci distribuitorii care trebuie sa detina scrisoare de participare de la producatori.
De fapt, cand organizeaza o astfel de licitatie, MS si CNAS anunta ca trebuie sa achizitioneze o anumita cantitate dintr-un tip de medicament. Dar MS si CNAS scapa din vedere faptul ca logica licitatiilor nu se justifica in cazul medicamentelor cu sursa unica.
Exista un singur producator al medicamentului respectiv, negocierea pretului per unitate este deja facuta intre producator si MS, marjele de distributie sunt deja stabilite de MS.
In aceste conditii, ce rost mai are organizarea de licitatii? Nici in cazul genericelor, licitatiile nu-si au rostul avand in vedere ca la generice se merge pe pretul de referinta, adica cel mai mic pret stabilit tot de MS''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.