Cezariana reprezinta procedura chirurgicala prin care copilul se naste in urma inciziei abdomenului si apoi a uterului. Desi exista cazuri in care se apeleaza la cezariana pentru a salva viata mamei si copilului, in ultima perioada, exista de nenumar

Cezariana reprezinta procedura chirurgicala prin care copilul se naste in urma inciziei abdomenului si apoi a uterului. Desi exista cazuri in care se apeleaza la cezariana pentru a salva viata mamei si copilului, in ultima perioada, exista de nenumarate ori situatia in care medicul sau femeia care urmeaza sa nasca aleg cezariana pentru ca este mai la indemana, pe considerente de genul ca elimina frica sau o parte din problemele medicale caracteristice nasterii pe cale vaginala.

Operatia cezariana prezinta o tendinta de crestere constanta atat in Romania, cat si pe plan mondial, a subliniat seful Sectiei de obstetrica-ginecologie a Spitalului "Sf. Pantelimon", profesor doctor Virgil Ancar. In afara de largirea indicatiilor medicale, la aceasta tendinta contribuie atat presiunea media, cat si atitudinea de asociere a pacientului in elaborarea deciziei medicale, a precizat prof.dr. Virgil Ancar. El a adaugat ca dinamica operatiilor cezariene efectuate, in ultimii 15 ani, in sectia pe care o conduce se prezinta astfel: daca in 1990 acestea reprezentau doar 10,5%, in 1995 au ajuns la 14,8% iar in 2005 - la 28,9%. Indiferent de modalitatea de nastere, pe cai naturale sau prin operatie cezariana, actul nasterii este grevat de infectia puerperala, care apare cu o frecventa de 2-5%, infectie cauzata de actul nasterii, a precizat prof. dr. Ancar. El a explicat ca aceasta survine pe fondul de hiporeactivitate a lauzei. Infectia puerperala determinata de actul nasterii se asociaza de regula cu le-ziuni de tromboflebita ale structurilor vasculare uteropelicine, acest proces constituind si unul dintre mecanismele patogenice de extindere a infectiei. Potrivit prof. dr. Virgil Ancar, in cadrul operatiei cezariene la o gravida corect investigata si care nu prezinta flora vaginala patogena, antibioterapia profilactica nu este necesara. Indicatiile antibioterapie profilactice in operatia cezariana sunt in cazul in care gravida este neinvestigata. In aceasta situatie se impune urmarirea atenta a lauzei, pentru a depista precoce primele semne ale unei infectii si instituirea unei antibioterapii corespunzatoare.

De retinut!
Orice femeie care planuieste sa nasca natural si este preocupata de aparitia posibilitatii unei cezariene inoportune ar trebui sa consulte un specialist din timp. Medicul ii va furniza acesteia informatii despre situatiile care impun cezariana, tipurile de incizie si masurile pe care acesta le ia in vederea promovarii nasterii naturale.
Specialistii in sanatate publica au indemnat comunitatea medicilor obstetricieni din America de Nord sa reduca procentul nasterilor prin cezariana, identificand situatii care nu necesita in mod exclusiv nasterea pe cale chirurgicala. Acestea includ:
- istoricul de operatii cezariene. Unele femei cu cicatrici uterine dupa o operatie cezariana in antecedente pot naste natural, desi aceasta metoda implica unele riscuri. Unele spitale mai mici nu mai incurajeaza nasterea naturala dupa o operatie cezariana, deoarece aceasta implica precautii sporite din punct de vedere medical. Daca o pacienta cu o operatie cezariana in antecedente doreste totusi sa nasca natural ar trebui sa consulte un medic analizand impreuna cu acesta beneficiile si riscurile nasterii naturale:
- suferinta fetala. In cazul in care frecventa cardiaca fetala scade in timpul travaliului medicul specialist va trebui sa hotarasca daca si cand va interveni chirurgical. In cele din urma medicul va inclina spre nasterea cezariana pentru a evita ranirea noului nascut.
- travaliu lent si dificil (distocia). Distocia poate fi deseori corectata prin medicatie ce re-declanseaza contractiile uterine. In cazul femeilor care au o cicatrice uterina, oxitocina trebuie utilizata cu grija pentru a reduce la minim riscul de ruptura uterina in timpul travaliului.
Unii medici vad necesitatea unei cezariene mai des decat altii. De exemplu, un travaliu lent pentru un medic, poate fi considerat normal de altul. Totusi, toti medicii sunt condusi de un scop comun si anume acela de a oferi un travaliu si o nastere sanatoasa atat pentru mama cat si pentru noul nascut.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.