neglijenta in serviciu, ci de un sprijin pe care omul de afaceri sirian, fost sponsor al PSD, l-ar fi primit de la structurile de informatii. Sirianul avea de aproape trei decenii contacte importante in lumea serviciilor secrete de la Bucuresti, dar
neglijenta in serviciu, ci de un sprijin pe care omul de afaceri sirian, fost sponsor al PSD, l-ar fi primit de la structurile de informatii. Sirianul avea de aproape trei decenii contacte importante in lumea serviciilor secrete de la Bucuresti, dar nu numai.

Ce rol au jucat serviciile secrete in rapirea din Irak?
Demisia lui Gheorghe Fulga indica faptul ca presedintele Traian Basescu ar sti mai multe despre disparitia subita a lui Omar Hayssam. Daca SRI si serviciul secret al MI puteau fi considerati vinovati ca nu l-ar fi filat in continuare pe omul de afaceri sirian pentru a afla ce are de gand, aparitia SIE in aceasta poveste indica ca, in acest moment, Hayssam nu se mai afla in Romania.
Analisti din domeniul informatiilor spun ca demisia celor trei sefi de servicii secrete indica faptul ca mai curand ar fi vorba de ideea ca SRI, SIE si "Doi si un sfert" au inchis ochii la afacerea Hayssam. De altfel, Hayssam vrea de peste un an de zile sa plece din Romania. El si-a instrainat cea mai mare parte din afaceri. "Era, asadar, la mintea cocosului ca va incerca, o data eliberat, sa fuga din tara", a comentat un analist, care s-a mirat ca serviciile au renuntat la supravegherea acestuia. "I-au dat mana libera", a precizat acesta.
"Sa nu uitam ca s-a spus la un moment dat ca serviciile secrete ar fi pus la cale rapirea jurnalistilor folosindu-l pe Omar Hayssam pentru a-l compromite pe Traian Basescu la debutul mandatului sau prezidential", a spus una din sursele contactate de ziarul Adevarul, care a adaugat ca nici pana in prezent nu este clar pana la ce punct acesta a fost sprijinit de serviciile secrete. Semnificativ este faptul ca nici pana in prezent imprejurarile exacte ale rapirii celor trei jurnalisti la Bagdad nu sunt cunoscute. Un element surprinzator a fost dezvaluit pentru Adevarul: cei trei au fost rapiti langa Ambasada Germaniei, atunci cand Traian Basescu se afla la 300 de metri departare la o receptie la Ambasada Romaniei. De altfel, la aceea vreme, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, care are "consilieri" fosti securisti, il acuza pe Basescu ca ar fi vinovat de rapirea jurnalistilor.
Reamintim ca Ovidiu Ohanesian, unul dintre cei trei jurnalisti rapiti in Irak, a acuzat in mai multe randuri serviciile secrete ca ar fi fost in spatele operatiunii si ca Omar Hayssan ar fi fost un "pion" in afacere.
Alte surse au mentionat ca rapirea jurnalistilor ar fi fost pusa la cale de catre structuri din serviciile secrete in colaborare cu PSD, partid intrat in Opozitie la inceputul anului trecut, sirianul fiind un "om de casa" al partidului lui Iliescu si Nastase. Deocamdata, niciuna din aceste speculatii nu a putut fi confirmata oficial, dosarul rapirii trebuind sa mai stea 49 de ani la secret, conform deciziei presedintelui Basescu.

Mostenitorul mafiei arabe controlate de servicii
Istoricul Marius Oprea a declarat, joi seara, ca Omar Hayssam ar fi mostenitorul afacerilor controlate pana la un moment dat de catre Zaher Iskandarani, un alt sirian implicat in afaceri dubioase, printre care traficul de tigari. Oprea a mai spus ca Hayssam ar fi fost ajutat de ofiteri din serviciile secrete.
De altfel, presa a semnalat in repetate randuri faptul ca Zaher Iskandarani ar fi avut sprijinul serviciilor secrete. S-a vorbit, la un moment dat, de o intalnire intre "Printul Banatului" si fostul sef al SIE Ioan Talpes, in acest scop.
Talpes a confirmat intalnirea, insa nu si sprijinul pe care l-ar fi acordat acestuia.

Teroristii arabi, folositi de Ceausescu


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.