In cazul asocierii unei hepatite cronice cu diabetul zaharat, indiferent de natura etiologica a acesteia, este necesar un regim asa-numit de “crutare hepatica”, pe langa cel indicat pentru diabet. Diabeticul are nevoie de un aport calori

In cazul asocierii unei hepatite cronice cu diabetul zaharat, indiferent de natura etiologica a acesteia, este necesar un regim asa-numit de “crutare hepatica”, pe langa cel indicat pentru diabet. Diabeticul are nevoie de un aport caloric si in factori nutritivi echilibrat, corespunzator cu starea sa fiziologica si cu activitatea ce o depune. Se va acorda o atentie deosebita modului de pregatire a alimentelor, care, pe de o parte, trebuie sa asigure pastrarea integrala a valorii nutritive a acestora, dar, pe de alta parte, nu trebuie sa transforme aceste alimente in factori nocivi. Regimul va fi individualizat pentru fiecare bolnav, in functie de starea lui de nutritie. Aportul caloric va fi deci normal la individul normoponderal sau crescut la cel subponderal (denutrit). Proteinele si lipidele se dau in proportie normala, iar glucidele in cantitate ceva mai mare decat la individul fara hepatita, aflat in aceleasi conditii. Spre exemplu, la un individ la care aportul de glucide necesare este de 200 g in absenta hepatitei, in prezenta acesteia aportul va creste la 240-250 g. Cantitatea este stabilita de medic pentru fiecare bolnav in concordanta cu r ezultatele examenului clinic si de la laborator.

carne slaba (vaca, vitel, pui) proaspata, preparata ca rasol, friptura, fiarta la aburi, tocata si fiarta sau fripta, peste slab de rau, pregatit fiert, fript, copt;

-lapte, iaurt, branza de vaci, urda (toate cantarite in limita glucidelor admise in ratia zilnica), cas proaspat;
n oua proaspete in preparate (sufleuri, budinci), omleta dietetica, sau fierte, ca ochiuri romanesti;
- grasimi: unt proaspat adaugat la servire, ulei de floarea soarelui crud, adaugat la salate sau la legume fierte inabusite;

-painea alba sau intermediara veche de o zi (numai pe cantar), mamaliguta pripita (pe cantar), fainoase (orez, gris, fidea, macaroane, taietei, spaghete s.a. - numai pe cantar);


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.