Summitul informal al CSI care a inceput, ieri, la Moscova, i-a oferit liderului de la Kremlin surprize mai putin placute, avand in vedere refuzul unor sefi de stat, membri de baza ai Comunitatii Statelor Independente, de a participa la aceasta reuniu
Summitul informal al CSI care a inceput, ieri, la Moscova, i-a oferit liderului de la Kremlin surprize mai putin placute, avand in vedere refuzul unor sefi de stat, membri de baza ai Comunitatii Statelor Independente, de a participa la aceasta reuniune. Dupa ce presedintii Georgiei, Mihail Saakasvili, si Armeniei, Robert Kocearian, au anuntat ca nu vor veni la Summitul informal al CSI, in ultimul moment si presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a preferat sa nu fie prezent la reuniune, informeaza Rompres. Cele trei tari sunt membre ale organizatiei anti-CSI GUAM, din care insa, iata, reprezentantul Moldovei Vladimir Voronin a aparut la Moscova. Prezenta presedintelui ucrainean la reuniunea "fara cravata" din capitala rusa a fost, de la inceput, pusa sub semnul intrebarii, acesta declinand invitatia liderului de la Kremlin pe motiv ca "situatia politica din Ucraina impune prezenta sa in tara". Daca, initial, Iuscenko si-a confirmat prezenta la reuniune, dupa cateva ore liderul de la Kiev avea sa si anuleze deplasarea, pe fondul situatiei interne complexe.
Diferite pretexte au gasit si Robert Kocearian, presedintele Armeniei, care a invocat o raceala rebela, dar si seful statului georgian, Mihail Saakasvili.
Planurile liderului de la Kremlin, date peste cap
Summitul informal al sefilor de stat de la Moscova, programat pentru doua zile, urma sa abordeze caile de reformare a Comunitatii, inaintea reuniunii oficiale din toamna. Daca ar fi onorat cu prezenta summitul de ieri, presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, urma sa-si exprime pozitia referitoare la trupele ruse de mentinere a pacii din Abhazia si Osetia de Sud, dupa convorbirile bilaterale cu seful statului rus. Desi liderul de la Kremlin si-a propus abordarea multor chestiuni arzatoare in timpul celor doua zile de discutii, la Moscova, analistii rusi sustin ca, de fapt, Vladimir Putin si-a convocat omologii din CSI pentru a facilita o intrevedere intre presedintii Armeniei, Robert Kocearian, si Azerbaidjanului, Ilham Aliev, in problema conflictului din Nagorno-Karabah. Iar absenta liderului de la Erevan confirma impasul in care se afla relatiile armeano-azere si faptul ca initiativa presedintelui rus a ramas fara ecou. Un alt scop pe care analistii rusi l-au anticipat era intrevederea bilaterala a presedintelui rus cu omologul sau georgian, in contextul in care parlamentul de la Tbilisi a votat recent un proiect de lege cu privire la evacuarea "castilor albastre ruse" din cele doua regiuni separatiste, Abhazia si Osetia de Sud. Singurul care, cu siguranta, are sanse sa fie discutat la Summitul de la Moscova, este planul de restructurare a CSI, propus de presedintele kazah Nursultan Nazarbaev. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.