Nici un partid nu regreta demisiile lui Timofte, Fulga si Ardelean. Insa disputele pe marginea schimbarilor din serviciile de informatii au inceput deja, fiecare partid comentand spectaculosul eveniment in functie de agenda politica proprie. Este pen

Nici un partid nu regreta demisiile lui Timofte, Fulga si Ardelean. Insa disputele pe marginea schimbarilor din serviciile de informatii au inceput deja, fiecare partid comentand spectaculosul eveniment in functie de agenda politica proprie. Este pentru prima data cand principalele servicii de informatii raman simultan fara conducere.

Tariceanu vrea control civil al serviciilor

Premierul Tariceanu i-a acuzat pe cei trei ca prin demisie incearca sa se disculpe si sa arunce vina asupra sistemului judiciar in cazul Hayssam.
"Cred ca serviciile care stiau foarte bine genul de activitate pe care o desfasura Omar Hayssam inainte de rapirea jurnalistilor, dar si dupa aceea, aveau obligatia sa fie mult mai precaute si, bineinteles, sa-l tina sub supraveghere, ca sa nu ii permita sa se sustraga justitiei", a spus Tariceanu intr-o emisiune televizata.
Presedintele PNL a adaugat ca partidul sau a cerut demiterea sefilor serviciilor de informatii din 2005, dar a trebuit sa survina aceasta "gafa de proportii" ca schimbarea sa se produca. Primul-ministru a adaugat ca succesorii acestora ar trebui selectati printre oameni din afara sistemului.
"Nu mi se pare utila desemnarea unor oameni din interiorul serviciilor in fruntea serviciilor. Deci, pledez pentru un control civil asupra serviciilor secrete", a spus premierul.
De altfel, toti liberalii sunt multumiti de anuntul-bomba survenit joi. "Vreme de un an si jumatate acesti doi domni (Timofte si Fulga - n. red.) au fost tolerati de Basescu, iar institutiile pe care le-au condus au continuat sa actioneze ca o masinarie supusa politic", a declarat Ludovic Orban, presedintele PNL-Bucuresti.
George Scutaru, presedintele Comisiei de Aparare a Camerei Deputatilor, i-a reprosat si el lui Basescu ca nu i-a schimbat mai devreme pe cei trei directori si a cerut ca interimatul sa inceteze pana in septembrie, cand presedintele ar trebui sa propuna Parlamentului pe inlocuitorii lui Fulga, Timofte si Ardelean.

Voiculescu cere demisia lui Basescu

Presedintele PC, Dan Voiculescu, afirma ca presedintele Basescu este la fel de vinovat de esecurile serviciilor secrete precum sefii acestora.
"Cele trei demisii din fruntea SRI, SIE si DGIPI reprezinta unul dintre cele mai mari esecuri ale mandatului lui Traian Basescu, care, in loc sa laude mediul de afaceri, a laudat serviciile secrete conduse chiar de acesti demisionari", a spus Voiculescu adaugand ca recuperarea jurnalistilor din Irak a fost asumata ca un succes atat de servicii, cat si de presedinte. In consecinta, Basescu ar trebui sa-si asume si esecul recent al SRI si SIE. Ca si liberalii, PC doreste "reformarea profunda si depolitizarea" acestor institutii.
UDMR: Un gest fortat
Deputatul Kelemen Hunor, presedintele Consiliului de Coordonare al UDMR, crede ca demisiile trio-ului din fruntea serviciilor secrete au fost fortate de catre Basescu. "Cei trei presedinti ai serviciilor secrete nu sunt persoane care vin, benevol, si isi prezinta demisia.
Ei au fost sfatuiti sa se retraga din aceste functii", a spus Kelemen. Chiar si in acest caz, schimbarea lor este oportuna.
"Este o gafa uriasa sa dispara un om pus in libertate pe caz de boala si acuzat de terorism", a adaugat liderul maghiar.

Boc: Si-au asumat esecul

Presedintele PD, Emil Boc, a spus ca demisiile sunt acte unilaterale, consecinta a asumarii responsabilitatii fata de un esec.
Boc sustine ca factorul politic nu ar trebui implicat in numirea viitorilor sefi ai serviciilor de informatii, partidele trebuind sa lase factorii de decizie sa analizeze cele mai oportune numiri.
"Nu exista nici un fel de prevedere in protocolul aliantei PNL-PD cu privire la nominalizarea sefilor serviciilor secrete, pentru ca aici avem prerogative constitutionale clare: presedintele propune si Parlamentul voteaza", a declarat Emil Boc.

PSD cere sesiune extraordinara

Mircea Geoana, presedintele PSD, a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului care sa puna capat imediat interimatului de la conducerea SRI, SIE si DGIPI. "Aceasta sesiune extraordinara va trebui sa il aiba si pe presedintele Traian Basescu in fata tarii, cu raspunsul la intrebarile esentiale: unde este strategia de siguranta nationala a tarii, care este pozitia domniei sale fata de prezenta noastra cu trupe in strainatate, cat de pregatite sunt serviciile de informatii romane pentru a face fata terorismului international, care sunt provocarile de securitate pentru Romania in conditiile in care in Liban, in Israel, in teritoriile ocupate sunt probleme foarte serioase", a afirmat Geoana, care i-a reprosat lui Basescu faptul ca a intarziat peste termenul legal al celor sase luni prezentarea in fata Parlamentului a Strategiei de Securitate.
Reprosurile liderului opozitiei ii vizeaza nu numai pe sefii serviciilor de informatii, ci si pe responsabili din sistemul judiciar: "Este extrem de nebulos modul cum Hayssam a fost declarat bolnav pe moarte, de ce justitia, procurorii si Ministerul Justitiei nu au luat masuri pentru interzicerea parasirii tarii si cum este posibil ca cineva care timp de un an de zile a fost considerat teroristul numarul unu sa poata sa scape de sub supravegherea unei armate de servicii de informatii".
Vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas, afirma ca demisiile survin in contextul in care puterea tinde sa se concentreze, fenomen confirmat de ofensiva politica a CNSAS, de anchetarea ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, pe baza Legii raspunderii ministeriale.
"Din punct de vedere institutional este cazul sa veghem sa nu se depaseasca limitele si cadrul unei republici semiprezidentiale, asa cum este stabilit in Constitutie", a declarat Bolcas.

Botos a parasit Ministerul Public


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.