Curtea Europeana a Drepturilor Omului nu a contestat, in cazul Radu vs. Romania, modalitatea de indemnizare stabilita prin Legea nr. 247/2005 - care infiinteaza Fondul Proprietatea, ci faptul ca despagubitii vor primi titlurile de valoare de-abia la

Curtea Europeana a Drepturilor Omului nu a contestat, in cazul Radu vs. Romania, modalitatea de indemnizare stabilita prin Legea nr. 247/2005 - care infiinteaza Fondul Proprietatea, ci faptul ca despagubitii vor primi titlurile de valoare de-abia la sfarsitul anului, cand Fondul va fi cotat la Bursa.
In cazul cererii depuse de Elena si Alexandru Radu de constatare a incalcarii art. 1 din Protocolul aditional la Conventie care garanteaza dreptul de proprietate, Curtea a acordat importanta faptului ca noua reglementare dupa care se ghideaza Fondul Proprietatea (Legea 247/2005 - n.r.) nu ia in considerare "prejudiciul rezultat din absenta prelungita de acordare a unei despagubiri pentru persoanele care au fost private de bunurile lor restituite prin hotarari judecatoresti definitive".
Curtea a observat ca functionarea efectiva a Fondului implica parcurgerea prealabila a unor operatiuni care nu au fost inca finalizate, in vederea realizarii cotarii la Bursa. Potrivit paragrafului 33 din hotararea Curtii "pentru ca actiunile emise de Proprietatea sa poata face obiectul unei tranzactionari pe piata financiara, ar trebui mai intai urmata procedura de aprobare de catre Consiliul National al Valorilor Mobiliare ("CNVM").
Intre altele, doar dupa obtinerea acestei aprobari a CNVM si dupa conversia titlurilor de valoare in actiuni cotate persoanele care au primit asemenea titluri drept indemnizatie pot vinde actiunile in mod legal.
Curtea constata ca aceste operatiuni, prealabile acordarii unei indemnizatii efective, nu s-au finalizat pana in prezent".

Apartamentul, plus daune de 83.000 euro

Din aceste motive, CEDO a dat castig de cauza reclamantilor, stabilind ca statul roman sa le restituie apartamentul vandut dupa nationalizare, sa le plateasca 75.000 euro drept daune materiale si 8.000 euro daune morale.
Probele depuse la dosar de familia Radu si luate in discutie de Curte au evidentiat faptul ca, dupa confiscarea, in 1983, a apartamentului pentru ca au fugit in Suedia, acesta a fost vandut, in 1996, de catre Primarie, familiei careia i-l inchiriase. In 1997, familia Radu si-a revendicat proprietatea, fiind informati, de-abia un an mai tarziu, ca nu mai au ce sa retrocedeze pentru ca imobilul a fost vandut in baza Legii 112. In 2002, cei doi au cerut restituirea in baza Legii 10/2001, care era in vigoare, si in acelasi timp au cerut anularea contractului de vanzare-cumparare, incheiat in baza Legii 112.

99 la suta, sanse de castig la Strasbourg

Presedintele Aliantei Proprietarilor (una dintre asociatiile persoanelor deposedate abuziv de regimul comunist), Marius Murgu, a declarat pentru NewsIn ca peste 1.300 de dosare de restitutie au fost deja rezolvate si trimise Fondului Proprietatea pentru emiterea numarului corespunzator de actiuni pentru fiecare proprietar,
"Fostii proprietari au doua posibilitati, fie sa apeleze la instanta CEDO, fie sa primeasca mai repede actiuni la Fondul Proprietatea, iar acesta sa functioneze. Cei care au dosarele complete si le depun in termen la CEDO au sanse 99% de castig, dar trebuie sa se inarmeze cu rabdare. Sunt membri ai asociatiei noastre care nu mai au nici rabdare, poate nici timp sa astepte mai intai un verdict al CEDO si, apoi, rezolvarea in Romania a situatiei. Multi vor sa vada odata Fondul Proprietatea listat la Bursa de Valori", a declarat Marius Murgu.

Fondul se impiedica de hopuri pe Bursa


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.