Politia italiana a eliberat ieri cel putin 100 de polonezi care venisera sa munceasca in peninsula, dar care erau tinuti in lagare, precum sclavii, intr-o localitate din sudul tarii. "Pamantul fagaduintei". Acesta este numele cinic dat unei actiuni a
Politia italiana a eliberat ieri cel putin 100 de polonezi care venisera sa munceasca in peninsula, dar care erau tinuti in lagare, precum sclavii, intr-o localitate din sudul tarii. "Pamantul fagaduintei". Acesta este numele cinic dat unei actiuni avand ca scop combaterea traficului de carne vie. Prin intermediul mai multor anunturi in ziarele poloneze, prin care erau oferite slujbe incredibil de bine platite, o organizatie criminala transnationala convingea diverse persoane sa mearga sa lucreze in Italia.
Transferul victimelor avea loc cu autobuzele sau furgonetele si, culmea, era departe de a fi gratuit. Pretul calatoriei sperantei - care era de persoana, de 200 de euro - avea insa ca destinatie autentice lagare moderne.
Ani buni de zile, sute de muncitori polonezi au fost tratati asemenea unor sclavi fara lanturi, asa cum se intampla cu secole in urma. Supravegheati in mod continuu de catre gardieni inarmati, platiti cu doi Euro pentru o zi de lucru de 10 -15 ore, si obligati la plata unei amenzi de 20 de euro pe zi - in cazul in care nu reuseau sa reziste ritmului de lucru -, inchisi in baraci fara ferestre, neincalzite, hraniti doar cu paine si apa, batuti si maltratati in moduri de neimaginat, nu oriunde, ci intr-o tara a Uniunii Europene, in sudul Italiei, provincia Foggia, in campurile Ortanova. Nucleul operativ al organzatiei infractionale se gasea, insa, in Polonia, infractorii actionand in complicitate cu conationali rezidenti in Foggia. Sunt ingrijoratoare detaliile care au aparut pana acum, ca urmare a anchetelor efectuate si conform carora ar fi existat numeroase cazuri de sinucidere in randurile lucratorilor polonezi.
Ramane insa de clarificat conditiile in care ar fi survenit aceste decese, precum si daca este intr-adevar vorba de optiunea victimelor, determinata fie de cedarea psihologica a victimelor, fie de crime. Ultima varianta este - conform anchetatorilor - mai verosimila, intrucat muncitorii erau pedepsiti si batuti cu bestialitate pentru cea mai mica tentativa de revolta sau incercare de a fugi.
Romanii si polonezii, preferatii muncii la negru
Pana ieri au fost emise 27 de ordine de arestare pentru complicitate la infractiunea de trafic de fiinte umane si reducerea la sclavie, o parte dintre acestea in Polonia, tara in care politia italiana, in colaborare cu omologii sai locali, a actionat utilizand mandate europene. Este pentru prima data cand se aplica textul Conventiei de la Palermo, din 2000, in legatura cu o infractiune transnationala. Politistii italieni din Bari au reusit sa depisteze organizatia poloneza in urma semnalarilor prietenilor si rudelor muncitorilor, alarmate de lipsa oricarui semn de viata din partea persoanelor disparute.
Situatia muncitorilor agricoli reprezinta un exemplu de "anulare totala a demnitatii umane a cetatenilor polonezi, deci, europeni", a afirmat Pietro Grasso (foto), procurorul italian anti-mafie. Din nefericire, cazul este emblematic si pentru multi cetateni romani, amagiti de oferte de lucru care de care mai fantasmagorice. Polonezii si romanii sunt considerati, de cele mai multe ori, mana de lucru cea mai convenabila si preferatii celor care practica munca la negru. De exemplu, suma de doi Euro pe ora pentru lucrari agricole reprezinta ceva inacceptabil pentru un italian sau pentru emigranti de alte nationalitati. "Noi nu acceptam mai putin de cinci Euro pe ora si, in consecinta, nu ne gasim de lucru. Polonezii si romanii ne distrug piata", a afirmat un cetatean marocan pentru ziarul La Repubblica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.