De la Bucuresti la New York, realitatea urca pe scena - sub acest titlu, cotidianul The New York Times relateaza, miercuri, despre dorinta dramaturgilor tineri romani de a scrie despre ceea ce se intampla in jurul lor, invatand si din experienta teat
De la Bucuresti la New York, realitatea urca pe scena - sub acest titlu, cotidianul The New York Times relateaza, miercuri, despre dorinta dramaturgilor tineri romani de a scrie despre ceea ce se intampla in jurul lor, invatand si din experienta teatrului american, relateaza Mediafax. Intre 3 si 15 iulie, trei tineri dramaturgi - Gianina Carbunariu, Vera Ion si Bogdan Georgescu, profesorul Nicolae Mandea de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC) si criticul Iulia Popovici s-au aflat la New York, datorita unui proiect de familiarizare a publicului american cu noul teatru de la noi. Totodata, la sfarsitul lunii mai, patru dramaturgi americani au lucrat la Bucuresti cu regizori, actori, dramaturgi si traducatori romani, intr-un proiect comun al Centrului Lark din New York si al Teatrului Odeon, intitulat ARTE. Ambele initiative fac parte din New Drama Support Program, lansat la Institutul Cultural Roman (ICR) din New York cu scopul de a sustine dezvoltarea schimburilor romano-americane in teatru. In acest context, The New York Times observa ca schimburile vin intr-un moment important pentru dezvoltarea culturala din Romania. Dupa cum spune Corina Suteu, directoarea ICR New York, dramaturgii romani se implica, in sfarsit, intr-o maniera foarte directa si explicita, in realitate. Sub comunism, teatrul folosea un limbaj codat, simbolic pentru a protesta fata de regim. Acum, "tinerii dramaturgi incep sa vorbeasca deschis despre ceea ce-i in jurul lor", spune Corina Suteu. "Stop the Tempo" de Gianina Carbunariu prezinta o poveste despre trei tineri care se intalnesc intamplator si recurg la mici acte de rezistenta. "Romania, te pup" de Bogdan Georgescu urmareste trei oameni aflati intr-un tren care pleaca din tara. (D.C)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.