Piata romaneasca a microfinantarii este estimata la 500 milioane dolari anual, a declarat directorul general al CHF International Romania, Silke Mueffelmann, la o conferinta pe aceasta tema desfasurata la Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCI
Piata romaneasca a microfinantarii este estimata la 500 milioane dolari anual, a declarat directorul general al CHF International Romania, Silke Mueffelmann, la o conferinta pe aceasta tema desfasurata la Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR).
Reprezentanta CHF a precizat ca, in ultimii doi ani, 80 la suta (peste o jumatate de milion) din companiile nou-infiintate sunt microintreprinderi, respectiv firme cu pana la 10 angajati. Microfinantarea vizeaza creditele de valori mici (sub 10.000 de dolari) acordate microintreprinderilor, iar anul trecut in Romania 30 la suta din cerere a ramas neacoperita, in timp ce institutiile specializate au acoperit 15 la suta, restul de 55 la suta fiind acoperit de bancile comerciale. Situatia s-a imbunatatit, insa, fata de anul 2003, cand 52 la suta din cerere era neacoperita, iar organizatiile specializate pe microfinantare acopereau doar 4 la suta din cererea totala.
In prezent, CHF deruleaza in Romania un program de cinci ani, in perioada 2003-2008, destinat intaririi intreprinderilor micro, mici si mijlocii si imbunatatirii mediului economic si de afaceri in general, cu finantare din partea Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID). Compania este prezenta cu birouri teritoriale in 25 de judete si a acordat din 1994, cand a intrat pe piata romaneasca, pana in prezent 11.500 de credite in valoare totala de 42 milioane dolari.
Totodata, saptamana aceasta, la Camera de Comert si Industrie a Romaniei din Bucuresti a avut loc o receptie oficiala care a marcat trei ani de realizari ale programului pentru microintreprinderi si IMM-uri.
Proiectul EDS sprijina dezvoltatea competitivitatii in sectorul turistic si al tehnologiei informatiei si comunicatiilor din Romania, imbunatatirea cadrului legislativ si legal pentru intreprinderile mici si mijlocii si pentru microintreprinderi si a infiintat cea mai mare institutie de microfinantare care exista la acest moment in tara in vederea stimularii cresterii economice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.