Parlamentarii au creat un precedent periculos pentru Bucuresti, modificand legislatia privind protectia mediului care permite, in varianta actuala, proprietarilor de teren in zonele verzi ale Capitalei sa ridice nestingherit cartiere rezidentiale, v
Parlamentarii au creat un precedent periculos pentru Bucuresti, modificand legislatia privind protectia mediului care permite, in varianta actuala, proprietarilor de teren in zonele verzi ale Capitalei sa ridice nestingherit cartiere rezidentiale, vile sau hoteluri.

In pericol se afla toate parcurile din Bucuresti unde oameni de afaceri cu influenta au obtinut suprafete importante de teren de la Primaria Capitalei. Daca pana acum schimbarea destinatiei zonelor verzi era interzisa prin lege, parlamentarii romani au aprobat, cu dedicatie, modificarea OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului care permite proprietarilor de terenuri sa distruga zonele verzi ale orasului. Astfel, in actul normativ aprobat si aparut in „Monitorul Oficial“ in data de 6 iulie, demnitarii au introdus articolul 71 potrivit caruia schimbarea destinatiei terenurilor prevazute in planurile urbanistice ca spatii verzi amenajate este posibila in cazul suprafetelor aflate in proprietate privata. Cu alte cuvinte, toti proprietarii de zone verzi din Bucuresti pot obliga, invocand dispozitiile legale, consilierii generali sa aprobe toata documentatia necesara eliberarii a utorizatiilor de constructie. In aceasta situatie se afla omul de afaceri Costica Costanda, care detine 3,3 hectare de teren in zona verde Bordei, si care are mana libera sa construiasca un cartier de vile si un hotel daca Primaria Capitalei va fi obligata sa aprobe planul urbanistic zonal solicitat de proprietar. Itele acestei afaceri s-au incurcat inca de la sfarsitul anului 2003, cand municipalitatea i-a dat lui Costanda terenul din Bordei in schimbul a 1,8 hectare pe amplasamentul actual al Satului Francez. “Va ramane intotdeauna un semn de intrebare pentru mine cum a fost posibil ca, in schimbul unui teren din Soseaua Nordului, pe care s-a construit Satul Francez, sa fie dat unui cetatean un teren care era parc inca dinainte de razboi. Si se stia lucrul acesta la Capitala. Parerea mea e ca functionarii din Primaria Generala, care au dat aceste documente la semnat fostului primar general, l-au dezinformat pe acesta”, a declarat in conferinta de presa primarul sectorului 1, Andrei Chiliman.

Aviz cu dedicatie de la Ministerul Culturii


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.