Scriitorul Gheorghe Iova face o comparatie intre migrarea, emigrarea si imigrarea, care, dupa '89, afecteaza major Europa si epoca marilor migratii (navalirile barbarilor) care au constituit sfarsitul lumii antice si au pus bazele Europei. E o relua
Scriitorul Gheorghe Iova face o comparatie intre migrarea, emigrarea si imigrarea, care, dupa '89, afecteaza major Europa si epoca marilor migratii (navalirile barbarilor) care au constituit sfarsitul lumii antice si au pus bazele Europei. E o reluare, o intarire a fenomenului european? E o incheiere?, se intreaba scriitorul. Gheorghe Iova este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si membru fondator al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania ASPRO.

Reporter: Cine/ce este Europa?
Traind in Romania si simtind excluderea ei din Europa, ma gandeam la locul bun, pierdut, pe care l-am avut in Europa, ma gandeam, deci, la Europa. In conditiile unei exaltari care nu explica nimic, in chiar anul 1984, cautam, dinspre o Europa gandita, un punct de vedere asupra Romaniei, lucrativ, sa poata fi intelesi romanii ca europeni.
Europa este un fenomen detectabil din preajma anului 1000. In anii '70 ai secolului trecut, iata, istoricii europeni s-au pus de acord ca are sens sa vorbim despre Europa de la anul 1000. Azi inca, vorbitorii si scriitorii de limba romana, istori ci ce sunt, lasa vorba noi suntem aici de 2000 de ani (2050, 2500 de ani, erau cifrele ce se fluturau cu niste 17 ani in urma). Observatia ca purtatorii de vorbe, pe cuvant! sunt nepoliticosi, involuntar aroganti, de o aroganta revoluta, lipsiti de tact si diplomatie fata de cei ce au ales un principiu de consistenta, in uzajul unor cuvinte, se poate face. Istoricii europeni au ales anul 1000 pentru ca, traindu-se (pregatiri si credinta), atunci, primul sfarsit al lumii, dovada s-a facut ca navala barbarilor, incheiata practic, era lucru constituent al Europei (ungurii se crestineaza).

Dupa '89, migrarea, emigrarea si imigrarea, vaganta simpla, afecteaza major Europa. Comparabil cu epoca marilor migratii (navalirile barbarilor) care au constituit sfarsitul lumii antice si au pus bazele Europei. E o reluare, o intarire a fenomenului european? E o incheiere?

Directia primei migrari a fost Vestul. Acum, din nou, Vestul. Am dorit sa inteleg acest fenomen practicand un antiimperialism si in primul rand un antiimperialism cultural. Consider ca straine de notiunea Europei fenomenele imperialiste. Mi-o definesc altfel.

Nu doar ca majoritatea tarilor din Vestul european au avut imperii coloniale, in estul de sud al Europei avem intretaierile de umbre, pe aceeasi batatura (de se iti urzeala), zise Ungaria Mare, Romania Mare, Albania Mare, Bulgaria Mare, Serbia Mare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.