Regele pe divan
Pe 12 iulie 2006, la galeria Simeza, a avut loc vernisajul expozitiei de pictura "Regele pe divan" a Simonei Vilau, in cadrul programului "Vara absolventilor UNA Bucuresti", la care a fost invitat sa participe artistul s
Regele pe divan
Pe 12 iulie 2006, la galeria Simeza, a avut loc vernisajul expozitiei de pictura "Regele pe divan" a Simonei Vilau, in cadrul programului "Vara absolventilor UNA Bucuresti", la care a fost invitat sa participe artistul si universitarul Alexandru Radvan. Expozitia va fi ramane deschisa pana pe 25 iulie. Simona Vilau este o tanara artista, proaspata absolventa si sefa de promotie a Universitatii Nationale de Arte Bucuresti, de la clasa profesorului universitar Sorin Ilfoveanu, asistent Alexandru Radvan. Ea a fost castigatoarea premiului Senatului UNA pentru lucrarea de licenta in iunie 2006. Preocuparea sa pentru figuratie nu este un pretext, ci o necesitate, deoarece abordeaza teme "grele", care necesita o explicitare a termenilor, cum ar fi seria "Oedip si Domnul O.", prezentata in expozitia curenta "Regele pe divan" in perioada 12-25 iulie 2006, la galeria Simeza. "Abordarea acestui gen de <<partitura>> tematica necesita o doza ridicata de curaj si de inconstienta juvenila. O tema controversata ridica probleme grave-etice, estetice si de gust. Miturile sunt unitare si inchegate, perfecte din punct de vedere stilistic, asadar despicarea firului in patru este o sarcina grea pentru un neexperimentat, care priveste castelul de turta dulce din afara, fara sa aiba posibilitatea sa guste. Ce poate fi mai tentant pentru un om decat sa se avante pe taramuri necunoscute, chiar cu riscul de a se rataci? Pentru ca lucrurile sa devina mai usor abordabile, am creat un alter-ego tangibil (domnul O.) - intangibilului Oedip.", afirma artista. Astfel, Simona Vilau isi structureaza seria de lucrari in doua registre - unul dramatic, care incearca sa reproduca fragmente din mit, iar celalalt ludic, cu aluzii psihanalitice si o tenta de ironie muscatoare.
Echilibrul contrariilor
Galeria Senso si Fundatia Fildas Art organizeaza expozitia retrospectiva de pictura si desen a artistului Horea Cucerzan, care va ramane deschisa pana pe 26 iulie. "Sub semnul unei echilibrate coincidente a contrariilor sta pictura solara a lui Horea Cucerzan, atat in datele sale de structura, cat si in actualul moment al evolutiei sale reprezentat de aceasta expozitie retrospectiva. Natura calma interiorizata si plina de o forma continuta, a unui temperament meditativ, se desfasoara intr-o maniera stilistica ce armonizeaza afectul cu cerebralitatea, sensibilitatea cu forta, sub tutela unei lucide placeri a traitului, a existentei, inspre o vizibila dominanta lirica a gestului de metamorfozare a realului in pura pictura", comenteaza criticul de arta Magda Carneci expozitia de la galeria Senso.
Desene pe colt de masa
Nascut in 1979, in Lugoj, Raul Ciosici traieste in Stuttgart si a studiat arte plastice la Staatlichen Akademie der Bildenden Kunste din Stuttgart. Vernisajul expozitiei de pictura si desen a avut loc pe 11 iulie la galeria H'art, aceasta putand fi vizitata zilnic. Picturile lui Ciosici sunt ca niste desene ce apar pe un colt de masa, produse fara cenzura inhibitorie a intelectului. Raul selecteaza acele desene care promit, le rafineaza forma, dupa care le picteaza pe o dimensiune mare. Lucrarile finale aduc a colaje insa la o privire mai atenta iti dai seama ca e vorba de pictura. Suprafetele colorate sunt ireal de uniforme, Raul reusind sa depersonalizeze textura unei forme ce a aparut dintr-un act primar si liber. (M.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.