Este posibil sa vorbesti despre lucruri obisnuite folosind un limbaj obisnuit, dar precis si sa investesti aceste obiecte, indiferent daca este vorba despre un scaun, o draperie, o furculita, o piatra sau cercelul unei femei, cu o putere magica uluit
Este posibil sa vorbesti despre lucruri obisnuite folosind un limbaj obisnuit, dar precis si sa investesti aceste obiecte, indiferent daca este vorba despre un scaun, o draperie, o furculita, o piatra sau cercelul unei femei, cu o putere magica uluitoare, spunea la un moment dat Raymond Carver, maestrul absolut al prozei scurte americane contemporane, comparat adesea cu mentorul sau rus, A.P. Cehov. Nicaieri nu devine mai evidenta reusita metodei sale decat in povestirea "Catedrala", care da si numele volumului de fata - aparut, in traducerea lui Horia Florian Popescu, in Colectia "Biblioteca Polirom": un nevazator conduce mana celui ce poate vedea, amandoi schitand o catedrala pe care primul n-o va zari niciodata. Astfel, aparenta banalitate a personajelor, a dialogurilor sau a situatiilor e permanent transformata intr-o senzatie de apasare, de stranietate sau chiar de fantastic. Asistam, de pilda, la o intalnire intre doua perechi, dar in care intervine un paun tafnos si un mulaj de dinti. Alteori ne sunt prezentate suferintele unor parinti al caror copil a fost calcat de o masina chiar de ziua lui de nastere, dar tensiunea e sporita de niste telefoane misterioase si sumbre. Volumul de povestiri "Catedrala" a fost nominalizat pentru Premiul Pulitzer si pentru National Book Critics Circle Award.
Raymond Carver s-a nascut in Clatskanie (Oregon/SUA), in 1938. A avut diferite slujbe marunte pana sa devina scriitor. A debutat in 1974 cu volumul de povestiri "Pune-te in pielea mea". In '76 i-a aparut "Taci, te rog!", care i-a adus o larga recunoastere. Au urmat "Anotimpuri furioase" (1977), "Despre ce vorbim cand vorbim despre iubire" (1981), "Fazanul" (1982), "Catedrala" (1983), "Daca-ti convine" (1984), "Elefant si alte povestiri" (1988), "Locul de unde te sun" (1988). In '93 i-a aparut postum volumul de povestiri "Short Cuts". In '83 i-a fost decernat Mildred and Harold Strauss Living Award, iar in 1985 revista "Poetry" i-a acordat Levinson Prize. In '88 a fost primit in American Academy si in National Institute of Arts and Letters, iar Hartford University i-a acordat titlul de doctor in Litere. Cartile sale au fost traduse in peste 20 de limbi. A murit in 1988, din cauza unui cancer pulmonar. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.