Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, solicita DNA sa ancheteze scoaterea la vanzare, de catre persoane particulare, a unui teren al RAAPPS de 68,3 hectare de pe Soseaua Pipera -Tunari, pe care ar fi trebuit sa se construias
Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, solicita DNA sa ancheteze scoaterea la vanzare, de catre persoane particulare, a unui teren al RAAPPS de 68,3 hectare de pe Soseaua Pipera -Tunari, pe care ar fi trebuit sa se construiasca 820 de locuinte pentru tineri. Ciuvica sustine ca, prin aceasta afacere a Guvernului Nastase, statul a pierdut 61 de milioane euro, se arata intr-un comunicat de presa al GIP. In opinia grupului, acesta este un caz tipic de fraudare a avutului public, de aceea se cere DNA anchetarea afacerii Ferma Tunari, "o afacere a Guvernului Nastase prin care statul a pierdut 61 de milioane de euro". Potrivit presedintelui GIP, Mugur Ciuvica, o Ordonanta de Urgenta adoptata in noiembrie 2000 stabilea ca un teren de 68,3 hectare de pe Soseaua Pipera - Tunari - zona rezidentiala din nordul Bucurestiului -, aflat in proprietatea RAAPPS, sa fie destinat construirii de locuinte pentru tineri. "Venirea la putere a PSD in decembrie 2000 a facut ca terenul pe care urmau sa fie construite aceste locuinte sa capete o cu totul alta destinatie", se precizeaza in comunicatul GIP.
Hotarare de Guvern pentru 68,3 hectare
Ciuvica aminteste apoi ca, in mai 2001, Parlamentul a respins Ordonanta de Urgenta adoptata in noiembrie 2000, iar apoi, printr-o Hotarare de Guvern din iunie 2002, semnata de Adrian Nastase, Serban Mihailescu, Octav Cozmanca si Mihai Tanasescu, terenul de 68,3 hectare a fost trecut din proprietatea RAAPPS, "care l-a cedat fara nici o problema", in cea a comunei Voluntari, sustine Ciuvica. "Primaria Voluntari a instrainat terenul, acesta ajungand rapid in circuitul marilor proprietari de terenuri din zona de Nord a capitalei. Ulterior, terenul a fost scos la vanzare. Valoarea de piata a celor 68,3 hectare de teren disparute din proprietatea statului si din administrarea RAAPPS este de peste 61 de milioane de euro", subliniaza Mugur Ciuvica. El adauga faptul ca terenul, proprietatea privata a statului in 1999, era administrat de Sucursala Agroindustriala Baneasa a RAAPPS si se afla intr-una dintre cele mai scumpe zone din nordul Bucurestiului, pe Soseaua Pipera-Tunari, la nr. 75, vis-a-vis de Scoala Americana. Valoarea de piata a celor 68,3 hectare este astazi de peste 61 milioane de euro (90 de euro metrul patrat), iar PSD nu a dorit ca pe acest teren sa se construiasca locuinte pentru tineret. Prin Legea nr. 239 din 16 mai 2001, Parlamentul a respins Ordonanta de Urgenta nr. 191/2000, se arata in materialul GIP.
Proprietarii actuali, un mister
Mugur Ciuvica aminteste ca RAAPPS este implicata in nenumarate scandaluri publice legate de restituirea proprietatilor. "In toate aceste scandaluri Regia fie refuza sa restituie terenuri si cladiri proprietarilor de drept, fie conditioneaza restituirile de vanzarea imediata a proprietatilor catre mafia imobiliara", sustine presedintele GIP. El subliniaza: "Ce s-a intamplat cu terenul statului cedat de RAAPPS si cine sunt proprietarii lui actuali ramane invaluit in mister". Ciuvica mentioneaza si faptul ca Primaria Voluntari refuza sa raspunda cererii de informatii publice pe care a facut-o in baza Legii 544/2001. Mai mult, pentru a oferi informatii despre acest teren, Oficiul de Cadastru Ilfov solicita date pe care nu le au decat proprietarii sau inspectorul care se ocupa de zona Voluntari, numarul de carte funciara, numarul cadastral etc., iar inspectorul "lipseste cateva zile". Agentiile imobiliare care vand parcele din fost Ferma Tunari refuza sa ofere telefonic vreo informatie despre aceste terenuri, mai sustine Ciuvica. El conchide: "Cert este ca, in prezent, mai multe agentii imobiliare intermediaza vanzarea unor importante suprafete de teren pe care mari proprietari particulari au ajuns sa le detina pe Soseaua Pipera - Tunari la nr. 75".
Replica lui Nastase
Fostul premier Adrian Nastase apreciaza ca Mugur Ciuvica prezinta in mod incorect texte de acte normative si situatii de fapt pentru "a induce in eroare opinia publica". El mentioneaza: "In mod surprinzator, la 9 noiembrie 2000, in plina campanie electorala, probabil pentru a-si satisface clientela politica, Guvernul CDR promoveaza OUG 191/2000, prin care o suprafata de teren de circa 1.300.000 metri patrati, reprezentand atat terenul aferent fostei ferme Tunari cat si alte suprafete de teren arabil, este scoasa definitiv din circuitul agricol, trecuta in intravilanul comunei Voluntari si scutita de la plata tuturor taxelor aferente acestor operatiuni, cu motivarea realizarii de constructii cu destinatia de locuinte, in zona respectiva fiind <<realizate la acea data constructii tip locuinta, case de vacanta etc>>". Nastase arata ca, la 16 mai 2001, prin Legea 239, Ordonanta promovata de CDR a fost respinsa in Camera Deputatilor. Pentru satisfacerea cererilor de reconstituire a drepturilor de proprietate in zona Fermei Tunari, de peste 1.100.000 metri patrati, Prefectura Judetului Ilfov a solicitat Guvernului Romaniei sprijinul pentru transmiterea unor suprafete de teren in proprietate privata a comunei Voluntari, explica fostul premier PSD. Astfel, sustine Nastase, Guvernul din acea perioada a promovat o hotarare, in iunie 2002, prin care se aproba transmiterea fara plata a Fermei Tunari, din administrarea RAPPS in proprietatea privata a comunei Voluntari, constituita din cladiri si teren de 721.485 metri patrati. In aceeasi zi, printr-o alta Hotarare de Guvern, un teren de 53,5 ha situat in Voluntari, aflat in administrarea MApN, a fost trecut in proprietate privata a statului si in folosinta gratuita a ANL.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.