Ucraina primeste o noua lovitura internationala pentru construirea canalului Bistroe. Comisia economica a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Europa a prezentat ieri raportul sau privind cazul Bistroe. Ucraina primeste o noua lovitura internation
Ucraina primeste o noua lovitura internationala pentru construirea canalului Bistroe. Comisia economica a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Europa a prezentat ieri raportul sau privind cazul Bistroe.

Ucraina primeste o noua lovitura internationala pentru construirea canalului Bistroe. Comisia economica a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Europa a prezentat ieri raportul sau privind cazul Bistroe, constatand ca proiectul ucrainean are un puternic impact transfrontalier nefast in Delta Dunarii. Expertii comisiei considera ca acest canal va distruge habitatul unor pesti si pasari migratoare din zona protejata si le-ar perturba reproducerea. In plus, operatiunile de dragare sunt de natura sa determine depuneri de sedimente si imprastierea acestor materii in largul Marii Negre, actiuni daunatoare pentru habitatele marine. Raportul expertilor obliga Ucraina sa initieze consultari cu Romania pe acest proiect si sa transmita decizia finala. Concluziile specialistilor straini sunt raspunsul la sesizarea depusa in 2004 de fostul guvernator al Deltei Dunarii, Virgil Munteanu. Romania a reprosat Ucrainei ca nu a notificat inceperea acestor lucrari, in conditiile in care Kievul avea aceasta obligatie, conform Conventiei pentru evaluarea efectelor asupra mediului, in context transfrontalier.
INVESTIGATII. Comisia de ancheta, condusa de olandezul Joost Terwindt, a fost formata in 2004 si a vizitat in mai 2006 Delta Dunarii atat in partea ucraineana, cat si in partea romaneasca. Din comisia de ancheta au mai facut partea un reprezentant al Ucrainei si un expert al Romaniei (prof. Mircea Staras). Proiectul Bistroe a fost inceput de Ucraina in 2004 si prevede amenajarea pentru navigatie a bratelor Chilia si Bistroe din Delta Dunarii. Prima faza a proiectului a fost inaugurata in august 2004, iar lucrarile la faza a doua (amenajarea senalului navigabil in lungime de 90 de kilometri) au fost sistate anul trecut. Ucraina a fost criticata de Departamentul de Stat al Statelor Unite, Cancelaria Germaniei, conventii internationale precum Ramsar, Berna sau ICPDR si de organizatii nonguvernamentale precum WWF.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.