comerciale si de cooperare incheiate cu tarile terte. Pentru ca relatiile bilaterale cu statele nemembre UE sa nu aiba de suferit, zeci de acorduri trebuie revizuite. Pe de alta pate, Romania a inceput negocierile de aderare la Spatiul Economic Europ
comerciale si de cooperare incheiate cu tarile terte. Pentru ca relatiile bilaterale cu statele nemembre UE sa nu aiba de suferit, zeci de acorduri trebuie revizuite. Pe de alta pate, Romania a inceput negocierile de aderare la Spatiul Economic European. "Aderarea la SEE aduce Romaniei mai multe oportunitati in domeniul economic, fiind vorba de o piata mai larga decat cea a Uniunii Europene", a declarat secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban, seful delegatiei romane la negocierile demarate saptamana trecuta la Bruxelles.
Ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, ne-a declarat ca, in cadrul celor mai multe intalniri bilaterale pe care le-a avut in ultima vreme, a discutat cu statele non-membre ale UE posibilitatea adaptarii cadrului juridic bilateral in perspectiva intrarii Romaniei in Uniunea Europeana. "Sunt foarte multe elemente de pus la punct. In primul rand, pentru ca Romania preia acquisul european. Aceste pozitii legale trebuie expuse si la nivel bilateral. De la chestiuni legate de taxare, la tranzitul vamal, si pana la probleme legate de cetatenie sau politica de vize, trecand bineinteles prin toate regulile economice. Revizuirea cadrului juridic bilateral pretinde pentru statele non-UE timp. In cazul nostru, in majoritatea situatiilor, este o procedura strict birocratica, dar insistam pe respectarea unui calendar in asa fel incat ianuarie 2007 sa nu creeze dificultati relatiilor bilaterale intre Romania si un stat nemembru", ne-a declarat Ungureanu.

Rusia, deranjata ca dupa fiecare extindere trebuia sa renegocieze acorduri
Referindu-se la faptul ca Rusia discuta revizuirea a zeci de acorduri cu Romania si Bulgaria inaintea intrarii acestora in Uniune, ambasadorul Federatiei Ruse la UE, Vladimir Cijov, se plangea ca fiecare extindere reprezinta o problema pentru partenerii europeni. Expertii ministerului de externe roman ne-au spus ca, in ceea ce priveste stadiul negocierilor cu Rusia, au avut loc deja patru runde. Pana acum, cele doua parti au parafat textul unui nou acord de cooperare economica, in conformitate cu standardele dreptului comunitar, care va inlocui Acordul privind relatiile comercial-economice din 1991 si prevederile comerciale din Tratatul de comert si navigatie din 1947. Sunt in negociere un nou acord privind transporturile maritime si altul privind transporturile rutiere.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.