Organizatia Salvati Delta Dunarii avertizeaza asupra pericolelor pe care poluarea si proasta administrare le reprezinta pentru Delta Dunarii. Guvernul promite ca le va rezolva cu investitii de 37 mil. de euro pana in 2015. Intre timp, ecologizarea Deltei bate pasul pe loc.
Premierul Tariceanu s-a aratat neplacut impresionat, sambata, in timpul vizitei sale in Delta Dunarii, de faptul ca hotelurile si vilele au fost amenajate fara sa se tina cont, din punct de vedere arhitectural, de specificul zonei.
Seful Guvernului, care s-a aflat in week-end-ul trecut in Delta pentru a promova proiectele de reconstructie ecologica si de atragere a investitiilor de mediu, a cerut autoritatilor locale sa sprijine programele de dezvoltare a serviciilor turistice de elita, si nu un turism de masa care sa afecteze mediul, informeaza Mediafax.
Ajuns in Delta, Tariceanu a declarat ca este impresionat negativ de faptul ca vilele amenajate de-a lungul Dunarii nu respecta specificul ambiental, exemplificandu-si afirmatia prin constructiile cu acoperis de tabla si nu din stuf sau alte materiale specifice zonei. "Constat cu mare regret ca Delta continua sa fie si astazi o fosta zona de frumusete unica, transformata in perioada comunista intr-un loc cu activitate economica. Trebuie sa ne hotaram daca protejam Delta sau o transformam intr-o zona in care activitatile economice se fac in dracia€¯, a spus Tariceanu.

Management deficitar

Organizatia Salvati Delta Dunarii avertizeaza asupra pericolelor pe care poluarea si proasta administrare le reprezinta pentru Delta Dunarii. Reprezentantul organizatiei, Dragos Bucurenci, a afirmat sambata, in cadrul unei dezbateri la care a participat si premierul Tariceanu, ca flora si fauna Deltei Dunarii sunt amenintate de interventia omului. El s-a referit, in primul rand, la PET-uri si la alt gen de reziduuri care sunt tot mai prezente in delta, dar si la vanatoare si braconaj si nu in ultimul rand la centralele eoliene care sunt foarte periculoase pentru pasari, informeaza Rompres.
De asemenea, reprezentantul Organizatiei Salvati Delta Dunarii sustine ca nici autoritatile locale nu depun toate eforturile pentru prezervarea biodiversitatii Deltei Dunarii si ca autorizeaza o serie de actiuni cu impact negativ asupra ecosistemelor, asa cum este prefectul judetului Tulcea, Chirica Lefter.
Vicepresedintele Consiliului Judetean Tulcea, Costel Bercea, a solicitat ajutor financiar de la guvern pentru modernizarea drumului care leaga Tulcea de Constanta aratand ca turismul din Delta Dunarii trebuie legat de cel de pe litoral. De asemenea, autoritatile locale au in program si dezvoltarea porturilor turistice in conditiile in care portul Tulcea nu mai face fata numarului mare de ambarcatiuni.

Investitii pe termen prea lung

Prin urmare, Guvernul a decis sa contracteze de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei un imprumut in valoare de 22,6 milioane euro pentru proiecte de reconstructie ecologica si de atragere a investitiilor de mediu in Delta Dunarii, fonduri care se adauga celor 7,5 milioane lei incluse deja in bugetul pe acest an al Ministerului Mediului. Insa, data limita de finalizare a investitiilor este anul 2015, termen care ar putea fi prea indepartat pentru nevoile urgente ale Deltei de a fi readusa in circuitul turistic.
Programul guvernamental de promovare a Deltei Dunarii prevede, printre altele, amenajarea unor porturi turistice in Tulcea, Murighiol si satul Crisan, cu un volum de investitii estimat la 7,4 milioane euro si ulterior in Sulina, Sfantu Gheorghe si Maliuc, cu investitii de 5 milioane euro. Lucrarile de amenajare a Portului Tulcea vor fi incheiate in termen de 24 de luni de la data inceperii proiectului, portul urmand sa fie construit pe o suprafata totala de 5,1 hectare, cu o capacitate de 72 de nave, destinat exclusiv ambarcatiunilor de agrement.
Delta Dunarii a fost declarata rezervatie a biosferei in anul 1990 si este cea de a treia rezervatie naturala ca marime din lume intinzandu-se pe o suprafata de 580.000 de hectare din care 50.000 de hectare strict protejate. In Delta Dunarii exista 30 de tipuri de ecosisteme. Aici traiesc 15.000 de oameni, in 24 de localitati rurale si in orasul Sulina.

Obiective de dezvoltare a turismului in Delta Dunarii

Perioada de aplicare a planului este 2005 - 2015, iar investitiile sunt estimate de Guvern la 37 mil. euro
- dezvoltarea infrastructurii de transport, atat a celei generale a localitatilor din delta, cat si a infrastructurii specifice pentru ecoturism
- construirea unor platforme de campare (unitati de cazare usoare pentru dezvoltarea ecoturismului) cu toate utilitatile necesare, cu bungalow-uri, grupuri sanitare, dusuri, teren de sport, pentru incurajarea turismului individual
- amenajarea unor dotari de agrement nautic si sportiv in zonele de concentrare turistica
- amenajarea plajelor de la Marea Neagra - Sulina, Sf. Gheorghe si Portita.
- amenajarea portului turistic Marina Tulcea, Murighiol si Crisan, in prima faza, cu un volum de investitii estimat la 7,4 mil. euro, si Sulina, Sf. Gheorghe si Maliuc in faza a doua, cu un volum de investitii estimat la 5mil. euro.
- amenajarea foisoarelor de observare in mai multe puncte importante ale Deltei
- infiintarea unei retele de Centre de informare turistica la Tulcea, Sulina, Crisan si Murighiol.