In istoria democratiei postcomuniste, perioada de dupa alegerile din 2004 va ramane drept una de profunda irationalitate. Desi PNL si PD au format o alianta politico-electorala in scopul inlaturarii de la putere a PSD-ului, din cauza certurilor inter
In istoria democratiei postcomuniste, perioada de dupa alegerile din 2004 va ramane drept una de profunda irationalitate. Desi PNL si PD au format o alianta politico-electorala in scopul inlaturarii de la putere a PSD-ului, din cauza certurilor interminabile dintre partidele lui Basescu si Tariceanu, oamenii vor ajunge sa regrete timpurile "stabile" cand Vacaroiu sau Nastase conduceau guverne altminteri detestabile prin coruptia la scara inalta. Daca liderii respectivelor formatiuni politice nu vor face nimic pentru a pune capat actualei situatii, Alianta DA va avea o soarta similara Conventiei Democratice. Desi liderii PD au mai dus razboiul acesta, nu este scris in stele ca la sfarsit tot ei vor fi cei care isi vor ingropa politic adversarul. inainte de a fi prea tarziu, liberalii si democratii trebuie "sa rupa pisica": ori pun cruce Aliantei NU, ori refac Alianta DA.
Paradoxal, increderea si intentia de vot cu privire la partidele politice se leaga nu atat de mult de ceea ce au facut acestea la putere, cat de incercarea de a uita perioadele in care adversarii lor erau la putere. Din motivele pe care le stim cu totii, electoratul nu a mai vrut sa stie de CDR si a votat cu PDSR/PSD. Din motive pe care inca nu le stiu, oamenii inca mai acorda incredere Aliantei DA (care de fapt exista mai mult in sondaje decat in realitate): dezamagirea fata de PSD (care a crescut dupa ce scandalurile de coruptie de dupa alegerile din 2004 au subminat imaginea respectivului partid) ii face pe oameni sa prefere totusi Alianta. Acest automatism electoral este principalul motiv pentru refacerea si consolidarea Aliantei DA. Strategii PNL si PD (Alianta DA nu mai are strategi) trebuie sa fie constienti ca niciunul dintre aceste partide nu poate castiga alegerile de unul singur. Nici impreuna nu le-a fost usor, deoarece in 2004 tot PSD a iesit primul.
Posibilitatea reintoarcerii la putere a PSD-ului este o alternativa prea riscanta pentru o tara integrata in Uniunea Europeana. Partidul lui Iliescu, Nastase, Geoana & Company are nevoie de cel putin un deceniu pentru a se reforma, pentru a schimba structurile de conducere centrale si locale. Raul facut de respectivul partid acestei natiuni este prea mare pentru ca electoratul sa mai riste readucerea sa la putere. Desi exista si in PSD lideri "altfel", niciodata ei nu vor putea schimba partidul condus tot de oamenii formati la "scoala Iliescu". S-ar putea ca liderii Aliantei sa nu fie constienti de responsabilitatea care apasa pe umerii lor. Sau poate ca aici se manifesta forte supraindividuale pe care nimeni nu le intelege, deocamdata. Termenul hegelian de "viclenia istoriei"merita invocat aici, desi spatiul nu permite dezvoltarea subiectului. Prin urmare, este posibil sa ni se pregateasca ceva. Altceva.
Din pacate, pentru liderii actualei coalitii de guvernare integrarea in UE pare un scop in sine. Ei nu-si pun problema conceperii marelui PROIECT pentru Romania postintegrata. Nimeni nu ne spune ce va fi dupa. Nu ii preocupa un orizont de timp atat de indepartat. Oare ce ii preocupa? Pe la mijlocul secolului al XIX-lea politicienii din Tarile Romane aveau multe motive de cearta, ca si acum. Totusi, proiectul pasoptist a dus la crearea Romaniei moderne. Avem nevoie de un nou panoptic, dar politicienii actuali nu prea au curajul sa si-l asume.
Fuziunea dintre PNL si PD este un proiect nerealist, deocamdata. Dar Alianta dintre PNL si PD nu si-a epuizat utilitatea politica. Este greu sa ajungi la putere, dar mult mai greu este sa te mentii la putere. O regula nescrisa a postcomunismului arata ca partidele sau coalitiile aflate la putere pierd puterea la alegerile care urmeaza alegerilor in care au castigat-o. Aceasta regula a fost deja incalcata in Ungaria. Deja nu mai este o regula. Dar poate redeveni daca liderii Aliantei DA nu folosesc oportunitatea unica de acum, de a mai salva ceea ce se poate salva. Reconcilierea dintre PNL si PD nu este chiar o utopie. Timpul ne va dovedi daca liderii acestor partide au invatat ceva in toata aceasta perioada. Iar daca nu au invatat mare lucru, vor trebui sa cedeze locul unora mai buni sau mai rai.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.