Noul act normativ prin care se imparte cota de lapte atribuita Romaniei, in urma negocierilor de aderare la UE, nu tine seama de necesitatile noilor ferme de vaci in curs de realizare, sustin responsabili din domeniu. Politica Ministerului Agricultur
Noul act normativ prin care se imparte cota de lapte atribuita Romaniei, in urma negocierilor de aderare la UE, nu tine seama de necesitatile noilor ferme de vaci in curs de realizare, sustin responsabili din domeniu. Politica Ministerului Agriculturii, care a elaborat proiectul de act normativ, a fost de a incuraja infiintarea si dezvoltarea de ferme zootehnice viabile, minimum 20 de vaci, in conditiile in care majoritatea covarsitoare a cantitatii de lapte pentru industrie provine de la tarani cu un numar foarte mic de animale, de regula doua-trei vaci. In plus, legislatia in domeniu arata ca, pentru stabilirea cotei de lapte ce urmeaza sa fie atribuita fiecarui producator, va fi luat in calcul istoricul de productie din intervalul aprilie 2005-aprilie 2006. In aceste conditii, noile ferme sau cele care s-au dezvoltat in ultima perioada nu vor avea un istoric adecvat pentru a primi cota de lapte corespunzatoare capacitatii de productie. Se pare ca statul va pastra o rezerva de 2000 de tone de lapte pe care s-o imparta noilor veniti in industrie, cantitate considerata total insuficienta chiar si pentru fermele ce sunt acum in constructie. Pentru a putea continua investitia, estimata la 3-6 milioane de euro, aceste ferme vor trebui sa-si cumpere cota, valoarea acesteia fiind de aproximativ 2-4 milioane de euro.
Recent, Guvernul a promovat o hotarare prin care a stabilit criteriile in baza carora cota de lapte va fi distribuita producatorilor interni. Romania a primit, in urma negocierilor de aderare, o cota de 3,057 milioane de tone de lapte, aceasta fiind cantitatea de lapte ce poate fi pusa pe piata si vanduta procesatorilor; cota nu include si autoconsumul. Astfel, la nivel national nu se poate depasi aceasta cota pentru ca altfel se platesc penalitati, iar daca scade sub un anumit prag, cota de diminueaza. Aceeasi politica se aplica si individual, producatorilor interni. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.