Mai multe grupuri de actiune civica printre care Initiativa Civica "Salvati Catedrala Sf Iosif si Piata Revolutiei", Alianta Civica, Asociatia 21 Decembrie, Grupul Civic Bucuresti si Asociatia Civic Media au protestat, ieri, in Piata Revolutiei, fata
Mai multe grupuri de actiune civica printre care Initiativa Civica "Salvati Catedrala Sf Iosif si Piata Revolutiei", Alianta Civica, Asociatia 21 Decembrie, Grupul Civic Bucuresti si Asociatia Civic Media au protestat, ieri, in Piata Revolutiei, fata de proiectele distructive ale Primariei Capitalei despre care majoritatea cetatenilor Bucurestiului inca nu sunt suficient de bine informati. Evenimentul a reunit peste 300 de persoane dintre care s-au remarcat tineri studenti activi pentru binele bucurestenilor dar si pentru alte interese nationale ale Romaniei. Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a declarat ca "toate aceste obiective sunt importante, dar atitudinea cea mai dura trebuie luata in privinta Pietei Revolutiei, unde sangele curs in 1989 se vrea acoperit de interesele capitalului politic". Maries a admonestat apoi un ofiter de informatii, presupus al SRI, care inregistra video evenimentul intr-o modalitate agresiva. "Nu s-a schimbat nimic din '89-'90. Doar ca acum o fac la vedere", comentau protestatarii, care au propus sa ofere SRI toate datele lor personale si fotografii din toate pozitiile cu rugamintea unui schimb de informatii privind persoanele implicate in cercul de interese nelegitim din jurul "Afacerii Catedrala". La miting a luat parte si un grup de credinciosi care protesteaza impotriva construirii blocului de 19 etaje langa Catedrala Sfantul Iosif. Alte doua credincioase, una ortodoxa si una catolica, Doina Georgeta Zecheru, de 55 de ani si Ana Tomas, in varsta de 46 de ani, se afla in greva foamei in fata Guvernului Romaniei de peste 10 zile, pentru salvarea Catedralei.
Municipalitatea a creat deja, fara consultare cetateneasca, un proiect contestat de societatea civila si Ordinul Arhitectilor - Bucuresti, in care se prevede ca in termen de trei ani, sa fie distrusa complet Piata Revolutiei. Adriean Videanu are in plan construirea de blocuri de birouri moderne din sticla, centre comerciale, un pasaj subteran si parcari in piata principala a orasului, un simbol al Revolutiei romane. Totodata, pentru proiectul unei constructii de 19 etaje care pericliteaza Catedrala Sfantul Iosif si relatiile Romaniei cu Uniunea Europeana, Vaticanul si lumea catolica, s-au creat deja doua comisii de ancheta la Camera Deputatilor si Senatul Romaniei, care au inaintat dosarul ilegalitatilor din jurul afacerii Departamentului National Anticoruptie. Societatea civila a infiintat o lista de protest online la adresa "www.petititio nonline.com/VideaNU" iar Asociatia Civic Media impreuna cu Ordinul Arhitectilor - Bucuresti si incurajarea academicienilor si senatorilor preocupati de soarta Bucurestiului propun realizarea unui referendum pentru sanctionarea autoritatilor. Saptamana trecuta, cadrele didactice ale Academiei de Studii Economice s-au raliat acestui protest. "Catedrala Sfantul Iosif, cladire monument istoric a Bucurestiului, poate fi afectata structural de constructia gigantica preconizata, cum s-a intamplat deja cu Biserica Armeneasca. (...) Ne pronuntam pentru identificarea acelei solutii care sa nu atenteze la unicitatea si importanta Catedralei romano-catolice si sa raspunda exigentelor de protectie a patrimoniului cultural si a cultelor dintr-o Romanie care vrea sa adere la Uniunea Europeana", se arata in Apelul international semnat de 67 de cadre didactice din ASE. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.