Valoarea importului de bauturi alcoolice al Romaniei, in primul semestru al lui 2006, a depasit 28 milioane euro, in crestere cu 70 % fata de perioada similara a anului trecut, potrivit Institutului National de Statistica. Spre deosebire de import, e
Valoarea importului de bauturi alcoolice al Romaniei, in primul semestru al lui 2006, a depasit 28 milioane euro, in crestere cu 70 % fata de perioada similara a anului trecut, potrivit Institutului National de Statistica. Spre deosebire de import, exportul a scazut cu 8%, insumand aproximativ 8 milioane de euro.
O crestere spectaculoasa a fost inregistrata si in cazul exportului de tutun si inlocuitori, de 61%, cifrandu-se la 2,2 milioane euro. Importul de tutun a inregistrat, de asemenea, cresteri, cu 18% fata de perioada similara a anului trecut, depasind 90 milioane euro. Conform unui studiu efectuat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, consumul mediu de bauturi alcoolice in Romania este de circa 6,21 litri pe cap de locuitor. Bautura preferata a romanilor este berea, aceasta situandu-se in preferintele romanilor de peste 15 ani, cu aproximativ 70 de litri anual, pe locuitor. Consumul mediu anual de vin este de circa 32 litri, iar consumul de rachiuri si coniac este foarte mic, de circa 1,7 litri. Cel de whisky, gin, rom si vodca, este de 0,8 litri pe persoana. In mediul rural consumul de bauturi alcoolice depaseste 60% din totalul consumului. Pe regiuni, cei mai mari consumatori de bauturi alcoolice sunt moldovenii, urmati de banateni, maramureseni si transilvaneni. Cel mai scazut consum de bauturi alcoolice se inregistreaza in Oltenia. La nivel european, statisticile arata ca cei mai mari consumatori de alcool sunt luxemburghezii, cu 14,1 litri pe cap de locuitor, ungurii cu 11,27 litri, nemtii cu 10,98 litri, croatii (10,95 litri), austriecii (10,4 litri), slovenii (10,1 litri), lituanienii (10 litri) si moldovenii de peste Prut cu 10 litri.
Din totalul consumului romanesc de lichide, doar 7%, este reprezentat de apa, restul de 93 % fiind alte lichide, precum bere, vin, lapte, lichide colorate. Doar in lunile de vara, vanzarile la apa inregistreaza o crestere de 25%. In Romania se imbuteliaza in prezent peste un miliard de litri de apa minerala, circa 70% din consumul total de apa minerala este reprezentat de cea carbonatata. Desi mai mult de o treime din apele minerale ale Europei se gasesc in Romania, consumul de apa imbuteliata la romani este de patru ori mai mic fata de media europeana. In Italia se inregistreaza cel mai mic consum de apa imbuteliata, cate doua pahare de apa plata sau minerala pe zi. La nivel mondial, pe primul loc in consumul de apa imbuteliata, se afla SUA, cu 26 de miliarde de litri anual, iar pe locul doi se situeaza Mexic, urmat de China si Brazilia.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.