Fantoma comunismului a fost inlocuita in zilele noastre de cea a obezitatii: in tarile fostului lagar socialist, cu pasi rapizi se extinde epidemia kilogramelor in plus. La aceasta concluzie au ajuns oameni de stiinta de la Universitatea Saint-Louis
Fantoma comunismului a fost inlocuita in zilele noastre de cea a obezitatii: in tarile fostului lagar socialist, cu pasi rapizi se extinde epidemia kilogramelor in plus. La aceasta concluzie au ajuns oameni de stiinta de la Universitatea Saint-Louis (SUA), pe care o detaliaza in numarul din iunie al revistei "European Journal of Public Health".
Pana la sfarsitul secolului al XX-lea, aceasta epidemie care afectase Europa Occidentala si SUA nu se raspandise inca in Europa de Est: procentul obezilor in fostele republici socialiste fluctua pe atunci intre 10% si 12% din populatia adulta. In prezent, cu circa 20 la suta supraponderali, Rasaritul Europei a ajuns din urma liderii la obezitate, precum SUA (cu 30% de obezi din populatie). Cel mai trist lucru este ca, in ultima vreme, foarte multi copii sufera de obezitate.
tara europeana cu cel mai mare numar de grasi este considerata Grecia, unde peste 78 la suta din barbati si 74 la suta din femei sunt obezi. Grecia este urmata de Germania, Cehia si Cipru. In schimb, silueta cea mai de invidiat o au italienii si francezii, iar in Norvegia traiesc cei mai putini grasi, in jur de 9% pe ansamblul populatiei. Printre fostele republici socialiste, lider la obezitate este Ungaria, cu 19 la suta din populatie. Aceasta este urmata de Letonia si Rusia, cu cate 18 la suta fiecare. La mica distanta de ultimele doua se afla Lituania si Estonia.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.