Din datele statistice existente pana in 2003, pe care Ministerul Agriculturii le-a utilizat pentru realizarea Planului National de Dezvoltare Rurala prezentat la Bruxelles rezulta ca, in Romania, in mediul rural sunt 17,5 IMM-uri la mia de locuitori
Din datele statistice existente pana in 2003, pe care Ministerul Agriculturii le-a utilizat pentru realizarea Planului National de Dezvoltare Rurala prezentat la Bruxelles rezulta ca, in Romania, in mediul rural sunt 17,5 IMM-uri la mia de locuitori fata de 52 cat reprezinta media europeana. Din 2003 este posibil ca situatia sa se fi schimbat, dar nu atat de mult incat sa nu mai fie relevante pentru spatiul rural romanesc.
Conform datelor statistice utilizate de MAPDR pentru realizarea planului de dezvoltare rurala, numarul IMM-urilor care activau in mediul rural in perioada 1998-2003 a suferit o usoara scadere. Astfel, daca in anul 1998 existau 63.957 de IMM-uri, cinci ani mai tarziu, numarul acestora a scazut la 63.944. De asemenea, daca media europeana este de 52 IMM-uri /1.000 de locuitori, in Romania exista o medie nationala de 17,5 IMM-uri la o mie de locuitori.
Numarul scazut al IMM-urilor din mediul rural nu este singura problema identificata in mediul rural. Cele existente au o capacitate redusa de a asigura locuri de munca. Conform datelor statistice din 2002, doar 4,6% din firmele mici, cele cu pana la 49 de angajati, au un potential mai mare privind oferta locurilor de munca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.