In contestatia depusa la CNSAS, Dan Voiculescu si avocatul sau, Sergiu Andon, demonteaza, pe baza documentelor din dosar, verdictul Consiliului conform caruia liderul PC a facut politie politica. Dan Voiculescu si Sergiu Andon au depus saptama

In contestatia depusa la CNSAS, Dan Voiculescu
si avocatul sau, Sergiu Andon, demonteaza, pe baza documentelor din dosar, verdictul Consiliului conform caruia liderul PC
a facut politie politica.

Dan Voiculescu si Sergiu Andon au depus saptamana trecuta o contestatie la CNSAS prin care cer reanalizarea cazului liderului PC. In documentul trimis membrilor Consiliului, cei doi acuza ""concluzia eronata"" a CNSAS, sustinand ca aceasta a fost determinata de factori precum ""subiectivismul declarat al unor membri"" sau ""incalcarea, fie si lipsita de rele intentii, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului"".
""OBIECTIVUL"" VOICULESCU. In contestatia cu pricina este explicat mai intai de ce Dan Voiculescu a ajuns in vizorul Securitatii. ""Prin propria straduinta, Dan Voiculescu era un tanar poliglot, stapanind la perfectie engleza, germana si franceza (a€¦) Un om care sa cunoasca bine fie si o singura limba a unei tari «imperialiste» era o raritate, dar unul care sa cunoasca trei asemenea limbi straine putea fi considerat un adevarat obiectiv strategic. Iar daca omul era si tanar, ignora consemnele politice si «intretinea relatii cu strainii», muncea ca ghid - un asemenea roman devenea in mod necesar pentru Securitate un obiectiv. Iar un obiectiv trebuia sa fie cucerit sau distrus"", se arata in contestatie.
RAZBUNARE. Insa Voiculescu si avocatul sau sustin ca a fost doar ""un pariu cu sansa infima"", pe care liderul PC ""l-a castigat"" in conditiile in care el ""nu a respins sfidator «curtea» pe care i-o facea Securitatea, dar nici nu s-a lasat prins in angrenajul nenumaratelor roti dintate ale acesteia"". Asta s-a intamplat pana in 1982, cand Voiculescu infiinteaza sucursala CRESCENT - Romania, moment in care scapa de presiunea Securitatii ca functionar roman, obligand-o sa-l trateze ca pe un reprezentant economic strain. Dar pentru ca firma CRESCENT a facut avere, sustin Voiculescu si Andon, ""securistii i-au platit-o, lansand imediat dupa 1989 cele trei minciuni uriase despre Dan Voiculescu: si-ar fi insusit conturile lui Ceausescu; e general de Securitate; l-a ucis la Viena pe Marin Ceausescu"".
ACUZATII. Trecand la decizia CNSAS, contestatia invoca ""verdictul gresit dat de Consiliu - precedat de scurgerea spre presa a unor detalii perfid selectate"". ""Graba de a specula existenta unor detalii superficiale - in speta: un asa-zis nume de cod sau doua aparente note informative - ca fiind dovezi ale colaborarii cu Securitatea pacatuieste si printr-o greseala fundamentala intr-un stat de drept: incalcarea prezumtiei de nevinovatie"", semnaleaza cei doi semnatari, acuzand totodata CNSAS ca ""s-a lasat impresionat de revelatiile gazetaresti, maximalizand semnificatia unor detalii insuficient de concludente si ignorand sau minimalizand semnificatia datelor cu adevarat esentiale"". In plus, cei doi atrag atrag atentia asupra faptului ca ""materialul dosarelor CNSAS este extrem de sarac, total neconcludent sub aspectul acuzei de colaborare cu Securitatea ca politie politica, si chiar cu Securitatea in general"". Astfel, se arata ca din cele 159 de file ale dosarului, doar opt sunt note semnate de Dan Voiculescu, plus alte doua ""Felix"".
UNITATILE SECURITATII.Potrivit contestatiei, 17 unitati ale Securitatii au fost implicate direct sau indirect in inscrisurile dosarelor privindu-l pe Voiculescu. Dintre acestea lipseste insa, se arata in contestatie, Directia I (de informatii interne - UM 0610) - principala structura de politie politica, ceea ce reprezinta ""o importanta dovada ca interesul viza alte resorturi ale respectivei institutii decat cele care au indeplinit atributiile de politie politica"". Mai mult, din dosar lipseste si orice referire la UM 650 (Serviciul independent pentru comert exterior) si UM 0107 (""Dunarea""), ceea ce infirma acuzatiile ca Voiculescu ar fi lucrat direct in sau pentru structurile economice ale Securitatii. Ponderea o detine in mod detasat Directia a III-a (UM 0625) de contraspionaj. ""Asadar, nu numai ca notele atribuite lui Dan Voiculescu nu aveau continut de delatiune politica, dar structura ce s-a ocupat de supravegherea sa nu avea atributii de politie politica"".

O NOUA SOLUTIE. Liderul PC solicita reanalizarea cazului sau


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.