Phenianul a refuzat ieri sa faca "vreo concesie ocupantilor imperialisti americani, actualii inamici ai Coreei de Nord", generalul Kim Jong-Il avertizand Washingtonul ca tara sa este pregatita de "un razboi total", transmite Mediafax. Coreea de Nord
Phenianul a refuzat ieri sa faca "vreo concesie ocupantilor imperialisti americani, actualii inamici ai Coreei de Nord", generalul Kim Jong-Il avertizand Washingtonul ca tara sa este pregatita de "un razboi total", transmite Mediafax. Coreea de Nord este pregatita de un "razboi total" in cazul unei eventuale "razbunari" a SUA, a precizat liderul de la Phenian, intr-o rara interventie la televiziunea de stat. "In momentul in care imperialistii se straduiesc sa distruga republica noastra si incearca sa comploteze impotriva noastra, generalul le-a dat o lovitura declarand cu fermitate: <<nu asteptati nici o schimbare din partea mea>>. Este convingerea generalului, dorinta si curajul sau, ca trebuie sa raspundem cu sabia, cu cutitul, cu tunul si pistolul", a anuntat postul de televiziune, citandu-l pe liderul comunist. Interventia lui Kim Jong-Il se produce in contextul in care Consiliul de Securitate al ONU se va pronunta, astazi, asupra datei la care va fi votat proiectul de rezolutie vizand condamnarea testelor cu rachete balistice, efectuate, saptamana trecuta, de regimul de la Phenian. Proiectul, prezentat de Japonia si sustinut de tarile occidentale, face apel la Capitolul VII din Carta Natiunilor Unite, deschizand calea spre impunerea de sanctiuni sau chiar recurgerea la forta, aminteste Mediafax.
Japonia, gata de un atac preventiv
Desi Constitutia sa pacifista, adoptata in 1947, interzice orice recurs la forta, Japonia are dreptul ca atace preventiv Coreea de Nord, in cazul unei amenintari nucleare directe, a indicat, ieri, ministrul nipon de Externe, Taro Aso, citat de Mediafax. "Ne este imposibil sa nu facem nimic, daca suntem atacati de o tara care afirma ca are arme nucleare si care ar putea lansa rachete impotriva Japoniei", a afirmat responsabilul de la Tokyo, apreciind ca un eventual atac preventiv ar putea fi justificat din punct de vedere constitutional, "cel putin in imprejurarile actuale, pentru a garanta securitatea populatiei". "Este natural ca o natiune suverana sa aiba o capacitate ofensiva limitata impotriva unui teritoriu inamic, pentru a-si proteja propriii cetateni", a afirmat, la randul sau, ministrul Apararii, Fukushiro Nukaga. "Trebuie sa discutam despre posibilitatea de a avea o capacitate ofensiva in scopuri de autoaparare", a adaugat el. Intre timp, un crucisator al Marinei militare americane, echipat cu cel mai avansat sistem Aegis de interceptare si distrugere a rachetelor balistice de tipul celor nord-coreene cu raza lunga de actiune Taepodong-2, a sosit, la sfarsitul saptamanii trecute, la baza navala Yokosuka din Japonia, potrivit Mediafax. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.