Noile criterii impuse de Nicolaescu pentru compensarea medicamentelor ii scot din minti pe bolnavi din cauza ca multe dintre produsele compensate in prezent cu 90% vor fi transferate in lista cu procent de compensare de doar 50%.

Noile

Noile criterii impuse de Nicolaescu pentru compensarea medicamentelor ii scot din minti pe bolnavi din cauza ca multe dintre produsele compensate in prezent cu 90% vor fi transferate in lista cu procent de compensare de doar 50%.

Noile liste cu medicamente compensate vor aduce schimbari nefaste pentru bolnavi. Si asta pentru ca, potrivit noilor criterii impuse de Nicolaescu, multe dintre medicamentele compensate, in prezent, cu 90% vor fi transferate in lista cu procent de compensare de doar 50%.

La intrunirea Comisiei de Strategie Terapeutica din Ministerul Sanatatii, desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute, a fost dezbatuta problema noilor liste cu medicamente compensate. O prima concluzie care s-a tras a fost aceea ca multe medicamente compensate cu 90% vor fi transferate pe sublista B, compensata cu 50%. Si asta deoarece s-a decis ca gruparea in liste sa nu se mai faca pe criteriul preturilor, ci tinandu-se cont de grupa terapeutica. „Se va stabili intai care este cel mai utilizat medicament din grupa terapeutica respectiva. Apoi se va decide ca doar acel medicament sa fie co mpensat cu 90%, iar restul, daca se afla pe sublista A, sa treaca pe sublista de compensare cu 50%. In acest mod, vor beneficia mai multi pacienti de medicamente. Deocamdata se analizeaza aspectul si se incearca o rearanjare a listelor. Listele trebuie sa fie gata pana la 1 octombrie, urmand ca cei de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa efectueze o simulare si sa vada daca banii ajung sau nu. Comisiile de specialitate din Ministerul Sanatatii trebuie sa propuna medicamente care sa ramana sau nu pe liste, tinandu-se cont de criteriile de includere si excludere prevazute in ordinul ministrului sanatatii. Dupa finalizarea acestei etape, Comisia de Transparenta va definitiva listele, pentru ca ele sa fie prevazute in contractul-cadru din anul care vine“, ne-a declarat Vasile Astarastoae, secretar general al Colegiului Medicilor din Romania si membru in Comisia de Strategie Terapeutica.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.