Astazi la ora 06:00 a expirat ultimatumul dat de rapitorii palestinieni Guvernului israelian: ori elibereaza 1000 de palestinieni detinuti in inchisorile israeliene, ori dosarul Gideon Shalit va fi inchis si militarul rapit va fi ucis. Israel nu supo
Astazi la ora 06:00 a expirat ultimatumul dat de rapitorii palestinieni Guvernului israelian: ori elibereaza 1000 de palestinieni detinuti in inchisorile israeliene, ori dosarul Gideon Shalit va fi inchis si militarul rapit va fi ucis. Israel nu suporta sa fie pus cu spatele la zid si nu admite santajele. Premierul Ehud Olmert a declarat ca nu va antama tratative cu rapitorii. Guvernul Hamas al lui Ismail Haniyeh si Mahmud Abbas, presedintele Autoritatii Palestiniene, sunt responsabili de viata soldatului rapit, si ofensiva armatei israeliene va continua pana ce Shalit va fi eliberat. In noaptea de duminica spre luni, Israelul a lansat o ofensiva cu blindate si infanterie in nordul Gazei, prima operatiune de acest gen de la rapirea lui Shalit, pe 25 iunie. In Gaza, razboiul are anumite particularitati - fortele israeliene nu lupta cu fortele guvernamentale oficiale. Inamicul este aproape nevazut, chiar daca se stie ca Hamas, puterea care guverneaza, sustine ideologic si chiar material, gruparile terorismului fundamentalist, indiferent sub ce nume actioneaza ele. Intre cele trei grupari care au revendicat rapirea se afla si Armata Islamica, miscare care pana acum nu si-a manifestat in niciun fel existenta. Responsabilii militari israelieni au anuntat ca verifica autenticitatea ultimatumului, dar fara nici o indoiala, acesta nu le-a fost adresat militarilor. Executivul, in frunte cu premierul Ehud Olmert trebuie sa decida. Oricum va decide, nu va fi bine. Guvernul israelian se afla intr-o mare dilema.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.