Am primit, incepand de ieri dimineata, nenumarate telefoane. Interlocutorii, dintre cei mai diferiti, doreau sa ma convinga ca vinovati pentru noua criza de credibilitate interna si externa, in care se afla mai marii puterii din Romania, ar fi ba pro
Am primit, incepand de ieri dimineata, nenumarate telefoane. Interlocutorii, dintre cei mai diferiti, doreau sa ma convinga ca vinovati pentru noua criza de credibilitate interna si externa, in care se afla mai marii puterii din Romania, ar fi ba protagonistii din tabara Tariceanu, ba grupul de la Cotroceni. Voi rezista. Imi voi mentine punctul de vedere, care este cel rezultat in urma informatiilor si analizelor reporterilor departamentelor de Politica Interna si Externa de la ZIUA. Avem certitudinea ca nu am asistat nici la debutul unei dezbateri, nici la o simpla confruntare de idei ori de crezuri politice. Ceea ce s-a intamplat, legat de enuntul retragerii trupelor romane din Irak, a fost inca o forma a unei crancene batalii pentru imagine, in care sunt antrenati politicieni de la Bucuresti si care sacrifica, cu nonsalanta, singura imagine care in realitate conteaza, cea a Romaniei. Interesul national, in aceasta perioada, este ca tara noastra sa inregistreze un castig in materie de credibilitate. Sa se spuna si sa se stie despre noi ca avem cuvant si ca avem onoare. Ceea ce ne-a cam lipsit in ultimii 60 de ani de istorie. Din aceasta perspectiva, orice oscilatie, orice balbaiala poate deveni catastrofala. Prin gesturi politice extrem de controversate, cum a fost cel legat de disputa privind retragerea trupelor din Irak, putem compromite, intr-o singura zi, tot ceea ce fruntasii de la Bucuresti, cu minusurile si plusurile lor, au reusit sa construiasca in ultimii 16 ani.
Urma, nu peste mult timp, ca Romania sa primeasca o vizita importanta. In persoana ministrului pentru Integrare al Regatului Unit al Marii Britanii. O personalitate de prim rang in Guvernul Blair si extrem de influenta la nivelul UE. Si, in aceeasi masura, competenta in chestiuni militare, intrucat Geoffrey Hoon a detinut in trecut si portofoliul Apararii. Sunt toate semnele ca, in urma declaratiilor lui Tariceanu, dar, mai ales, a interventiilor interne si externe ale lui Atanasiu, aceasta intalnire importanta pentru viitorul Romaniei, in general, si pentru relatiile romano-britanice, in special, a fost compromisa. Ii mai pot informa pe cititori ca, fara exceptie, sursele pe care le avem indica faptul ca ministrul roman a devenit indezirabil pentru omologii din statele NATO. In urma pripelii cu care, dorind sa-si adjudece un trofeu politic, Atanasiu a lansat tam-nesam un scandal extern care, in conditii normale, ar fi trebuit sa se reduca la o simpla si necesara dezbatere a unei teme de larg interes, legata de continuarea sau necontinuarea stationarii trupelor romane in Irak. Daca este adevarat - si este - ca ministrii Apararii din statele NATO nu se mai simt parteneri cu omologul lor roman atunci, pentru evitarea inghetarii unor relatii vitale pentru Romania, este obligatorie schimbarea lui Atanasiu. Inlocuirea sa de la portofoliul Apararii cu o persoana, oricare ar fi ea, dezirabila.
De ce a cazut atat de prost, in plan extern, o declaratie care ar fi trebuit sa fie un simplu enunt de partid? O tema de dezbatere lansata de liberali si legata de necesitatea ori lipsa necesitatii retragerii, in 2007, a trupelor romane din Irak. In definitiv, Tariceanu si toti cei care il sprijina sustin sus si tare ca respectiva declaratie care a incins toate spiritele a fost lansata de partid, iar nu de seful Executivului. Asa o fi, numai ca tonul face muzica. Atat opinia publica interna, cat si cea externa au inteles ca acesta este mai degraba un semnal guvernamental, decat un mesaj al unui partid. De altfel, este bine ca cititorii ziarului ZIUA sa stie ca PNL nu prea este cunoscut ca o forta politica redutabila, la nivelul Uniunii Europene. Nici chiar Internationala Liberala nu este prea importanta. Cinstit vorbind, putini baga de seama ca Guvernul Romaniei este condus de un lider liberal. In schimb, toate democratiile occidentale il cunosc si, de altfel, il apreciaza pe Calin Popescu Tariceanu, in calitatea sa de sef al Executivului de la Bucuresti. Nici presa europeana nu a reactionat altfel. Pretutindeni, s-a transmis mesajul ca Guvernul a decis ca, in viitorul apropiat, trupele romane sa fie retrase din Irak. Acest enunt a cazut greu pe scena politica a continentului. Si a rasunat socant, la nivelul tuturor cancelariilor. Pentru ca Guvernul roman nu s-a consultat cu nimeni, in prealabil. Aceasta este realitatea care l-a indreptatit pe Basescu sa faca eforturi disperate pentru a atenua socul. Ca, de altfel, si pe Ungureanu. Ambii concentrandu-si in ultima vreme atentia asupra vizitei presedintelui roman la Washington. Care poate fi sau nu un moment extrem de important.
Oricat de capos ar fi premierul Tariceanu, e bine sa inteleaga ca, dupa aceasta gafa, nu-si va putea salva imaginea decat in conditiile in care il va sacrifica pe vinovatul principal. Care este Atanasiu. De dragul lui, un razboi liberalo-liberal ar fi prea riscant.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.