Traian Basescu a propus in repetate randuri omologului sau de la Chisinau Vladimir Voronin ca Romania si Republica Moldova sa adere impreuna la Uniunea Europeana. Oferta presedintelui Romaniei nu a trezit reactii vizibile pe celalalt mal al Prutul
Traian Basescu a propus in repetate randuri omologului sau de la Chisinau Vladimir Voronin ca Romania si Republica Moldova sa adere impreuna la Uniunea Europeana. Oferta presedintelui Romaniei nu a trezit reactii vizibile pe celalalt mal al Prutului. Voronin nu avea mandat de la Moscova sa discute un asemenea subiect. Afirmatia, deosebit de importanta, a sefului statului trebuie tratata cu maxima atentie atata vreme cat priveste o problema sensibila pentru romani si pentru securitatea regionala. Mai mult, mergand pe firul dezvaluirii, ZIUA a primit confirmari, din surse diplomatice, ca a existat un Plan al Unirii. Incercarea de a afla pa cai oficiale mai multe amanunte despre initiativa prezidentaila a produs agitatie si o pozitie de "no comment" la MAE si Cotroceni. Presedintele Basescu nu si-a retras afirmatiile, ci le-a intarit in cursul unei declaratii acordate Radio Romania.
Dezvaluirea de sambata a presedintelui Traian Basescu, care ar fi propus Republicii Moldova sa adere la Uniunea Europeana impreuna cu Romania, ridica foarte multe semne de intrebare. Surse diplomatice ne-au informat ca intr-adevar, in cursul unei intalniri dintre presedintii Basescu si Voronin, partea romana ar fi propus ca Republica Moldova sa adere la Uniunea Europeana impreuna cu Romania. Propunerea nu a trezit nici un fel de reactie din partea presedintelui Voronin. Diplomatii de la Bucuresti neaga existenta vreunui plan pentru ducerea la indeplinire a propunerii lui Traian Basescu. De asemenea, surse apropiate Presedintiei ne-au informat ca discutiile despre o eventuala aderare la UE "impreuna" a Romaniei si Republicii Moldova au fost purtate in mai multe randuri, cu ocazia deselor intalniri dintre presedintii Voronin si Basescu. Seful statului roman vede relatia dintre Bucuresti si Chisinau in interiorul Europei Unite doar ca o "solutie minimala".
"Singura tara, singurul popor, inca separat"
"As vrea sa stiti de la mine un lucru pe care il voi spune atat cat poate fi spus: Romania a oferit Republicii Moldova, sefului statului moldovean, si varianta de a intra odata cu noi in UE. Este insa optiunea autoritatilor de la Chisinau si a poporului Republicii Moldova ce va dori sa faca", a declarat Traian Basescu in fata a 50 de olimpici basarabeni. Seful statului a mai afirmat sambata ca Romania a ramas "singura tara, singurul popor, inca separat, Germania reintregindu-si natiunea".
Afirmatia presedintelui Basescu a fost prezentata si pe pagina electronica oficiala a Presedintiei sub forma: "De asemenea, presedintele Basescu a aratat ca Romania a oferit Republicii Moldova, respectiv sefului statului moldovean, si varianta de a intra o data cu tara noastra in Uniunea Europeana. "Este insa optiunea autoritatilor de la Chisinau si a poporului Republicii Moldova ce vor dori sa faca", a precizat presedintele Romaniei".
Propunerea
Sursele ZIUA ne-au informat ca presedintele Basescu ar fi facut aceasta propunere omologului sau Vladimir Voronin cu ocazia vizitei oficiale de la Chisinau din 20 ianuarie 2005, prima vizita de acest fel a unui presedinte al Romaniei de dupa anul 1999.
Cu aceasta ocazie presedintele Basescu a promis Republicii Moldova sprijin in orice problema cu care se va confrunta Chisinaul: "Vreau sa stiti ca nu vom permite vreodata ca Moldova sa fie santajata cu energie electrica. Ieri am hotarat sa dam energie electrica Moldovei si sa discutam cat costa la vara, dar acum trebuie sa ajutam Moldova si o vom ajuta, si o vom face ori de cate ori cineva isi va permite sa creada ca poate sa puna Moldova in dificultate.". Vizita lui Traian Basescu a fost salutata de locuitorii Chisinaului cu scandari: "Unire! Unire!" si "Romania Mare - vechile hotare!".
Ideea unei intalniri in Uniunea Europeana a Romaniei si Republicii Moldova a fost lansata in aceeasi perioada. Intr-un interviu acordat de Basescu publicatiei "Gazeta Romaneasca" de la Chisinau, presedintele de la Bucuresti afirma: "Eu v-am mai spus-o: relatia asta (dintre Romania si Republica Moldova) nu poate fi decat in interiorul Europei Unite. Asa o vedem noi, cel putin, ca solutie minimala".
Intr-un interviu acordat BBC, la finalul anului 2005, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin a vorbit despre ameliorarea relatiilor dintre cele doua tari si a precizat ca Romania si Republica Moldova lucreaza impreuna pentru integrarea europeana ca doua tari independente si suverane si se vor intalni impreuna in Europa, unde nu mai conteaza granitele.
Planul
Pentru ducerea la indeplinire a propunerii prezidentiale de aderare concomitenta la UE a Romaniei si Republicii Moldova ar fi fost nevoie de un plan care sa stabileasca detaliile, plan a carui existenta a fost negata de toti oficialii contactati. Cel mai probabil facuta in ianuarie 2005, propunerea lui Basescu venea cu doi ani inainte de aderarea Romaniei la UE - pregatita pentru 2007. Pentru ca aderarea "impreuna" sa poata avea loc ar fi fost nevoie si de consultari pe aceasta tema cu Comisia Europeana ca si cu NATO - Alianta Nord Atlantica fiind evident interesata de chestiunile politice si de securitate de la Marea Neagra.
Pe de alta parte, variantele tehnice de realizare a planului nu sunt foarte multe. Basescu i-a propus lui Voronin o adoptare cat mai rapida a legislatiei romanesti. Pentru ca Republica Moldova sa adere la Uniunea Europeana - fie singura, fie impreuna cu Romania - este nevoie ca standardele UE sa fie indeplinite. In acest sens au fost duse negocierile de aderare a Romaniei, negocieri care au modificat legislatia romaneasca, astfel incat sa o puna in acord cu legislatia comunitara. Republica Moldova, cu o suprafata aproximativ cat trei judete din Romania, nu ar fi reprezentat o provocare foarte mare din punct de vedere cantitativ pentru UE. Astfel ca problema principala ar fi fost reprezentata de punerea in acord a legislatiei - iar aici, avand in vedere identitatea lingvistica dintre cele doua maluri ale Prutului, o simpla preluare a legislatiei romanesti ar fi fost de ajuns. O eventuala unificare administrativa cu Romania si-ar fi avut cu siguranta sustinatorii si adversarii sai, insa nu ar fi facut altceva decat sa usureze integrarea europeana a basarabenilor. (George DAMIAN)
Basescu nu renunta
Presedintele Romaniei nu doar ca nu si-a retras sau indulcit declaratia de sambata, ci a revenit in forta, sustinandu-si ideea in direct la Radio Romania, declaratie pe care o redam integral in randurile ce urmeaza
"Sunt unul dintre presedintii care au Moldova in suflet si am constiinta faptului ca este parte a teritoriului Romaniei, teritoriu pe care l-am pierdut printr-un pact nedrept: Ribbentrop-Molotov. Am, de asemenea, constiinta faptului ca o tara care a fost in situatie similara - Germania - a reusit, a gasit resursele si de sprijin politic, extern, si resursele interne sa se reintregeasca. Si acest lucru este si in capul meu, precum este in mintea, in gandul oricarui cetatean roman. In acelasi timp, suntem in fata unei realitati. Chiar daca eu afirm: "O singura natiune, doua state", iata ca politicienii de la Chisinau schimba numele liceului romano-francez si spun moldo-francez, schimba numele liceului romano-englez si spun moldo-englez, schimba, incepand de la anul, "Istoria Romaniei" cu o "Istorie integrata", vom vedea cum o sa arate, ceea ce nu ne poate face decat sa constatam ca exista o alta abordare politica decat a noastra, sa luam nota de ea, sa respectam independenta Republicii Moldova, pe care am fost primii care au recunoscut-o. Acest lucru, insa, nu ne impiedica sa aruncam la cos istoria. (...) Unii vor zambi de ceea ce voi spune, dar natiunea romana se va reintregi in interiorul Uniunii Europene. Si, chiar daca nu suntem un stat membru inca, este mai bine de un an, de cand avem o politica externa, as spune chiar agresiva uneori, in a incerca sa tractam Republica Moldova din blocul cu Ucraina si s-o mutam in blocul care are sanse sa intre mai repede in Uniunea Europeana, acela al Balcanilor de Vest. Sa fie tratata ca o tara care se va integra in Uniunea Europeana atunci cand se va integra, dar odata sau in valul Balcanilor de Vest, pentru ca, previzibil, Balcanii de Vest se vor integra in Uniunea Europeana sau vor intra in Uniunea Europeana mult inaintea Ucrainei, avand in vedere realitatile din aceste tari, dar si interesele strategice pe care Europa insasi le are din punct de vedere al nevoii de a-si asigura securitatea pe tot teritoriul Europei. Este clar ca Balcanii de Vest sunt o zona sensibila si se va incerca pregatirea Balcanilor de Vest, in asa fel incat sa fie primul grup de tari care intra. In plus, Balcanii de Vest reprezinta o populatie relativ mica, iar unei astfel de structuri de populatie i se poate atasa si Republica Moldova, ca si val de integrare. Acesta este semnificatia".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.