Electoratul macedonean este asteptat, maine, la urne, in cadrul unui scrutin legislativ considerat drept un test de maturitate democratica, de care depind ambitiile unei tari devenite, anul trecut, aspiranta la UE, informeaza Mediafax. Peste 1,7 mili
Electoratul macedonean este asteptat, maine, la urne, in cadrul unui scrutin legislativ considerat drept un test de maturitate democratica, de care depind ambitiile unei tari devenite, anul trecut, aspiranta la UE, informeaza Mediafax. Peste 1,7 milioane de alegatori sunt chemati sa desemneze componenta noului Legislativ din aproximativ 2700 de candidati. Potrivit ultimelor sondaje, Uniunea Social-Democrata (SDSM), de altfel principala formatiune din cadrul coalitiei aflate la guvernare, este creditata cu 12,8% din intentiile de vot, fiind devansata de principalul partid de Opozitie de centru-dreapta, VMRO-DPMNE, care ar putea obtine 17,3% din voturi. Totodata, Partidul Democratic Albanez (DPA) - formatiune albaneza de orientare extremista, aflata in Opozitie - este creditat cu 5,8% din sufragii. De la proclamarea, in 1991, a independentei acestei foste republici iugoslave, alegerile din Macedonia au fost aproape intotdeauna marcate de neregularitati, aminteste Mediafax, UE, NATO, SUA si OSCE avertizand in repetate randuri ca aceasta situatie risca sa aiba consecinte negative asupra proiectelor de integrare euroatlantica ale autoritatilor de la Skopje. Votul de maine a fost precedat, de altfel, de numeroase incidente, in special in regiunea macedoneana unde albanezii - care reprezinta circa 25% din populatie - sunt majoritari, unul din liderii Uniunii Democratice pentru Integrare (DUI), aflata guvernare, fiind ranit grav intr-un schimb de focuri de arma. Macedonia a obtinut, in decembrie trecut, statutul oficial de candidat la aderarea la UE, insa Bruxelles-ul a avertizat ca avansarea procesului va depinde de capacitatea tarii de a progresa pe calea reformelor. Fosta republica iugoslava s-a aflat, in 2001, in pragul unui razboi civil, evitat, insa, la limita, gratie unui acord sprijinit de comunitatea internationala, care a pus capat celor sapte luni de conflict intre armata macedoneana si gherila separatista albaneza, relateaza Mediafax. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.