Cand a avut dreptate?

Bucuresti, 28 iunie 2006:
In sfarsit, ne putem finanta cheltuielile bugetare suplimentare din resurse interne




Atena, 29 iunie 2006:
Nu au reusit sa ma convinga ca sumel

Cand a avut dreptate?

Bucuresti, 28 iunie 2006:
In sfarsit, ne putem finanta cheltuielile bugetare suplimentare din resurse interne

Atena, 29 iunie 2006:
Nu au reusit sa ma convinga ca sumele excedentare vor fi cheltuite eficient

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat, la Atena, ca Executivul si-a asumat riscuri majore prin decizia de a creste deficitul bugetar la 2,5% din PIB si spune ca membrii Guvernului nu au reusit sa il convinga ca cele 1,8 miliarde de lei - suplusul monetar adus de aceasta crestere a deficitului - vor fi cheltuiti corespunzator. Aceste declaratii au fost facute la doar o zi dupa ce guvernatorul declara la Guvern, alaturi de ministrul finantelor si de primul-ministru, ca „impactul pe balanta de plati si pe inflatie poate fi controlat“ dupa majorarea deficitului.

Intr-un interviu acordat agentiei de presa Bloomberg, la Atena, pe 29 iunie, si remis redactiei ieri, Mugur Isarescu avertizeaza ca Guvernul si-a asumat un risc cu un deficit bugetar mai mare, bazat pe faptul ca datoria publica este mica, aderarea la UE se apropie, iar in acest context, Romania va primi de la UE fonduri de aderare. „Exista doua riscuri in legatura cu acest fapt. In primul rand se va inrautati balanta macroeconomica in raport cu deficitul de cont curent si inflatie. Iar al doilea risc pe care il putem vedea daca va avea loc o crestere prea rapida a cheltuielilor guvernamentale este acela de a se dovedi ca eficienta cu care se cheltuiesc banii nu este foarte buna, prin urmare irosirea banilor trebuie prevenita. Nu au reusit sa ma convinga“, a spus oficialul BNR. Acesta a adaugat ca banca centrala a semnalat in diferite ocazii, in ultimul an si jumatate, ca procesul deflatiei este sub presiune si intampina un risc ridicat, mai ales daca cota-parte a guvernului devine mai mare.

„Noi am spus toate acestea intr-o maniera preventiva, asa ca in momentul in care Guvernul a luat decizia de a mari deficitul bugetar, si noi intentionam sa continuam sa aparam scopul nostru de deflatie. In consecinta, trecem de la vorbe la fapte prin cresterea rezervelor minime obligatorii pentru leu. Aceasta este o masura extrem de puternica.
Ceea ce avem noi nevoie acum este o trecere de la consum, care este nesustinut, la productivitate, ceea ce inseamna mai multa munca si mai multe investitii“, a subliniat Isarescu.

Guvernul, obligat sa respecte doua conditii


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.