Cea mai mare frauda financiara, cercetata si constatata vreodata de inspectorii Ministerului Educatiei si Cercetarii in activitatea unei universitati de stat (cea din Pitesti), ajunsa in atentia procurorilor DNA (structura centrala), dupa ce ani d
Cea mai mare frauda financiara, cercetata si constatata vreodata de inspectorii Ministerului Educatiei si Cercetarii in activitatea unei universitati de stat (cea din Pitesti), ajunsa in atentia procurorilor DNA (structura centrala), dupa ce ani de-a randul parchetele locale au musamalizat cu NUP flagrante ilegalitati (de natura economica, administrativa, bugetara etc.). Ilegalitatile si megafrauda financiara au creat un prejudiciu bugetului de stat de peste 300 de miliarde de lei vechi, in ultimii noua ani, sub mandatele consecutive ale rectorului Gheorghe Barbu (actualmente prorector, om de baza al PSD, care intre 2001-2004, s-a bucurat de imunitate penala oferita de ministeriatele Andronescu si Athanasiu). Aceasta suma, transformata in valuta, la cursurile anuale de schimb, inseamna astazi aproape 12 milioane de euro, bani scursi din buget catre buzunarele unor grupuri de interese locale si nationale. In continuare, prezentam date si fapte din dosarul megafraudei existent la MEdC, in baza caruia ministeriatul Hardau a efectuat, saptamana trecuta, un control, prin Directia de Audit. Este primul control de acest gen in istoria post-decembrista a MEdC, finalizat cu un raport uluitor (sub aspectul fraudelor financiare si infractiunilor conexe de coruptie) ce va fi inaintat la DNA-structura centrala.
Ministeriatul Hardau s-a autosesizat asupra dezvaluirilor socante si semnalelor extrem de grave, aparute acum o luna in ziarul ZIUA, dupa ce o serie de cadre didactice de la Universitatea Pitesti (UP) au denuntat public faptul ca plangerile lor, formulate la MEdC, incepand cu anul 2003, au fost ingropate in sertarele ministeriatelor Andronescu, Athanasiu si Miclea. Datele, declaratiile, probele materiale, fotografiile si inscrisurile furnizate MEdC de catre lector. ing. dr. Gh. Mateescu, prof dr. ing. Emilian Lefter, prof.dr. Adelina Georgescu si lector dr. mat. Anca Veronica Ion au fost confirmate de inspectorii MEdC, coordonati de directorul Auditului, Gabriel Stefanescu si de raportorii prof.univ.dr. Floare Macris, prof.univ.dr. Calin Ion, ec. Lucian Ghioca - toti supusi unor incredibile presiuni, intimidari si oferte de coruptie lansate de "mafia UP" cu scopul de a "pozitiva"rezultatele controlului dispus de Mihail Hardau.
Licitatii frauduloase
Radiografierea megafraudarii bugetului UP releva tunuri financiare, investitii fictive, dar decontate, lucrari de proasta calitate, dar supraevaluate in devize si facturi, investitii inutile, furturi de materiale de constructii si de utilitati, norme didactice multiplicate ilegal si remunerate ilicit, management masluit sau inexistent etc. Cele dezvaluite acum sunt doar o fateta a icebergului numit, in denunturile de la MEdC, drept "jefuirea banului public la UP". In inscrisul administrativ cu nr. 17289 din 6 mai 2006 se denunta "practica licitatiilor frauduloase": "In noiembrie 2003, UP a achzitionat 80 de calculatoare la un pret dublu, prin inlocuirea oferteleor de pret initiale. Prof. dr. ing. marioara Abrudeanu, pe atunci prorector, a sesizat pe rectorul Gh. Barbu. Din acea clipa, prof. Abrudeanu a fost izolata si supusa unei hartuiri administrative care nu inceteaza nici azi. (...) In pauza unei sedinte de Senat UP s-a aflat ca acele calculatoare erau de mana a doua. (...) facturile pentru aparate s-au facut in conditii de jaf. Profitul celor implicati in achizitionarea lor a fost de cate un miliard de lei pe saptamana".
10 miliarde dintr-un condei
In documentul MEdC intitulat "Indepartarea celor demasca hotiile" se arata: "In fata Facultatii de Stiinte (Corpul S), s-a realizat un spatiu pavat cu caramizi ornamentale. La darea in folosinta, dirigintele de santier din partea UP a avut proasta inspiratie sa declare ca lucrarea a costat numai sase miliarde de lei, motiv pentru care rectorul Barbu l-a corectat imediat, afirmand ca a costat 16 (saisprezece) miliarde de lei. Din acel moment, respectivul diriginte de santier a fost indepartat din functie". Multi bani publici au fost papati in "numele"fostului camin de nefamilisti de la Stefanesti, potrivit aceluiasi document: "In urma unui control al Curtii de Conturi, s-au descoperit lucrari platite de UP fara a fi insa efectuate, motiv pentru care s-a dispus atunci recuperarea de la firma de constructii a sumei de peste 1,5 miliarde de lei. Rectorul Barbu a ramas curat ca lacrima, acesta dand vina pe un subaltern, pe care l-a si sanctionat". "Deasupra Tipografiei UP, patronul firmei Argescom, care executa lucrarile de constructii la UP, a ridicat un restaurant, prorietatea sa, unde preturile practicate nu sunt accesibile nici studentilor nici cadrelor didactice, asa cum sa promis initial. Pentru inchirierea acestui spatiu comercial, UP primeste o suma modica". Apetenta rectorului Barbu nu trebuie sa mire pe nimeni: ZIUA a dezvaluit ca acest personaj a deschis, ca patron, prima carciuma privata din Pitesti, imediat dupa Revolutie.
Furt de gaze
Fraudarea utilitatilor publice este vizibila cu ochiul liber, nemaiexistand teama de a se acoperi infractiunile economice si financiare, deoarece printre cei implicati se numara si anumiti politisti din IJP. Un dosar aparte la MEdC a fost constituit pentru cercetarea furtului de gaz metan din conducta UP (potrivit inscrisului administrativ cu nr. 16144 din 31 martie 2004): "Reteaua de gaze naturale din UP, Corpul A, str. Doaga, nu a mai respectat traseul initial, fiind modificat si lungit cu 80 de metri. Diametrul conductei din proiect a fost marit de la 30 mm la 90 mm, dimensiune suficienta prin care UP putrea sa alimenteze un cartier de locuinte mai micut. (...) Proiectantul stia ca un anumit procent din costul investitiei i se cuvenea; cu cat lucrarea costa mai mult, cu atat si el incasa mai mult. (...) Dl. rector Barbu mai stia ca doua persoane impotante, printre care si un capitan de politie, Marinescu, isi construiau vile chiar in fata UP. (...) Cei doi amici ai Rectoratului s-au legat de conducta de la UP, gazele consumate de acestia trecand prin contorul si regulatorul de gaze de la UP". Fraude mari s-au comis si la renovarea grupurilor sanitare: "Au fost demontate, cu grija, toate cele 12 corpuri de wc, cele 12 rezervoare aferente precum si chiuvetele, care erau toate noi, fiind inlocuite cu altele. (...) Rectorul UP obtinuse bani de la minister si acestia trebuiau cheltuiti. Pardoseala grupurilor sanitare a fost suprainaltata cu 7-8 cm, peste care s-a pus gresie alba in timp ce peretii au fost placati cu faianta colorata. Din cauza suprainaltarii pardoselii WC-urilor fata de cota parchetului din salile de cursuri, aceste spatii au fost inundate (cu materii greu de descris - n.n.) chiar inainte de darea in folosinta a lucrarilor de... igienizare a grupurilor sanitare!".
100 de betoniere la vila
La dosarul megafraudei exista indicii si date referitoare la fondurile uriase inghitite de cladirea facultatii de invatamant pedagogic din UP, actualul local al facultatii de teologie (monitorizate de lect. dr. ing. Gh. Mateescu): "In ceea ce priveste cantitatea totala de beton care a fost folosita pentru subzidiri, numai Dumnezeu o poate sti cu exactitate. Printr-o expertiza tehnica, s-ar putea observa ca acele subzidiri sunt de fapt niste plombe ca vai de ele, turnate in amestec cu pamant si noroi, care in loc sa consolideze, a subrezit fundatia initiala a cladirii. (...) In perioada respectiva se lucrau multe vile prin Pitesti. (...) La acestea au lucrat chiar unii dintre antreprenorii care au consolidat corpul B sau construiau noile spatii ale UP. Printre vilele construite in acea perioada pe raza orasului sau in imprejurimi, se numara cea fostuklui prefect, a domnului N.V., presedintele Senatului Romaniei, a contabilei UP, ba chiar a fostului rector Gh.Barbu, la care betoanele se carau si se foloseau la constructii numai noaptea. (...) Un fost angajat al UP si sotia sa, a caror proprietate se invecineaza cu vila ex-rectorului, din str. Marasesti, sustin ca pentru lucrarile constructiei imobilului s-au folosit cel putin 100 de cifaroane de beton".
Familii-clan, bani UE
Afacerile ilicite cu proiectul complexului studentesc din UP au inregistrat sume enorme, pe hartie, evaporate insa din bugetul institutiei inca din 2003, conform documentului MEdC cu nr. 21247 din 30 septembrie 2005: "La asa-zisul campus pentru studentii moldoveni", s-au cheltuit sume enorme pentru amenajari si reamenajari ale celor 10-11 cladiri, pentru construirea unei centrale termice. (...) In anul 2003, rectorul Barbu a concesionat cladirile respective firmei Silver Tr. din Pitesti, patronata de un client al sau pe timp de 20 de ani, contra unei chirii lunare de doar 1000 de euro, cu conditia ca acea societate sa execute lucrari de inlocuire a acoperisurilor la cladirile UP. Rezultatul (afacerii lui Barbu - n.n.): UP nu a primit nici un leu vechi de la firma respectiva, reparatiile acoperisurilor nemaifiind realizate!". Denuntatorii, aparati de legea avertizorului public impotriva ilegalitatilor si actelor de coruptie, au sesizat MEdC si asupra conflictului de interese existent la UP, gratii unor clanuri familiale, cuibarite in conducerea institutiei: "Prin mijloace incorecte, tot ce tine de relatiile internationale ale UP a intrat pe mana familiei conf. Chirlresan. In paralel, domnul este presedinte iar doamna este manager de proiecte la firma proprie, Grupul de Integrare Europeana (GIE www.gie.ro) cu sediul la locuinta dansilor. Din salariul de conferentiar si lector, prin firma, o societate non profit, sotii Chirlesan si-au achizitionat un Citroen C4 si un Opel. GIE are multe proiecte europene, dar pentru a castiga un capital de imagine, pe site-ul GIE au postat proiectele Tempus si Socrates ale UP, unel fiind girate chiar de MEdC. Conducerea UP nu a raspuns la sesizarea oficiala formulata de prof. dr. Adelina Georgescu (membru in staff-ul Asociatiei Europene a Cadrelor Didactice din Romania - for UE, cu reprezentanti in Parlamentul European".
Coruptie institutionalizata
Rezultatele controlului ministerial au fost monitorizate de prof. univ. dr. Adelina Georgescu, fondatorul Institutului de matematici aplicate din cadrul Academiei Romane, cadru didactic infierat, in lunile aprilie si mai a.c., in doua sedinte de senat staliniste, pentru vina de a fi denuntat public mafia din UP - fapt dezaprobat de ministeriatul Hardau: "In cea de a treia parte a anchetei MEdC, ex-rectorul Barbu a plecat in concediu, ignorand in totalitate pezenta in UP a comisiei de audit. Dar auditorii MEdC au luat declaratii de la persoanele care cunosteau afacerile derulate sub mandatele rectorului Barbu (1997-2000 si 2001-2004 - n.n.), si anume cu contabilul sef, cu juristul sef si cu directorul administrativ. Toti acesti oficiali au declarat ca fostul rector Barbu nu i-a consultat in nici o decizie luata in cadrul UP, ei nesemnand contracte. De exemplu, dl. Barbu a facut contracte de miliarde de lei fara licitatie (raman a fi descoperite si investigate de procurorii DNA nenumarate contracte de acest gen, pe care auditorii MEdC nu le-au putut obtine - n.n.)". Extrem de grav este faptul, sub aspectul coruptiei institutionalizate de la Pitesti - conform constatarilor de teren ale inspectiei MEdC - ca "Unele persoane din Curtea de Conturi, care au verificat UP erau... masteranzi la UP, acestia neputand fi obiectivi in descoperirea si consemnarea neregulilor financiare".
VIP-uri mituite
Coruptia din administratia UP, sub mandatele rectorului Barbu, este probata atunci cand auditorii MEdC au descoperit, saptamana trecuta, ca UP functiona ca un stat in stat in raport cu organele fiscale: "Controlul MEdC a constatat o chintesenta de infractiuni manageriale la UP: nu functionau instrumentele de control intern (control financiar preventiv); nu s-a folosit auditul intern; nu s-a utilizat controlul de gestiune. Managerul Barbu a condus institutia bugetara fara sa aiba formele de control financiar impuse de lege. D-na contabil sef facea, in acelasi timp, si un fel de control preventiv dar efectua si platile". Factorul politic (pesedist) nu putea sa lipseasca din activitatea infractionala de la UP: "In timpul unei campanii electorale, la editura si tipografia UP s-au produs tone de materiale propagandistice, realizate pe banii statului, cu acordul rectorului de atunci. Refuzul unuia dintre angajatii UOP de a coopera la aceste ilegalitati s-a soldat cu indepartarea acestuia. (...) Este interesant de cercetat si activitatea politica a familiei rectorului Gh. Barbu (el, sotia si un frate), desfasurata sub umbrela UP, cu valsuri intre PSD, PNL si PD". Corpul de control al ministrului Hardau a efectuat investigatii aparte, avand ca tinta afacerile cu ore si norme didactice derulate la Pitesti: "La UP, plata cu ora este o forma de mituire a unor persoane politice sau cu functii de conducere din administratia judetului Arges. De aceea, in UP sunt foarte multe posturi vacante, nescoase la concurs de ani de zile si pastrate fie in scop de mituire, fie de rotunjire nelegala a veniturilor unor cadre didactice fidele rectorului Barbu".
Acte compromitatoare
In fata acuzatiilor de coruptie (administrativa, financiara, morala etc) aduse de denuntatori si preluate de reporterii ZIUA, ex-rectorul Barbu a evitat orice referire la fondul megafraudei si ilegalitatilor din UP, multumindu-se sa lanseze lauda investitiilor majore, efectuate sub mandatele sale de rector, pe nedrept contestat de oameni invidiosi pe realizarile sale profesionale. Grav ni se pare si faptul ca Gh.Barbu a dat bir cu fugitii in fata auditorilor MEdC, desi acestia au fost abordati la Pitesti de anumite "doamne" si "domnisoare" care au beneficiat de multe plecari in strainatate, pe banii UP, la ordinul unui rector mult prea indragostit de sexul frumos. Surse din UP, care au asistat la controlul Auditului MEdC, ne-au declarat ca "afland de plecarea d-lui Barbu cu sotia sa in concediu de odihna, acele doamne (neglijate probabil administrativ s-au razbunat - n.n.) au pus la dispozitia inspectorilor ministeriali acte compromitatoare la adresa ex-rectorului". DNA (structura centrala) si Parchetul CA Pitesti si politistii de la Serviciul de Combatere a Fraudelor din IJP Arges au cuvantul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.