Majorarea deficitului bugetar pentru acest an poate duce la riscul de inrautatire a balantei macroeconomice in raport cu deficitul de cont curent si inflatie, a aratat, recent, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, intr-un intervi
Majorarea deficitului bugetar pentru acest an poate duce la riscul de inrautatire a balantei macroeconomice in raport cu deficitul de cont curent si inflatie, a aratat, recent, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg. "Guvernul si-a asumat riscul unui deficit bugetar mai mare, bazandu-se pe nivelul scazut al datoriei publice, perspectiva apropiata a aderarii la Uniunea Europeana si finantarea din partea acesteia reprezentand funduri pentru aderare. Aceasta situatie implica doua riscuri. Primul consta in faptul ca echilibrul macroeconomic se va deteriora prin majorarea deficitului de cont curent si a inflatiei. Al doilea risc este legat de probabilitatea cresterii prea accelerate a cheltuielilor guvernamentale, care va duce la o utilizare ineficienta a fondurilor, astfel ca trebuie evitata irosirea acestora", a spus Isarescu. Potrivit acestuia, BNR s-a exprimat in ultimul an si jumatate, ca procesul dezinflatiei este sub presiune si se confrunta cu un risc ridicat mai ales in cazul cresterii ponderii cheltuielilor guvernamentale. "Nu m-au convins. (...) Am reiterat aceste aspecte in mod preventiv, iar in acest moment cand Guvernul a luat hotararea de majorare a deficitului bugetar vom continua sa sustinem obiectivul nostru de dezinflatie", a precizat guvernatorul. In acest context, el a amintit despre majorarea ratei rezervlor minime obligatorii pentru pasivele in lei.
Isarescu a mai spus ca a cerut guvernului sa isi pastreze angajamentul de a folosi 80% din cheltuielile aditionale numai pentru investitii ce au ca scop integrarea in UE si educatie si sa se asigure ca nu vor realoca aceste sume spre alte proiecte ce ar putea stimula consumul, daca nu ajung sa fie cheltuiti pe investitiile planificate. O alta conditie ceruta de Isarescu a fost folosirea banilor din resurse interne pentru proiectele de investitii si evitarea imprumuturilor prin emitere de obligatiuni internationale pentru ca banca centrala sa nu fie nevoita sa sterilizeze si mai mult numerar.
Fara cresteri de salarii
De asemenea, BNR a solicitat Executivului sa nu majoreze salariile. "Guvernul trebuie in mod categoric sa respecte cele doua conditii daca doreste sa mentina acest deficit bugetar mare. Acest lucru inseamna de asemenea, ca bancile din Romania au o buna ocazie de a trece de la dezvoltarea imprumutului comercial non-guvernamental, la reluarea imprumutului guvernamental ce este la un nivel scazut", a precizat Isarescu. Potrivit guvernatorului BNR, banca centrala evalueaza la aproximativ 1,8 miliarde de Euro surplusul monetar ce provine dintr-un deficit bugetar mai mare. Pe de alta parte, Mugur Isarescu a precizat ca tinta de inflatie pentru acest an nu va fi schimbata. "Inca mentinem o prognoza pentru 6,8 procente datorita majorarii accizelor la alcool si tutun, deoarece nu am vazut inca efectele lor in intregime. Majorarea nu s-a produs la 1 mai asa cum a fost planificata, aceasta a avut loc la mijlocul lunii mai, iar impactul asupra preturilor de consum a fost redus la jumatate. Insa efectele acelor majorari vor continua in iunie si putin in iulie", a explicat Isarescu. El a precizat ca a discutat cu Guvernul calendarul de crestere a preturilor administrate, iar majorarile sunt mai mici decat cele estimate la inceputul anului. "Acest lucru ne ofera un motiv pentru o scurta relaxare, totusi Guvernul trebuie sa ramana prudent cu astfel de majorari in 2007 si 2008", a mentionat guvernatorul bancii centrale. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.