Sectorul incaltamintei cat si cel al pielariei au cunoscut un regres considerabil dupa 1989, din cauza lipsei investitiilor si a costurilor de productie ridicate. Producatori de incaltaminte sunt nemultumiti de lipsa de sprijin financiar pentru reteh
Sectorul incaltamintei cat si cel al pielariei au cunoscut un regres considerabil dupa 1989, din cauza lipsei investitiilor si a costurilor de productie ridicate. Producatori de incaltaminte sunt nemultumiti de lipsa de sprijin financiar pentru retehnologizarea sectorului, precum si a reglementarilor fiscale care sa ofere posibilitatea unor planificari pe termen lung a investitiilor, a declarat pentru Rompres presedintele Organizatiei Patronale de Incaltaminte si Pielarie (OP-PINC), Doru Mladin.
"Lipsa unor subsidii in costul utilitatilor se rasfrange asupra eficientei produselor realizate, iar lipsa unei decizii a Bancii Nationale a Romaniei de liberalizare a pietei valutare afecteaza grav incasarile exportatorilor, prin mentinerea artificiala a cursului de schimb, in ideea de temperare a inflatiei", a spus Mladin.
Conform declaratiilor acestuia, din Codul Muncii lipsesc anumite reglementari care sa ofere patronilor posibilitati de decizie in privinta angajatilor. Mladin a evidentiat permisivitatea de care "inca dau dovada factorii abilitati de control" privind produsele contrafacute si produsele second-hand care inunda piata romaneasca si care patrund ilegal in tara.
"Am primit dese observatii de la diversi clienti nemultumiti de calitatea incaltamintei cumparate si de lipsa garantiei. Din pacate, nu putem face mai mult decat sa aratam situatia, sa oferim elemente de comparatie si sa solicitam masuri", a mentionat presedintele OP- PINC. Potrivit lui Mladin, in perioada 1989- 2005 productia romaneasca de incaltaminte a inregistrat o crestere de doar 2-3%. Acesta apreciaza ca cifra de afaceri a companiilor din domeniu va creste cu 15- 20% in 2006.
Mladin considera ca un pericol pentru piata mondiala in general si pentru cea romaneasca in special il reprezinta productia de incaltaminte din China, care se ridica la peste 1,8 miliarde perechi anual, aceasta fiind de proasta calitate si la preturi mici. "Ceea ce va mai tempera poate acest pericol ar fi numai cresterea puterii de cumparare si inclusiv a cererii de incaltaminte pe piata chineza", a precizat Mladin.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.