Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu va aduce mai multi bani la buget, pentru ca ii lipseste autonomia bugetara si organizatorica, pe care Ministerul Finantelor nu este dispus sa i-o dea decat peste 15-20 de ani, a declarat, ieri, pent
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu va aduce mai multi bani la buget, pentru ca ii lipseste autonomia bugetara si organizatorica, pe care Ministerul Finantelor nu este dispus sa i-o dea decat peste 15-20 de ani, a declarat, ieri, pentru agentia de presa NewsIn, presedintele ANAF, Sebastian Bodu. "Se discuta cu ministerul, dar exista reticenta fata de marirea gradului de autonomie a ANAF, desi e sustinuta de FMI, UE, trezoreria americana, Banca Mondiala si de programul de guvernare. Dar nu vrea ministerul. E o chestiune de vointa, si nu de mecanism de implementare", a comentat Bodu. Potrivit oficialului citat, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, Romania va trebui sa contribuie la bugetul comunitar si sa cofinanteze fondurile structurale primite, ceea ce va insemna un efort bugetar de 2,5% din PIB. In actualele conditii de functionare a ANAF, insa, Bodu afirma ca nu se vor strange mai multi bani la buget. "Nu poti sa ceri performanta de la ANAF daca nu ii dai si instrumentele. La noi se merge pe ideea ca politica fiscala si administrarea trebuie sa fie impreuna, sa nu se rupa veniturile de cheltuieli. Se spune ca ministerul nu mai poate sa controleze partea de colectare, dar nici nu trebuie sa o controleze, treaba lui este sa faca politica fiscala", a sustinut Bodu.
Seful Fiscului admite ca taxele se colecteaza greu la buget, iar evaziunea fiscala este, in unele situatii, de nestapanit, dar argumenteaza ca institutia sa actioneaza in limitele care i-au fost impuse prin legea de functionare si prin organigrama.
Inexistenta sistemului informatic este una dintre principalele probleme ale institutiei, potrivit lui Bodu. ANAF nu are fise electronice pe platitori si, prin urmare, nu are nici o evidenta electronica a datoriilor firmelor catre buget.
Ochii pe tigari, alcool si imobiliare
Fiscul a finalizat un act normativ privind combaterea evaziunii fiscale cu tigari, alcool, uleiuri minerale, care, teoretic, ar trebui sa creasca gradul de colectare a accizelor cu 200%, a precizat Sebastian Bodu. "Se colecteaza destul de prost accizele, pentru ca nu avem sistem informatic, dar mai ales din cauza evaziunii fiscale", a precizat Bodu, care a anuntat ca intentioneaza sa inchida niste portite ale legii care favorizeaza evaziunea. Domeniile vizate de Fisc sunt productia si comercializarea de tutun, alcool, uleiuri minerale, dar si tranzactiile cu imobile si constructii pe numele unor persoane fizice, desi sunt realizate de catre firme. "Este un proiect de administrare fiscala, nu trebuie sa sperie, nu sunt pedepse", a precizat Bodu. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.