Numarul persoanelor decedate in judetul Suceava in urma viiturii din noaptea de vineri spre sambata a ajuns la zece, dupa ce ieri, in Arbore, a fost gasit cadavrul lui Ioan Preotesei, a declarat prefectul de Suceava, Orest Onofrei, citat de Rompres.
Numarul persoanelor decedate in judetul Suceava in urma viiturii din noaptea de vineri spre sambata a ajuns la zece, dupa ce ieri, in Arbore, a fost gasit cadavrul lui Ioan Preotesei, a declarat prefectul de Suceava, Orest Onofrei, citat de Rompres. Sunt cautate in continuare doua persoane, o femeie de 78 de ani si un baietel de un an si jumatate, a carui mama a fost gasita moarta duminica dimineata. Cei mai multi morti, in numar de noua, s-au inregistrat in comuna Arbore, iar unul in comuna Cacica. Prefectul de Suceava a afirmat ca daca ar fi existat vreo avertizare meteorologica pentru zona respectiva, poate s-ar fi evitat pierderea atator vieti omenesti. El a precizat ca o avertizare in acest sens a primit cu circa trei ore inainte pentru zona Iacobeni, Carlibaba, Vatra Dornei, dar nu se facea nici o specificare tintita pentru zona Arbore, care a fost cea mai lovita de ploile torentiale. De asemenea, sute de gospodarii au fost distruse sau partial avariate de inundatiile produse la sfarsitul saptamanii trecute, in judetul Mures, cele mai mari pagube inregistrandu-se in orasul Iernut, transmite Mediafax.
Inundatiile au afectat 75 de localitati din 15 judete ale tarii. Potrivit ultimului bilant al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) prezentat ieri dimineata, 47 de persoane au fost evacuate din calea apelor, 41 din judetul Suceava, 3 din judetul Constanta si alte 3 din judetul Mures. Apele au distrus 29 de case si 55 de anexe gospodaresti si au afectat alte 583 de case si 3560 de gospodarii si anexe gospodaresti. In urma inundatiilor au mai fost afectate 56 de sedii de institutii, 4,6 kilometri de drumuri nationale, 20,3 kilometri de drumuri judetene, 272,3 kilometri de drumuri comunale, 13 poduri, 406 podete si traversari pietonale. MAI precizeaza ca inundatiile au afectat si lucrari de aparare a malurilor pe o distanta totala de 6,48 kilometri, 9 localitati au ramas fara curent, iar 37 de posturi de transformare sunt avariate.
Fara despagubiri pe Valea Tiblesului
Taranii de pe Valea Tiblesului, zona afectata de viiturile de acum doua saptamani, nu vor putea primi despagubiri, in conditiile in care culturile de pe 1600 de hectare de teren agricol, care au fost distruse de ape, nu erau asigurate. Singura solutie pe care o intrevad autoritatile locale este o hotarare de Guvern prin care oamenilor sa li se acorde totusi despagubiri de la bugetul de stat, transmite Mediafax. Pe de alta parte, la Tarlisua, 3 familii, carora viiturile le-au distrus casele, au anuntat autoritatile ca nu vor sa isi mai reconstruiasca locuintele pe valea afectata de calamitatile naturale, a anuntat prefectul Szilagyi Ioan, transmite Mediafax. Potrivit acestuia, numarul caselor ce trebuie refacute in urma viiturii produse pe Valea Tiblesului a ajuns la 47.
Numai in patru judete autoritatile locale au finalizat planurile de aparare impotriva inundatiilor, unele dintre aceste documente fiind insa defectuos intocmite, a declarat dupa sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu. Planurile complete au fost elaborate de autoritatile din judetele Arges, Brasov, Giurgiu si Iasi. Reprezentantii Ministerului Mediului au controlat modul in care au fost intocmite planurile, iar, in urma controalelor, primarii unde nu au fost intocmite planurile au fost amendati, in nume propriu, cu pana la 300 de milioane de lei vechi, iar prefecturile au primit rapoartele pentru a dispune remedierea deficientelor, eliminarea neconcordantelor cu legislatia in vigoare si completarea planurilor judetene si locale de aparare impotriva inundatiilor.
Ploile si furtuna de la sfarsitul saptamanii trecute au afectat mai multe plaje de pe litoral, nisipul fiind spalat de valuri si ploi pe mari portiuni, cele mai mari pagube fiind in statiunile dinspre Mangalia. Directia Apelor Dobrogea Litoral va aduce in zona 500 de tone de nisip, care va fi nivelat si ecologizat in cel mult zece zile, transmite Mediafax.
Papa Benedict doneaza pentru sinistrati
Papa Benedict al XVI-lea a donat suma de 30.000 de euro pentru ajutorarea sinistratilor din Romania, suma virata organizatiei Caritas Romania urmand sa fie folosita pentru victimele inundatiilor din ultima perioada. Papa Benedict al XVI-lea a mai facut si anul trecut o donatie de 25.000 de dolari pentru sinistratii din Moldova. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.