Soarta alegerilor prezidentiale din Mexic se va afla sub semnul incertitudinii pana maine, autoritatea electorala declarandu-se, intre timp, incapabila sa anunte un castigator al scrutinul prezidential de duminica, in contextul in care principalii ca
Soarta alegerilor prezidentiale din Mexic se va afla sub semnul incertitudinii pana maine, autoritatea electorala declarandu-se, intre timp, incapabila sa anunte un castigator al scrutinul prezidential de duminica, in contextul in care principalii candidati - Andres Manuel Lopez Obrador (foto dr.), de stanga, si Felipe Calderon (foto stg.), de dreapta - au obtinut procentaje asemanatoare, potrivit Mediafax. Pentru moment, este imposibil sa se anunte un castigator deoarece rezultatele sunt foarte apropiate, a motivat presedintele Institutului Federal Electoral (IFE), Luis Carlos Ugalde, departajarea aspirantilor la fotoliul prezidential urmand sa intervina abia maine, in urma numararii tuturor buletinelor de vot. Cu toate acestea, atat reprezentantul stangii, cat si cel al dreptei mexicane nu au ezitat sa isi proclame victoria in fata sustinatorilor. "Potrivit datelor de care dispunem, am castigat scrutinul cu o diferenta de cel putin 500.000 de voturi.
Aceasta situatie nu poate fi contestata", a declarat Obrador, citat de BBC, urmat, la scurt timp, de Calderon, potrivit caruia dreapta mexicana "a castigat alegerile prezidentiale". Candidatul stangii a precizat, totodata, ca se va intalni, saptamana viitoare, cu liderii diverselor sectoare politice si sociale pentru a "concerta" activitatile viitorului Executiv. La randul sau, reprezentantul dreptei a declarat ca, imediat ce va fi declarat in mod oficial presedinte ales, va convoca un Guvern de unitate nationala. Preconizand o eventuala escaladare a tensiunilor pana in momentul anuntarii rezultatelor oficiale, presedintele in exercitiu al Mexicului, Vicente Fox, a lansat un apel la calm catre simpatizatii ambelor tabere. "Cetateni, putem avea increderea totala in faptul ca fiecare vot va fi numarat si atribuit partii careia i se cuvine", a spus Fox. Alegerile de duminica au reunit cinci candidati: Andres Manuel Lopez Obrador (desemnat sa reprezinte Partidele de stanga din Mexic - Partidul Revolutiei Democratice si Partidul Muncii), Felipe Calderon (Partidul de Actiune Nationala), Roberto Madrazo (Partidul Revolutionar Institutional), Patricia Mercado (Partidul Social Democrat), Roberto Campa (Noua Alianta). Viitorul presedinte al Mexicului isi va prelua atributiile la 1 decembrie, principalele provocari ale acestuia referindu-se la lupta impotriva saraciei si insecuritatii, aminteste Mediafax. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.