Ministerul Justitiei a anuntat ieri printr-un comunicat ca procesul de desfiintare a Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie (fosta SIPA - serviciul secret al ministerului) s-a incheiat. Comisia de inventariere a patrimoniului acestei structu
Ministerul Justitiei a anuntat ieri printr-un comunicat ca procesul de desfiintare a Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie (fosta SIPA - serviciul secret al ministerului) s-a incheiat. Comisia de inventariere a patrimoniului acestei structuri a predat baza logistica Administratiei Nationale a Penitenciarelor si urmeaza sa se finalizeze o nota de propuneri privind distribuirea arhivei SIPA, nota care sa fie prezentata ministrului Justitiei. Cei 121 de ofiteri si subofiteri care si-au incetat ieri activitatea au optat fie pentru iesirea la pensie, fie pentru salarii compensatorii, fie pentru transfer in cadrul institutiiilor din subordinea MJ sau la alte institutii. Cea mai mare problema a desfiintarii SIPA o ridica arhiva operativa - care, daca ar ajunge in maini nepotrivite, ar putea constitui un instrument de santaj asupra celor care au fost filati de cadrele serviciului. Pentru aceasta arhiva s-a luptat fara rezultate si Consiliul Superior al Magistraturii.
SIPA a fost demult banuita de actiuni de politie politica, in scopul controlarii magistratilor, iar ministrul Macovei a promis, inca de la instalarea in functie ca va cerceta amanuntit activitatea trecuta a acestei structuri. Desi de peste un an s-a pornit un control de fond, nu s-au dat pana in prezent nici un fel de lamuriri publice cu privire la trecutul acestui serviciu secret care a constituit o adevarata sperietoare pentru magistrati.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.