Municipalitatea a ratat, in 1997, un credit de la o banca din Germania pentru revitalizarea Pietei Revolutiei din cauza dezinteresului edililor. Arhitectii romani, premiati la concursul international de proiectare, au fost aproape de o finantare de

Municipalitatea a ratat, in 1997, un credit de la o banca din Germania pentru revitalizarea Pietei Revolutiei din cauza dezinteresului edililor. Arhitectii romani, premiati la concursul international de proiectare, au fost aproape de o finantare de peste 700 milioane de dolari, dar au fost ignorati de autoritatile romane.

SC A.B. Investitii si Constructii SRL trebuia sa finanteze, in 2000, realizarea documentatiei specifice de urbanism pe baza proiectului castigator.

Dupa noua ani de la castigarea concursului organizat de Primaria Capitalei pentru revitalizarea Pietei Revolutiei, arhitectii romani premiati acuza municipalitatea de inconsecventa, din cauza ca edilii nu s-au tinut de cuvantul dat in 1997 si au ignorat doua hotarari ale Consiliului General. Solutia propusa in 1997 prevedea reconstruirea unor corpuri de cladire pe amplasamentele imobilelor demolate de Carol al II-lea, protejarea Bisericii Kretzulescu, dar si rezolvarea problemelor de trafic in zona in care azi bucurestenii nu zabovesc mai mult de cinci minute. Cu toate ca proiectul desemnat castigator trebuia finantat, iar arhitectii premiati inclusi in echipa de elaborare a PUZ-ului, municipalitatea „a ingropat“ solutia castigatoare pana la noi ordine. Arhitectii Francisc si Marina Echeriu au fost chemati de urgenta in tara de functionarii primariei pentru a semna contractul pentru punerea in practica a proiectului de revitalizare a zonei centrale a Bucurestiului, insa au fost dati la o parte la scurt timp. Au gasit totusi un promotor, iar investitia, de peste 700 milioane dolari, urmand sa fie asigurata de un consortiu sub conducerea Deutsche Bank. „L-am adus cu noi la Bucuresti de doua ori, am intrat in audienta la primarul de atunci, Viorel Lis, dar care a avut o reactie cum nu se poate mai absurda. Ne-a trimis la plimbare si investitorul s-a carat cu tot cu bani in alta parte. M-am simtit mai prost ca niciodata“, isi aminteste Echeriu, considerand ca si actualul primar general Adriean Videanu este pe punctul de a comite o mare eroare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.