CSAT a respins ieri propunerea de retragere a trupelor romanesti din Irak. Anuntul a fost facut chiar de presedintele Romaniei, Traian Basescu, la finalul unei sedinte ce a durat mai bine de 6 ore. "Documentul a fost respins. Singurii doi membri ai C

CSAT a respins ieri propunerea de retragere a trupelor romanesti din Irak. Anuntul a fost facut chiar de presedintele Romaniei, Traian Basescu, la finalul unei sedinte ce a durat mai bine de 6 ore. "Documentul a fost respins. Singurii doi membri ai CSAT care au fost de acord cu propunerea formulata de ministrul Apararii, au fost premierul Calin Popescu Tariceanu si Teodor Atanasiu", a declarat Traian Basescu, care considera ca propunerea liberalilor este greu justificabila si creeaza o lipsa de coerenta in politica externa a tarii. "Ieri (joi-n.r.), atasatii militari romani din toate ambasadele au fost informati despre retragerea Romaniei din Irak si despre nevoia de a comunica contactelor lor diplomatice aceasta posibilitate. Am cerut atat ministrului Apararii, cat si ministrului de Exterene sa ia masuri pentru blocarea transmiterii acestor instructiuni", a afirmat presedintele. "Am solicitat initiatorilor propunerii sa prezinte CSAT o analiza cu efectele politice ale anuntului de retragere intempestiva din Irak. Aceasta analiza nu a fost facuta, nici prezentata. Am solicitat ministrului Apararii si primului ministru sa informeze CSAT daca au initiat discutii cu aliatii din Irak legate de retragerea romanilor. Nu a existat nici o discutie in Guvern legata de pozitia pe care a exprimat-o", a adaugat seful statului. Basescu a recunoscut, totusi, ca este intr-adevar necesara o dezbatere publica pe aceasta tema, insa crede ca Romania nu are voie "sa-si ia jucariile" si sa plece de pe un teatru de operatiuni unde acesta desfasoara "numai misiuni de mentinere a pacii si de securizare a cetatenilor care traiesc in spatiul de responsabilitate al soldatilor romani". CSAT a aprobat insa documentul care prezinta disponibilitatile militare ale Romaniei pentru anul 2007, pentru teatrele de operatiuni din strainatate. Documentul a fost prezentat si adoptat prin consens de toti membrii CSAT, a anuntat Traian Basescu la finalul reuniunii Consiliului. "Documentul reflecta corect respectarea de catre Romania a angajamentelor asumate atunci cand a devenit membra NATO, ca pana la 1 ianuarie 2007 sa aiba un anumit potential de punere la dispozitie a fortelor militare navale, aeriene si terestre in cadrul unor eventuale operatiuni in care NATO stabileste sa se angajeze", a afirmat presedintele.

PNL vrea referendum
PNL a avanseat ieri ideea organizarii unui referendum pentru consultarea populatiei in privinta retragerii trupelor romanesti din Irak. "Cred ca, pana la urma, este nevoie chiar si de o consultare mai larga, de o consultare publica, care sa confirme valabilitatea propunerii PNL, chiar daca acest lucru s-ar putea face in urma unei consultari largi, prin referendum", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul liberal Cristian David.
Intrebat daca premierul Calin Popescu-Tariceanu ar trebui sa demisioneze in conditiile in care CSAT se va pronunta impotriva propunerii sale, Cristian David a afirmat ca acesta nu ar trebui sa renunte la functie, pentru ca propunerea sa este una "temeinic justificata si argumentata". Referitor la o eventuala pierdere a credibilitatii sefului guvernului in urma declaratiilor pe marginea solicitarii de retragere a trupelor din Irak, liberalul este de parere ca nu se poate pune aceasta problema. El a dat exemplul premierilor unor tari europene, care au anuntat retragerea fortelor din Irak, nu si-au pierdut credibilitatea pe plan extern, acestia actionand in interesul national. In opinia sa, exista timp suficient pentru discutarea cu partenerii de guvernare a unui calendar de retragere a trupelor, dar si pentru oferirea de explicatii partenerilor din coalitia antiterorista.

PD se va stradui sa mentina relatia de colaborare cu PNL
Vicepresedintele PD, deputatul Ioan Olteanu, a apreciat decizia CSAT cu privire la pastrarea prezentei trupelor romanesti in teatrul de operatii din Irak ca fiind una corecta, "luata dupa o analiza serioasa, inclusiv in ceea ce priveste efectelor pe care le-ar putea avea o decizie de retragere luata acum asupra credibilitatii tarii noastre pe plan extern". De asemenea, liderul democrat a declarat ieri ca organizarea unei dezbateri publice pe tema oportunitatii retragerii trupelor din Irak este o idee binevenita, in perspectiva in care populatia ar putea, in acest fel, sa-si exprime opinia. Vicepresedintele PD a mai spus ca in cadrul urmatoarei sedinte a Biroului Permanent National al partidului se va face o analiza serioasa a demersului liberalilor, care au pus Romania pe plan extern intr-o situatie extrem de delicata. In opinia sa, o astfel de initiativa ar fi fost necesar sa fie discutata de toate fortele politice aflate la putere, lucru care nu s-a intamplat. Ioan Oltean a adaugat ca, in ciuda celor petrecute, "PD se va stradui sa mentina relatia de colaborare cu PNL in cadrul Aliantei D.A", reafirmand necesitatea solidaritatii in coalitia de guvernare in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

Graham Watson crede ca e nevoie de dezbatere publica
Orice tara, fie ea membru al Uniunii Europene sau in curs de aderare, are dreptul de a decide daca si cand isi trimite trupele in misiune. Aceasta este declaratia liderului Grupului Aliantei Liberalilor si Democratilor din Parlamentul European (ALDE), Graham Watson.
Potrivit liderului ALDE, o eventuala retragere a trupelor romanesti din Irak nu are cum sa afecteze integrarea si nici relatiile cu partenerii europeni, insa ar putea sa le tensioneze pe cele cu Statele Unite. Graham Watson crede ca divergente intre presedintie si guvern exista in multe tari europene:"Cred ca astfel de tensiuni exista in orice guvern de coalitie si sunt normale. Daca privim la Finlanda, care preia presedintia UE, exista si acolo tensiuni intre presedinte si premier referitoare la a-l invita sau nu pe presedintele Putin la un summit european. Toate acestea fac parte din jocurile politice si nu am niciun dubiu ca au jucat un rol important in Romania. Daca va afecta integrarea in UE?! Eu cred ca nu. Cred ca ar fi naiv ca guvernul sa creada ca ar putea sa scape fara o dezbatere. Dezbaterea exista, este acolo pe strazile din Bucuresti si in alte orase ale Romaniei. Guvernul trebuie sa ia aceste lucruri in considerare, dar nu cred ca este in afara practicilor politice din statele membre ale Uniunii. Din acest motiv nu va avea niciun efect asupra integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Consider ca Romania va avea mai multe probleme de credibilitate cu Statele Unite decat cu partenerii europeni".

Traian Basescu: Tariceanu nu-si face treaba ca premier
Presedintele Traian Basescu si-a exprimat din nou regretul joi seara pentru faptul ca, in 2004, l-a desemnat pentru functia de prim-ministru pe Calin Popescu-Tariceanu. "Nu i-am cunoscut atunci aplecarile spre anumite grupuri de interese din PNL - cu dl. Patriciu, cu dl. Olteanu, cu dl. Vladescu. Nu-si face treaba ca prim-ministru, dar are noroc ca are alaturi cativa ministri buni", a afirmat Traian Basescu intr-o emisiune a postului public de televiziune. Seful statului a precizat ca, in cazul in care s-ar ajunge acum la declansarea alegerilor anticipate, Tariceanu "si-ar lua adio de la functia de premier", pentru ca nu ar mai fi desemnat inca o data sa formeze guvernul.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.