Gazele naturale, bauturile alcoolice si tigarile se scumpesc. Preturile cresc din cauza accizelor care vor fi majorate pentru a ajunge la nivelul celor din Uniunea Europeana. Cele mai mari scumpiri se inregistreaza la tigari si alcool.

Gazele naturale, bauturile alcoolice si tigarile se scumpesc. Preturile cresc din cauza accizelor care vor fi majorate pentru a ajunge la nivelul celor din Uniunea Europeana. Cele mai mari scumpiri se inregistreaza la tigari si alcool.

Incepand de astazi preturile la utilitati si la cresterea accizelor la benzina, alcool si tutun, sunt majorate, ceea ce va duce, implicit, la scumpirea unor produse de larg consum.
Cei 31 de operatori de distributie a gazelor naturale vor majora, pentru trimestrul al treilea al acestui an, preturile finale reglementate pentru consumatorii captivi casnici in medie cu 1,54%, in timp ce pentru consumatorii captivi non-casnici ajustarea este in medie de 1,65%, potrivit precizarilor facute de Auoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN).
Pentru consumatorii casnici (categoria B1) noile preturi sunt de 843,43 RON/1.000 mc in cazul Distrigaz Sud si de 842,99 RON/1.000 mc in cazul E.ON Gaz Romania (Distrigaz Nord), preturile neincluzand TVA.
Pretul productiei interne pentru trimestrul al treilea 2006 ramane la acelasi nivel ca in trimestrul al doilea 2006, respectiv 330 RON/1.000 mc.
ANRGN a solicitat producatorilor interni sa respecte nivelul mentionat pentru a nu fi afectate stabilitatea macroeconomica si gradul de suportabilitate al pretului pentru consumatorul casnic.
Ajustarea preturilor finale la consumatori a fost influentata de cresterea usoara a pretului la import, de recalcularea anuala a tarifelor de transport, dar si de evolutia favorabila a cursului de schimb valutar, care a temperat o majorare mai semnificativa. Masura de ajustare a preturilor la gaze de la 1 iulie a primit avizul Consiliului Consultativ, in care interesele consumatorilor sunt reprezentate in mod egal cu cele ale operatorilor.
Incepand cu aceasta data 1 iulie consumatorii si furnizorii care au ales sa incheie contracte de transport al gazelor naturale pentru servicii intreruptibile beneficiaza de o reducere a componentei pentru rezervarea de capacitate cu 5,5% fata de nivelul actual.

Tarifele la energia electrica livrata consumatorilor casnici se mentin constante
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis sa mentina constante tarifele la energia electrica livrata consumatorilor casnici si micilor consumatori industriali care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate (consumatori captivi) pe perioada iulie-decembrie 2006.
Urmatoarea ajustare de tarife se apreciaza ca se va face de la 1 ianuarie 2007. Decizia de mentinere a tarifelor la nivelul actual a fost determinata de cresterea redusa a pretului gazelor naturale comparativ cu estimarile prognozate si de reducerea profitului realizat de SC Hidroelectrica SA prin preluarea unei cote majorate din productia hidro pentru consumul captiv si reducerea incepand cu 1 iulie a tarifelor reglementate la aceasta societate, avand in vedere profitul suplimentar realizat in conditiile unei hidraulicitati de exceptie.

Cele mai mari scumpiri se inregistreaza la tigari si alcool
Tot de la 1 iulie, accizele la produsele din alcool, tutun si benzina cu plumb au crescut, conform calendarului convenit cu UE. La alcool si tutun, aceasta este cea de-a doua majorare a accizei si, implicit, a pretului, dupa ce Guvernul a decis introducerea taxei de viciu in nivelul acesteia. Acciza pentru tigarete va creste cu maximum 25%. Producatorii din domeniu spun ca cele mai ieftine tigari vor costa 42.000 de lei, iar pretul mediu al unui pachet se va situa in jurul valorii de 56.000 de lei vechi.
Accizele pentru bauturile alcoolice vor creste cu 18%. Astfel, pretul unei sticle de vodca va varia intre 140.000 de lei vechi si 250.000 de lei vechi. In schimb, berea si vinul vor ramane la acelasi pret.
Din aceasta zi preturile la toate produsele si serviciile vor fi afisate doar in lei noi (RON), iar plata de va face atat in lei vechi, cat si in lei noi pana la 31 decembrie 2006, urmand ca apoi toate operatiunile sa fie derulate doar in RON.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.